Boligminister Ole Birk Olesen (LA) har bebudet, at regeringen vil lade staten overtage 90 procent af realkreditlånene i landets omkring 570.000 almennyttige boliger, og dermed spare årligt op mod 1,7 milliarder kroner på lånene, fordi statslån er billigere end realkreditlån.
I det, der er meldt ud fra regeringen, står der ikke noget om, at eventuelle besparelser skal komme lejerne til gode.
Jesper Larsen, cheføkonom i LLO
Selve administrationen af lånene skal en privat aktør tage sig af – og samme aktør skal også stå for de sidste 10 procents lånefinansiering, foreslår ministeren.
Lejerne skal dog ikke forvente en lavere husleje af den grund, advarer Lejernes Landsorganisation, LLO.
Frygter regning ad bagdøren
– Vi mangler endnu at se et færdigt lovforslag. Men i det, der er meldt ud fra regeringen, står der ikke noget om, at eventuelle besparelser skal komme lejerne til gode. Tværtimod kan vi risikere, at lejerne får en regning ind ad bagdøren, forklarer Jesper Larsen, cheføkonom i LLO.
I den oprindelige udmelding fra Ole Birk Olesen står der da også, at en statslig finansiering af alment boligbyggeri frigør "et væsentligt beløb, der årligt kan disponeres til offentligt forbrug eller skattelettelser." Ikke til huslejenedsættelser.
– I det nye udspil opstiller regeringen nogle regnestykker over besparelserne, som ser bort fra de udgifter, der vil være ved at omlægge lånene fra realkreditlån til statslån. Man kan frygte, at dén regning ender hos lejerne, siger Jesper Larsen til Arbejderen.
En brik i finansloven
I det hele taget er der mange usikkerhedsmomenter i udspillet, som først skal afklares, før LLO kan tage stilling til det, vurderer Jesper Larsen. Herunder ikke mindst, hvorvidt en statslig finansiering af den almene boligsektor vil gøre sektorens gæld til en brik i spillet om den årlige finanslov.
Den bekymring deler de almene boligselskabers organisation, BL Danmarks Almene Boliger.
– Ved at komme ind i et system med statslån, kommer vi meget tæt på staten. Vi kan på den måde blive en del at det politiske spil om de årlige finanslove, hvilket kan være ustyrligt og risikabelt. Det er ikke godt for stabiliteten og den langsigtede planlægning, ligesom man godt kan frygte, at det i sidste ende kan betyde højere huslejer for almene beboere, siger administrerende direktør i BL, Bent Madsen.
Ønsker almene boliglån frigjort
En statslig finansiering af almene boliger kan dog åbne for lån med længere løbetid – for eksempel 60 år, påpeger LLO's cheføkonom.
– Når lånene kan afdrages over så lang tid, vil det betyde lavere årlige udgifter på lånene, påpeger Jesper Larsen.
I realkreditloven er der i dag en øvre løbetid for lån til almene boliger på 40 år.
Hos realkreditinstitutternes interesseorganisation, Finans Danmark, er man klar med en alternativ model: I stedet for at staten overtager lånene, kan staten sørge for en fuld, nagelfast statsgaranti for realkreditlån til almene boliger. Det vil sidestille disse lån med statslån, forklarer Peter Jayaswal, direktør for Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.
– Det vil give samme besparelse, fordi realkreditinstitutterne med denne garanti i ryggen kan udstede lån til den almene boliger til lige så lave omkostninger som statslån, siger Peter Jayaswal til Arbejderen.
Oprør i baglandet
Ole Birk Olesens udspil har vist sig ikke at være videre populært i regeringens eget bagland. Venstres gruppeformand, Søren Gade, har endda offentliggjort et indlæg i Dagbladet Holstebro-Struer, hvor han skriver, at han "ikke er medlem af et liberalt parti for at føre socialistisk politik".
Kritikken kommer også fra ledende kræfter i de to andre regeringspartier. Efterfølgende har Ole Birk Olesen modereret forslaget fra en 100 procent statsfinansiering til 90 procent.
Fra oppositionen hilser SF og Enhedslisten regeringens udspil velkommen, mens Socialdemokratiet er forbeholden.
En række boligøkonomer advarede om i Berlingske i går, at forslaget om statslån vil kunne ramme den almindelige danske boligejer. Hvis man fjerner 162 milliarder fra realkreditmarkedet vil det nemlig betyde, at renten på nye realkreditlån bliver højere.
– Det er dybt alvorligt. Hvis staten for at opnå en meget beskeden gevinst, samtidig gør det dyrere for danske boligejere at låne til deres bolig, så virker det som ren Ebberød Bank, siger Benny Engelbrecht (S) til Berlingske.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278