17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vil slås for jernbane og unge uden job og uddannelse

Kandidat for Liste Ø i Tønder

Vil slås for jernbane og unge uden job og uddannelse

Indbygger-flugten fra Tønder skal stoppes ved at investere i velfærd, kollektiv trafik og projekter for unge uden uddannelse og arbejde, mener Holger Petersen, som er spidskandidat for Enhedslisten.

Holger Petersen sidder allerede i byrådet i Tønder og er medlem af Socialudvalget. Nu genopstiller han som spidskandidat.
FOTO: PN
Holger Petersen sammen med sin kone, Liselotte, som også er kandidat for Enhedslisten.
FOTO: PN

På ti år har Tønder mistet 3000 arbejdspladser og 2000 indbyggere, og er nu nede på cirka 38.000 indbyggere.

Flugten fra Tønder skyldes blandt andet, at massevis af statslige arbejdspladser er blevet lukket, nedskæringer i det offentlige, skolelukninger og mangel på lokale arbejdspladser og uddannelsesmuligheder.

Jeg har flere grydeklare projekter. Eksempelvis kunne kommunen sætte gang i "Projekt Sporskifte" og renovere den gamle stationsbygning i Møgeltønder.
Holger Petersen

Den udvikling skal vendes, mener den lokale spidskandidat for Enhedslisten, 64-årige Holger Petersen.

– Vi skal have ansat flere varme hænder - hele vejen rundt, lige fra pædagoger og lærere til SOSU'er.

De seneste seks år er antallet af offentligt ansatte indenfor velfærdssektoren blevet skåret markant. 16 procent SOSU'er er blevet fyret. Det samme er 57 procent af dagplejerne og 31 procent af lærerne. Herudover er der nedlagt ikke mindre end otte landsbyskoler.

Rød folkeskolelærer

Holger Petersen sidder allerede i byrådet i Tønder og er medlem af Socialudvalget. Nu genopstiller han igen som spidskandidat. Han er uddannet folkeskolelærer og gik for to år siden på pension.

Hvis man kender Holger Petersens baggrund, kommer det ikke som en overraskelse, at han stiller op for et rødt parti. Han er født syd for grænsen. Hans far var buschauffør og klejnsmed og hans mor var rengøringsassistent.

– De var jo efterkrigsgenerationen og måtte knokle hårdt. Lige som mange andre af de unge mænd lod jeg håret gro, men jeg fandt også ud af, at hvis jeg skulle forandre verden, måtte jeg organisere mig
mere seriøst. Så som 17-årig meldte jeg mig ind i det tyske DKP og begyndte at læse Brecht og Marx.

Få år efter flyttede han til Tønder for at læse på lærerseminariet. Her mødte han sin kone, Liselotte, til en Land & Folk indsamlingsfest og fik siden dansk statsborgerskab.

Han har arbejdet fire år som lærer i Grønland i slutningen af 1970'erne. Han har arbejdet som lærer syd for grænsen. Og de sidste otte år før han gik på pension, underviste han børn og unge med indlæringsvanskeligheder.

Projekter for unge

De unge har stadig en stor plads i Holger Petersens hjerte. De 600 unge i Tønder, der lige nu ikke er i uddannelse eller i arbejde, samt de 60, der ikke kan få en læreplads, skal have følelsen af, at der er brug for dem, og at de kan gøre en forskel, mener byrådskandidaten.

– Jeg har flere grydeklare projekter. Eksempelvis kunne kommunen sætte gang i "Projekt Sporskifte" og renovere den gamle stationsbygning i Møgeltønder og installere café eller overnatning for cykelturister i en udtjent jernbanevogn. Man kunne også begynde at renovere gamle forfaldne ejendomme og dermed sikre billige, gode kommunale boligtilbud til alle. Målet er at få de her unge til at føle, at de duer til noget, og at de gør en forskel, forklarer Holger Petersen.

Det er især de unge mellem 18 og 25, der forsvinder fra byen. Det er der en god grund til.

– Der findes næsten ingen videregående uddannelser i Tønder. Samtidig har man nedlagt jernbanen, så det er stort set umuligt for unge at komme fra Tønder til uddannelsesbyerne i øst, Aabenraa, Sønderborg og Haderslev. Derfor er de unge nødt til at flytte, hvis de vil have en uddannelse. Og er de først væk, kommer de færreste tilbage til kommunen, fordi der mangler de arbejdspladser, de har uddannet sig til, siger Holger Petersen.

– Vi skal have vest-øst jernbanen op at køre igen, så det bliver muligt at bo i Tønder og passe sin uddannelse eller sit arbejde. Jernbanesporene ligger der stadig fra dengang, der var jernbane. Det vil også gavne Tønders virksomheder, for så kan de få fragtet deres varer og gods, og det er samtidig godt for miljøet.

Og godt for miljøet vil det også være, hvis de offentlige bygninger i Tønder får solceller, og hvis kommunen begynder at købe flere økologiske og lokale varer. Desuden har Holger Petersen undret sig over, at kommunens nye, leasede biler kører på benzin og ikke er el- drevne, når man har masser af ren vindmølleenergi lige udenfor døren.

Der er masser af projekter at tage fat på.

>> Se Holgers valgvideo

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. nov. 2017 - 09:43   03. nov. 2017 - 13:10

Portræt

ml@arbejderen.dk
KV2017 og Enhedslisten
  • Enhedslisten tog et stort spring ved sidste kommunalvalg, hvor partiet gik fra ti byrødder til 119, som er valgt i 79 kommuner.

  • Til det kommende kommunalvalg opstiller partiet 760 kandidater i 87 kommuner. Som noget nyt kan man stemme på Enhedslisten i Hillerød, Vallensbæk, Vejen, Ærø og Randers. Til gengæld er det ikke lykkedes at stille op i Vesthimmerland, Ikast-Brande og Billund, hvor partiet ellers var på stemmesedlen sidste gang.

  • Enhedslisten har i dag 15 medlemmer i samtlige fem regioner. Partiet har 166 kandidatertil regionsrådsvalget.