Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afgjorde i december 2016, at svært syge udlændinge ikke må udvises, hvis den pågældende udlænding ikke har råd til livsvigtig medicin, eller medicinen er praktisk umulig at få i hjemlandet.
Man undlader jo sådan set en omtale af den her dom fra december 2016, som jo har den betydning, at man skal ændre sin hidtidige praksis.
Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret
Alligevel oplyste udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fire måneder senere Folketinget, at tvangsudvisningen af en hjertesyg afghansk mand - Naser Husseini - skete i overensstemmelse med de internationale konventioner, som Danmark har forpligtet sig til at følge.
Det fremgår af et internt svar til Folketinget, som radio24syv er kommet i besiddelse af via afghanerens advokat.
Ikke retvisende
Inger Støjbergs svar til Folketinget er "ganske enkelt ikke retvisende", vurderer Jens Elo Rytter, der er professor i forfatningsret ved Københavns Universitet,
– Man undlader jo sådan set en omtale af den her dom fra december 2016, som jo har den betydning, at man skal ændre sin hidtidige praksis. Man omtaler bare sin hidtidige praksis, og den er underforstået fortsat ikke i strid med menneskerettighedskonventions artikel 3. Det er ikke korrekt, siger Jens Elo Rytter til radio24syv.
Udlændinge- og Integrationsministeriet erkendte i sidste uge, at menneskeretsdommen fra 2016 bør have virkning på de regler, som den hjertesyge afghaner blev udvist efter blev udvist efter. Derfor bør ministeriet straks hente Naser Husseini tilbage til Danmark og genbehandle sagen, udtaler hans advokat Marianne Vølund til Politiken.
Ministeren kaldt i samråd
Naser Husseini blev udvist til Afghanistan i februar 2017 - altså et par måneder efter den omtalte dom - fordi han fik afslag på humanitær opholdstilladelse i Danmark.
På torsdag skal Inger Støjberg i samråd og svare på spørgsmål om forløbet i Udlændinge- og Integrationsministeriet siden Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols aførelse i december 2016, skriver Politiken.
De danske myndigheder har sat udvisningen af afviste asylansøgere med alvorlige sygdomme på pause i fire uger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278