Tårene triller ned af kinderne på den 57-årige iraker Abdullah, der sidder i vidneskranken i Østre Landsret onsdag formiddag. Han er kaldt ind som vidne i sagen om dansk medansvar for tortur under Irakkrigen.
De danske soldater ser, at de irakiske soldater slår mig. Men de danske soldater reagerer ikke.
Abdullah, irakisk vidne
I tankerne er Abdullah tilbage på den frygtede al-Jamiat politistation i hans hjemland, hvor han bliver tilbageholdt fra den 25. november om natten til den 8. december.
I venstre hånd holder han et plastikbæger op foran sig.
– Sådan hælder de olien over mig. Der drypper glødende olie ned på mig… Jeg får taget mit tøj og mine sko. Og politisoldaterne sætter elektroder på mine ørespidser, på næsen, på brystvorterne og på penis. Mindst tre gange bliver jeg udsat for elektrisk tortur under mine forhør. Jeg bliver også slået og sparket, fortæller Abdullah.
Spørgsmålene hagler ned over ham fra forhørslederen: Hvem har du dræbt? Hvor mange operationer har du deltaget i? Hvorfra får du dine midler? Hvor har du så pænt tøj fra?
I to døgn bliver Abdullah nægtet mad og drikke. Den 8. december bliver han løsladt uden en retssag og uden at blive sigtet for noget som helst.
Stadig mærket af torturen
I dag lider Abdullah stadig under eftervirkningerne fra torturen. Han får epileptiske anfald og har kroniske depressioner. Han har svært ved at falde i søvn. Han har hjertebanken og får besvimelsesanfald og flashbacks.
Den 25. november 2004 starter ellers som en helt normal morgen for den 57-årige gymnasielærer.
Klokken halv otte nærmer Abdullah sig den skole, hvor han arbejder - uden at ane, at han nu står midt i et område, som dansk militær har udpeget som et af målene for Operation Green Desert.
Det irakiske vidne udpeger skolen på det sort/hvide kort i Østre Landsret. På kortet står der "Target 4A".
>>LÆS OGSÅ: Vidneafhøringer i Irak-fangesagen er startet
– Da jeg nærmer mig skolen, bliver jeg anholdt af en irakisk politisoldat.
Selvom han bliver anholdt af en irakisk politisoldat, er han ikke i tvivl om, at danske soldater ledede operationen.
– Det er tydeligt, at danske soldater superviserer de irakiske styrker. Vi kan kende de danske soldater på deres flag – dannebrog – der sidder på skulderen af uniformen.
Overværede mishandling
Mishandlingen af irakerne starter allerede under aktionen. Da de civile irakere bliver tilbageholdt om morgenen under Operation Green Desert, overværer de danske soldater, hvordan de civile irakere bliver sparket og slået af de irakiske politisoldater.
– De irakiske politisoldater slår løs på mig på hovedet, så jeg får kæbebrud. De danske soldater ser, at de irakiske soldater slår mig. Men de danske soldater reagerer ikke, fortæller Abdullah i retten.
Irakerne bliver bagbundet og først ført til militærbasen Shaiba Log, hvor de danske styrker holder til.
– På basen tager danske soldater imod os. Da vi ankommer bliver vi, bagbundne, sat i en række. Og én for én ført til et telt. Her er der et lille bord. Her sidder en dansker. I teltet er der også en tolk. Danskeren ved bordet stiler mig spørgsmål. Navn, Fødselsdato, Job, Har du deltaget i terror? Straffeattest?
Om aftenen får Abdullah sammen med de øvrige fanger bind for øjnene, bliver bundet og ført til det bergytede al-Jamiat fængsel. Her skal det senere vise sig, at de danske soldaters passivitet får alvorlige konsekvenser for de civile irakiske fanger.
I starten af det nye år fortsætter vidneafhøringerne. Blandt andet skal chefen for de danske styrker oberst John Dalby og efterretningsofficer Anders Kærgaard afhøres.
>>LÆS GUIDE: Arbejderens afsløring af Irak-skandalen
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278