FN's flygtningeorganisation (UNHCR) er dybt bekymret over, at et flertal i Folketinget på onsdag vedtager en lovændring, der giver udlændinge- og integrationsministeren ret til suverænt at bestemme, om Danmark skal modtage kvoteflygtninge.
Den danske beslutning kommer på et tidspunkt, hvor det internationale samfund anerkender behovet for at udvide antallet.
Elisabeth Arnsdorf Haslund, UNHCR
I forvejen har et flertal i Folketinget midlertidigt lukket af for de 500 kvoteflygtninge, som Danmark har modtaget hvert år siden 1989.
Forslaget kommer midt i en historisk flygtningekrise, hvor 65,6 millioner mennesker er på flugt – mindst halvdelen af dem er børn. UNHCR vurderer, at der i 2018 vil være behov for omkring 1,2 millioner pladser til kvoteflygtninge.
Og UNHCR har netop appelleret til det internationale samfund om yderligere 40.000 pladser allerede i år til kvoteflygtninge fra Libyen og andre lande på ruten mod Middelhavet og Europa.
– Danmark har traditionelt været en stærk og vigtig partner i kvoteprogrammet, og det er UNHCR's klare anbefaling til den danske regering at genoptage kvoteprogrammet så hurtigt som muligt, siger talsperson for UNHCR i Danmark, Elisabeth Arnsdorf Haslund til Arbejderen.
Kvoter sikrer solidaritet
Hvis andre lande gjorde som Danmark, så det sort ud for verdens flygtninge.
– Den danske beslutning om at stoppe sit kvoteprogram kommer på et tidspunkt, hvor det internationale samfund anerkender behovet for at udvide antallet og omfanget af alternative adgange for flygtninge til at komme i sikkerhed i andre lande, blandt andet gennem kvoteprogrammet og familiesammenføringer – præcis som det blev aftalt af alle FN-medlemmer, herunder Danmark, i New York-erklæringen i september sidste år, forklarer Elisabeth Arnsdorf Haslund, og uddyber:
– I en situation, hvor verden er vidne til et historisk højt antal flygtninge, bliver genbosættelse af kvoteflygtninge mere og mere afgørende, fordi det er en måde at dele ansvaret og støtte de lande i nærområderne, som huser langt de fleste flygtninge. Der er behov for at skrue op, ikke skrue ned for antallet af kvoteflygtninge, og det er den appel, UNHCR har sendt til hele verden, ikke kun Danmark.
FN's kvoteflygtninge-program sikrer et minimum af solidaritet mellem alle lande i verden, og at det ikke kun er nabolandene i et konfliktområde, der står med hele flygtningebyrden.
– Kvotesystemet er en mekanisme til at sikre solidaritet og ansvarsdeling med de lande i nærområderne, der huser næsten 9 ud af 10 af verdens flygtninge. Det er kun en brøkdel af flygtningene, der kommer til Europa, men via genbosættelse kan flere lande være med til at dele ansvaret, mener Elisabeth Arnsdorf Haslund.
Kvoteflygtningene er nogle af de mest sårbare flygtninge i verden. Kvoteflygtningene består især af udsatte kvinder, piger og børn, mennesker med medicinske behov og mennesker, der har overlevet tortur og vold. De er flygtninge, som efter UNHCR's vurdering ikke vil være i stand til at vende hjem eller blive integreret i det land, hvor de i øjeblikket har søgt tilflugt, af mange forskellige årsager.
– Kvotesystemet er altså en måde at yde beskyttelse til flygtninge under sikre, kontrollerede og ordnede forhold.
Modstand udenfor Folketinget
En række humanitære organisationer har afgivet kritiske høringssvar til regeringens lovforslag.
Foreløbig har mere end 62.000 danskere skrevet under på Mellemfolkeligt Samvirkes krav om at Danmark igen skal tage imod FN's kvoteflygtninge.
>> Skriv under for kvoteflygtninge
40 fremtrædende meningsdannere – lige fra kunstnere, professorer, debattører til tidligere ministre har skrevet et fælles åbent brev til de politikere, der vil lukke ned for at Danmark skal tage imod kvoteflygtninge.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278