16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kandidater støtter loft over antal børn per voksen

Løfter op til valget

Kandidater støtter loft over antal børn per voksen

Otte ud af ti kommunalvalgskandidater har tilkendegivet op til valget, at de går ind for minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

FOTO: Bille
1 af 1

80 procent af kandidaterne til kommunalvalget går ind for et loft over antal børn per voksen i børnehaver og vuggestuer, viser en undersøgelse som netavisen Altinget har gennemført. 5414 kommunalvalgskandidater har deltaget i undersøgelsen.

Der er simpelthen for mange børn i forhold til pædagoger.
Ali Aminali, Konservative

I blå blok går hele 66 procent ind for minimumsnormeringer, og er således uenige med deres regering.

– Man kan godt have en holdning landspolitisk, men somme tider må man også bare se på, hvordan det ser ud i kommunen. Og der er steder i Aarhus Kommune, hvor daginstitutionerne er voldsomt pressede. Der er simpelthen for mange børn i forhold til pædagoger, siger byrådskandidat for de konservative i Aarhus, Ali Aminali til Altinget.

Han tilføjer, at han for nylig valgte dagpleje til sin halvandet årige søn, fordi der er for få ansatte i institutionerne.

S er også med

Også de socialdemokratiske kommunalpolitikere ønsker minimumsnormeringer i daginstitutionerne, selv om deres partikammerater i Folketinget har en anden holdning. I København er 56 procent af de socialdemokratiske kandidater "helt enige" i, at der skal være minimumsvurderinger og yderligere tolv procent er delvist enige.

– Vi kommunalpolitikere er så meget tættere på dagligdagen, og vi kan jo se, at daginstitutionerne er under pres, og at det har betydning for kvaliteten og for børnenes udvikling. Det er vi selvfølgelig nødt til at gøre noget ved,” siger Trine Madsen, der er socialdemokratisk kandidat i København, til Altinget.

Glæde hos BUPL

Valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen undrer sig ikke over, at lokalpolitikerne udtrykker en anden holdning, end landspolitikerne.

– Helt basalt er der den forskel på lokalpolitikerne og landspolitikerne, at den ene gruppe er i valgkamp lige nu, og det er den anden ikke. Når man op til et valg bliver spurgt, om der skal være en form for minimumsniveau, kan man jo næsten ikke svare andet end ja, siger han til Arbejderen og tilføjer, at man ikke kan regne med, at udsagn fra kandidater, som befinder sig lavt på partiernes lister, har så stor betydning for, hvad partierne reelt vil arbejde for.

– Forskellen er nok, at de erfarne politikere er mere forsigtige, med hvad de melder ud. Hvis, der skal rykkes noget, skal man stemme personligt. Det er sundt at få dem længere nede på listen med i det politiske arbejde, og hvis der kommer mange ind, kan det rykke noget, siger Kasper Møller Hansen.

BUPL's formand, Elisa Bergmann er glad for de kommende byrødders anbefaling.

– Vi hører tit argumentet om, at en minimumsnormering er et indgreb i det kommunale selvstyre. Og det bryder kommunalpolitikerne sig ikke om. Derfor er jeg da glad for, at vi nu kan få afkræftet den myte, siger hun til Altinget.

Enhedslisten, SF, Radikale og Kommunisterne har som partier meldt ud, at de går ind for minimumsnormeringer i daginstitutionerne. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. nov. 2017 - 15:27   21. nov. 2017 - 10:41

Velfærd

sb@arbejderen.dk