26 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA og Argentina konspirerer mod Venezuela

Kup forberedes

USA og Argentina konspirerer mod Venezuela

USA's udenrigsminister Rex Tillerson er på rundrejse i Latinamerika for at samle støtte til økonomiske sanktioner og politisk pres mod Venezuela. Tillerson opfordrer Venezuelas præsident til at gå af for at undgå kup.

Med hånden på hjertet lover USAs udenrigsminister Rex Tillerson (th) og Argentinas udenrigsminister Jorge Faurie at gøre alt, hvad der er muligt for at få afsat præsident Maduro i Venezuela.
FOTO: Alberto Raggio/AFP/Scanpix
1 af 1

Søndag udsendte udenrigsministrene fra USA og Argentina er en fælles erklæring, hvori de truer Venezuela med nye sanktioner. Målet er at ramme Venezuelas olieindtægter. Desuden vil de to udenrigsministre den kommende måned arbejde på at isolere Venezuela mest muligt i regionen.

Argentina anerkender ikke den politiske proces i Venezuela.
Jorge Faurie, udenrigsminister 

– Vi har diskuteret yderligere forholdsregler, som kan iværksættes, sagde USA's udenrigsminister Rex Tillerson på et pressemøde i Buenos Aires søndag.

Det tolkes af kritiske iagttagere som henvisning til udtalelser, som Tillerson kom med hjemme i USA lige inden afrejsen til Argentina.

Militærkup

Torsdag i sidste uge opfordrede udenrigsministeren nærmest udtrykkeligt til et militærkup i en tale på universitetet i Texas. Jeg "tror det er sandsynligt, at militæret vil gennemføre et kup imod præsident Maduro", lød det fra Tillerson, der opfordrede Venezuelas valgte præsident til at træde tilbage, fordi det ville være "den nemmeste vej til et regimeskifte", skriver journalisten Jason Ditz på netmediet antiwar.com.

Ditz advarer om, at Tillersons udtalelser kommer i kølvandet på, at USA's præsident Trump sidste efterår slog fast, at et militært angreb på Venezuela "absolut er noget, vi kunne sætte i værk". Tilsvarende har USA's vicepræsident Mike Pence i august sidste år udtalt, at "Venezuela er en fejlslagen stat, der udgør en trussel mod USA".

>>> LÆS OGSÅ: Trump truer Venezuela med krig

Disse udtalelser fra Det Hvide Hus kom i dagene efter, at venezuelanerne i henhold til den eksisterende lovgivning havde valgt medlemmer til en grundlovgivende forsamling.

Argentinas regering er helt på USA's side, lyder det fra landets udenrigsminister Jorge Faurie:

– Argentina anerkender ikke den politiske proces i Venezuela og heller ikke den grundlovgivende forsamling. Vi vil bruge alle de regionale mekanismer, der er til rådighed, for at afvise de beslutninger, som kommer fra Nicolas Maduros regering, sagde Faurie på pressemødet sammen med Tillerson.

Venezuela på topmøde-dagsorden

I dag ankommer USA's udenrigsminister til Peru, hvor han skal mødes med præsident Pedro Pablo Kuczynski, skriver nyhedsbureauet Prensa Latina. De to skal i fællesskab aftale dagsordenen for det forestående Amerika-topmøde, som netop Peru i år er vært for til april.

Tillerson skal også besøge Colombia og Jamaica på denne rundrejse, inden han vender tilbage til Washington.

Venezuelas udenrigsminister Jorge Arreaza har fordømt Tillersons rundrejse i Sydamerika og Caribien. Arreaza advarer om, at målet er at skabe splittelse og nære grundlaget for et statskup i Venezuela.

Som modsvar tog Jorge Arreaza selv på en rundrejse til Venezuelas allierede "for at styrke den solidariske enhed og landenes suverænitet", skrev ministeren på Twitter ved afrejsen.

Et af de lande, som Arreaza skal besøge, er Cuba. Her har regeringen allerede udsendt en skarp fordømmelse af Rex Tillersons rundrejse og truslerne mod Venezuela.

– Udtalelserne fra udenrigsministeren (Tillerson, red) afslører tydeligt de metoder, som bliver brugt til regimeskifte, og som tidligere har ramt millioner af uskyldige ofre flere steder i verden, hvor det har udløst vold, humanitære kriser og ustabilitet og ført til elendighed, citerer Prensa Latina Cubas udenrigsminister Bruno Rodriguez.

Imperialistisk rundrejse

– Før afgangen på sin imperialistiske rundrejse kaldte han 2018 for 'Amerikas år', sagde Rodriguez og mindede om de hundrede tusinder af døde og forsvundne ofre for militærdiktaturer, som blev støttet af USA, og som Washington nu maner frem igen.

>> LÆS OGSÅ: Pinochets sorte skygge

Venezuelas præsident Nicolas Maduro er fortørnet over USA åbne trusler, men understreger, at han og landets befolkning er klar til at imødegå de nye trusler.

– Vi ønsker at forblive frie, og ingen vil kunne få os ned med nakken, udtaler Maduro ifølge TeleSur.

Præsidentvalg fremrykkes

Og en meningsmåling fra instituttet Hinterlaces viser, at præsidenten har noget at have sin optimisme i.

74 procent erklærer, at de tager afstand fra USA's eksisterende sanktioner mod Venezuela, mens 23 procent er enige i USA's politik. 56 procent udtrykker, at de ønsker Nicolas Maduro som præsident.

Og efter alt at dømme kan de komme til at stemme snart.

Venezuelas valgkommission lægger op til at fremskynde det præsidentvalg, som skulle være afholdt til efteråret, og i stedet afholde det i marts eller april i et forsøg på at understøtte den igangværende proces med dialog og fredelig politisk aktivitet i stedet for konfrontation og vold.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. feb. 2018 - 07:03   09. feb. 2018 - 12:12

Venezuela

se@arbejderen.dk
Flertal støtter Maduro
  • Mellem 8. december 2017 og 31. januar 2018 har instituttet Hinterlaces spurgt 1580 venezuelanere over hele landet om deres syn på præsidenten, regeringen og USA's sanktioner mod Venezuela.
  • 74 procent erklærer, at de tager afstand fra USA's eksisterende sanktioner mod Venezuela. 23 procent er enige i USA's politik.
  • 72 procent erklærer, at de ikke har tillid til den politiske opposition, som USA's støtter, mens 27 procent ønsker, at oppositionen danner regering.
  • 56 procent af de 1580 personer udtrykker, at de ønsker Nicolas Maduro som præsident.
  • 65 procent støtter planerne om at fremrykke præsidentvalget fra efteråret 2018 til marts eller april i år.