Regeringen har smidt de grønne NGO’er, Danmarks Naturfredningsforening, WWF og Det Økologiske Råd, ud af Det Nationale Bioøkonomipanel, og det risikerer at tippe balancen, mener NGO’erne.
Vi frygter, at et ensidigt erhvervsfokus vil skade hensynet til den grønne omstilling, så det bliver en omstilling med mindre hensyn til natur og miljø.
Søren Bojer Nielsen, Danmarks Naturfredningsforening
Regeringen satte panelet på pause sidste år, men nu genstartes det af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Det tidligere panel bestod af 27 deltagere, mens det nye består af 15 og skal have et øget erhvervsfokus, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.
Trist
Ifølge direktør i Danmarks Naturfredningsforening, Søren Bojer Nielsen, så er det rigtig trist, at regeringen ikke længere vil have de grønne organisationer med i panelet.
– Vi har været utrolig glade for at deltage i panelet, og vi frygter, at et ensidigt erhvervsfokus vil skade hensynet til den grønne omstilling, så det bliver en omstilling på erhvervets præmisser med mindre hensyn til natur og miljø, siger Søren Bojer Nielsen i en pressemeddelelse, som er udsendt af seks grønne organisationer. Udover de tre udsmidte NGO'er er det Greenpeace, Verdens Skove og Vedvarende Energi.
Det er ikke første gang, at den nuværende regering laver ensidigt sammensatte udvalg og paneler. Det samme skete med Implementeringsrådet og med Advisory Board for cirkulær økonomi, som kun bestod af erhvervsrepræsentanter. Ifølge Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, så undervurderer regeringen den konstruktive diskussion, der er mellem aktørerne.
– Danmark er kendt i omverdenen for sin gode samarbejdskultur. Vi håber, at regeringen vil genoverveje sagen og alligevel søge dialogen med civilsamfunds organisationerne, siger Christian Ege.
Proteiner
I første omgang skal panelet se på nye værdikæder for proteiner. Her kan nogle anbefalinger være, hvordan tang, muslinger, græs og insekter kan erstatte nogle af de proteiner, vi typisk bruger i dag – og om nye måder, at bruge proteiner til forskellige produkter – blandt andet fødevareingredienser.
– Europa har et kæmpe underskud af protein. Der er et stort potentiale for Danmark i at blive bedre til at producere proteiner. Både til dyrefoder og som fødevareingrediens. Vi importerer for eksempel store mængder soja for at opretholde vores fødevareproduktion. Hvis vi kan udvikle nye værdikæder for protein, er det meget interessant både økonomisk og miljømæssigt. Panelet skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan vi får mest ud af det kæmpe potentiale, der er i Danmark for produktion af biomasse, siger Esben Lunde Larsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278