28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejdstilsynet mister 15 millioner kroner

Finanslovsaftale 2018

Arbejdstilsynet mister 15 millioner kroner

Arbejdstilsynet får 15 millioner kroner mindre til tilsyn af sikkerheden på danske arbejdspladser i 2018. Sørgeligt, lyder det fra fagbevægelsen.

Der bliver længere mellem tilsynene på byggepladserne, når Arbejdstilsynet igen i 2018 får skåret ned på sine bevillinger.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Når alle mellemregninger er gjort op, og forskellige poster er lagt sammen og trukket fra, så bliver resultatet af næste års finanslovsaftale, at der skæres 15,1 millioner kroner af Arbejdstilsynets samlede bevilling.

Hvis regeringen og Dansk Folkeparti tror, de kan kontrollere social dumping med pebernødder, så tager de fejl.
Henning Overgaard, 3F.

Det oplyser presseafdelingen i Finansministeriet til Arbejderen. De godt 15 millioner kroner svarer til, at der bliver skåret tre procent af de kroner, der er til at føre tilsyn med arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser.

Arbejdstilsynets samlede bevilling falder fra 440,8 millioner kroner til 425,7 millioner kroner i 2018, og den faglige hovedorganisation LO mener da også, at det får vidtrækkende konsekvenser for lønmodtagerne.

Helt vildt

LO-formand Lizette Risgaard er klar i spyttet:

– Det er helt vildt, at der igen skæres på Arbejdstilsynet, der tværtimod burde have tilført flere midler, da udviklingen går den forkerte vej i forhold til både fysisk og psykisk nedslidning. Det er ikke godt nok, siger LO-formanden og fortsætter:

– Det er sørgeligt for alle lønmodtagerne, at regeringen ikke vil investere i arbejdsmiljøet og sikre dem en tryg hverdag uden frygt for arbejdsulykker og nedslidning.

I et nyt notat, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har sendt til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, kan man læse, at nedskæringerne fortsætter i 2019. Her bliver der skåret yderligere 12,9 millioner kroner af Arbejdstilsynets budget.

>>LÆS OGSÅ: Fem personer skal bekæmpe dumping

Heller ikke Henning Overgaard, der er forbundssekretær i fagforbundet 3F med ansvar for indsatsen mod social dumping, er ligefrem imponeret over regeringen og Dansk Folkepartis finanslovsaftale. Han bemærker, at den nye finanslov afsætter færre penge til indsatsen mod social dumping for tredje år i træk.

– I år har man allerede sparet 25 procent på indsatsen i forhold til kontrolindsatsen i 2015. Og nu bliver kampen mod social dumping yderligere svækket i 2018 og 2019. Hvis regeringen og Dansk Folkeparti tror, de kan kontrollere social dumping med pebernødder, så tager de fejl, siger Henning Overgaard.

Skuffede forventninger

Ifølge 3F har der i år været afsat 129 millioner kroner til at bekæmpe lønsvindel, skattesnyd og social dumping blandt især udenlandske virksomheder. Næste år kan regeringen kun finde 118 millioner kroner og i 2019 bliver der 112 millioner til indsatsen.

Meldingerne forud for finanslovsforhandlingerne lovede ellers godt, mener Henning Overgaard. Han har noteret, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tale til Folketingets åbning snakkede han om et arbejdsmarked med ordnede forhold, og hvor der ikke sker social dumping. Ligesom René Christensen, finansordfører i forligspartiet Dansk Folkeparti, har været ude og sige, at DF gik efter "en permanent bevilling" til indsatsen mod social dumping.

>>LÆS OGSÅ: Tilsyn får kniven - igen

Der er imidlertid langt til en permanent bevilling, konstaterer Henning Overgaard. Sagen er nemlig den, at der kun er afsat penge til indsatsen mod social dumping til og med 2019, skriver Fagbladet 3F.

Lizette Risgaard gør opmærksom på, at indsatsen mod social dumping er en ren overskudsforretning.

– Alene SKAT’s indsats for at finde de udenlandske arbejdsgivere, der ikke betalte moms og skat fra 2015 til 2016, gav et overskud til staten på 471 millioner kroner, siger Lizette Risgaard.

En rapport fra november måned afslørede, at Arbejdstilsynet i gennemsnit har mistet 6,37 millioner kroner om året siden år 2000. I rapporten kunne man også læse at antallet af fuldtidsansatte var faldet fra 800 i 2008 til 600 i 2016.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. dec. 2017 - 10:42   14. dec. 2017 - 14:24

Finanslov 2018

noc@arbejderen.dk
Finanslovsaftale 2018

Regeringen og DF er enige om en aftale, der blandt andet betyder:

  • To milliarder kroner til sundhedsvæsenet fra 2018-2021.
  • 2,7 milliarder kroner til ældreområdet fra 2018-2021.
  • Mere frit valg på en række områder.
  • En lang række udlændingestramninger.
  • Mere politi, højere straffe, mere overvågning og øget grænsekontrol.
  • Skattelettelser til de bedst stillede.
  • Flere motorveje og nedskæringer på DSB.
  • Nedskæringer i uddannelsessystemet og på Arbejdstilsynet.
  • Øget tilskud til privatskoler.