22 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Milliarder til militær øger ikke sikkerhed

Fredsbevægelse kritiserer forlig

Milliarder til militær øger ikke sikkerhed

Det nye forsvarsforlig øger oprustningen af dansk militær massivt. Aftalen går i den stik modsatte retning af, hvad Danmark og resten af Europa har brug for, mener fredsbevægelsen.

Tommelfingeren skal ikke opad, men nedad til det nye forsvarsforlig, mener fredsforsker, fredsbevægelsen og oppositionen.
FOTO: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
1 af 1

De 12,8 milliarder ekstra kroner, som det nye forsvarsforlig afsætter til dansk militær frem mod år 2023, vil ikke skabe mere tryghed for danskerne – tværtimod. Således lyder det enstemmigt fra fredsforsker, fredsbevægelsen og partierne udenfor forliget.

Aftalen går i den stik modsatte retning af, hvad Danmark og resten af Europa har brug for. 
Helge Ratzer, Århus mod Krig og Terror

– Aftalen går i den stik modsatte retning af, hvad Danmark og resten af Europa har brug for. Vi har ikke brug for oprustning, men for nedrustning og for at sænke trusselsniveauet, siger talsperson for Århus mod Krig og Terror, Helge Ratzer, til Arbejderen.

Vi skal leve i fredelig sameksistens. Hvad blev der af indsatsen for fred- og konfliktløsning, forebyggelse og for at styrke diplomatiet? Danmark og resten af Norden har brug for en selvstændig sikkerhedspolitik udenom USA og NATO. Vi skal ikke ud i en offensiv oprustning og krigsforberedelse, der risikerer at føre til en konflikt med Rusland. Men også indenrigspolitisk giver den her aftale ingen mening. Vi mangler penge til sundhed og ældrepleje. 

Konstrueret trusselsbillede

Også fredsforsker Jan Øberg er dybt bekymret for, at der skal oprustes for milliarder de kommende år:

– Militæret, industrien, partierne, forskningsinstitutterne og medierne har lukket af for nytænkning og alternative tolkninger af den internationale situation. Trusselsbilledet i forsvarsforlig er konstrueret til at passe til de penge, der kan findes, og de våben militæret gerne vil have. I 2023 vil skatteyderne få at høre, at verden desværre ikke blev sikrere, og de vil igen blive tvunget til at punge ud med meget mere for deres "sikkerhed", siger han til Arbejderen.

– Forsvarsforliget er gearet til fortsat at deltage i internationale krige på en måde, der kun kan opfattes provokativt af andre. Kampfly, missiler, krigsdeltagelse i USA-ledede krige samt brigader er sikre tegn herpå. Hvis vi har et problem med russerne var det måske en idé at spørge: Hvorfor har vi det? Og så snakke med dem. Det ville også være billigere og mere fredsfremmende end dette. Men det kan Danmark ikke, fordi det er NATO-medlem, lyder det fra Jan Øberg.

>> LÆS OGSÅ: Oprustning betyder krig

Investér i forebyggelse

Det nye forsvarsforlig blev præsenteret søndag. Bag forliget står regeringen, Radikale, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Med forliget øges det årlige forsvarsbudget fra i dag 22 milliarder kroner til næsten 27 milliarder i 2023.

De mange nye milliarder skal især bruges på oprustning, som er den største i 30 år. Blandt andet oprettes en brigade på 4000 soldater, der er svært bevæbnet med kampvogne, artilleri og droner.

Enhedslisten, SF og Alternativet er ikke en del af aftalen.

– Oprustningen med en ny brigade på 4000 soldater bidrager til et våbenkapløb mellem NATO og Rusland, som ikke er i Danmarks interesse. Vi burde i stedet arbejde for en gensidig forpligtende nedrustning omkring Østersøen. Vi skal undgå, at konflikten udvikler sig til en regulær krig, siger Enhedslistens freds- og forsvarsordfører Eva Flyvholm.

– Det nye forsvarsforlig er en kæmpe udskrivning til flere soldater og nye kampfly. Men mere militær skaber ikke mere tryghed, det er bare voldsomt dyrt. Hvis vi i stedet investerede de milliarder af kroner i forebyggelse af krige og konflikter, ville det give langt mere fred og stabilitet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jan. 2018 - 08:47   31. jan. 2018 - 16:08

Forsvarsforlig

ml@arbejderen.dk
Forsvarsforlig 2018 - 2023
  • Regeringen har sammen med Radikale, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgået et nyt forsvarsforlig for perioden 2018 til 2023. Aftalen blev offentliggjort den 28. januar 2018.

  • Med aftalen tilføres dansk militær 12,8 milliarder kroner over de kommende seks år. Det årlige forsvarsbudget øges fra i dag 22 milliarder kroner til næsten 27 milliarder i 2023. Det er den største militære oprustning i 30 år.

  • Danmarks bidrag til NATO styrkes væsentligt. Der oprettes en brigade på 4000 soldater, der er svært bevæbnet med kampvogne, artilleri og droner. Den nye brigade skal kunne indsættes i NATO-operationer overalt i verden. 

  • Der skal hvért år uddannes 500 ekstra værnepligtige, der skal udgøre fødekæden for den nye brigade.

  • Der bliver afsat 285 millioner ekstra kroner til at uddanne 50 procent flere jægersoldater frem mod år 2023.

  • De danske fregatter bliver udstyret med missiler, så de kan indgå i NATO's missilskjold.

  • Der oprettes en let infanteribataljon på 500 mand til at gribe ind nationalt og med få timers varsel støtte politets opgaver. Herudover skal også specialstyrker og værnepligtige fra den Kongelige Livgade stilles til rådighed for politiet. Og militæret oprettet en helikopterenhed på "meget højt beredskab" til politiets antiterrorberedskab.

  • Der købes 27 nye kampfly i perioden 2018 til 2026.