17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Protester breder sig til Jylland

Socialt oprør

Protester breder sig til Jylland

På torsdag er der demonstration i Struer i protest mod udsigten til, at parkinsonsyge Ulla Astrup bliver nægtet førtidspension.

Fra en af protesterne i København.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

I løbet af sommeren har der været en række demonstrationer i København i protest mod, at meget syge mennesker ikke får bevilget førtidspension.

Hverken Ulla Astrup eller hendes mand mener, at det er realistisk, at hun kommer til at arbejde igen.

Nu breder det sociale oprør sig til Jylland. På torsdag den 31. august er der demonstration klokken 9.15 foran Struer Rådhus. 

Samtidig er 60-årige Ulla Astrup, der har haft Parkinsons sygdom gennem de sidste 10 år, til møde med kommunen for at få afgørelsen på sin ansøgning om førtidspension.

Ulla Astrup har som følge af sin sygdom en meget skæv ryg og voldsomme smerter. Men et udvalg under handicap, social og psykiatri i Struer Kommune har meddelt, at de ikke mener, at det er nok til at få førtidspension.

De mener, at en rygoperation, som Ulla Astrup skal genenmgå i september, måske kan gøre hende i stand til igen at arbejde.

Indtil marts i år var Ulla Astrup på sygedagpenge, hvilket Jobcenter Struer valgte  at ændre til et jobafklaringsforløb. Det betød et voldsomt fald i indtægt, da man i et jobafklaringsforløb får ressourceforløbsydelse, der er på niveau med kontanthjælp.

Hverken Ulla Astrup eller hendes mand mener, at det er realistisk, at hun kommer til at arbejde igen – de peger på, at hun jo stadig vil have Parkinsons også efter operationen.

Bag demonstrationen torsdag står grupperne "Aktion Systemets Ofre" og "Jobcentrets Ofre". 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. aug. 2017 - 10:04   28. aug. 2017 - 11:03

Førtidspension

ur@arbejderen.dk
Reform af førtidspension
  • Reformen af førtidspension og fleksjob blev vedtaget i Folketinget 19. december 2012 af Socialdemokraterne, SF, Radikale, Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Den trådte i kraft 1. janaur 2013. 

  • Reformen gør det langt sværere at få førtidspension. Ingen under 40 år skal som udgangspunkt have førtidspension. I stedet skal de ind i de såkaldte ressourceforløb, som skal bringe dem nærmere på arbejdsmarkedet. Forløbene kan vare op til fem år ad gangen, og den enkelte person kan få flere ressourceforløb.

  • Deltagerne i ressourceforløb har en indtægt på niveau med kontanthjælpen, som er væsentligt lavere end en førtidspension.

  • Reformen skal give en besparelse på 1,9 milliarder kroner årligt fra 2020.

  • Evaluering af reformen skal være afsluttet i starten af 2018.