15 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sejr for olie- og gasaktivister

Regering dropper jagt på olie og gas

Sejr for olie- og gasaktivister

Lokal modstand får regeringen til at droppe sin jagt efter olie og gas på land. Nu efterlyser Greenpeace, at regeringen også lukker ned for olie- og gasfelterne i Nordsøen.

Nordjydernes kamp mod skifergas satte for alvor gang i en folkelig bevægelse mod at udvinde sort energi som olie og gas.
FOTO: Greenpeace
1 af 1

Der skal ikke længere efterforskes og udvindes olie og gas på land og i de indre farvande i Danmark. Sådan lyder en helt ny udmelding fra regeringen, der dog vil fortsætte med at udvinde olie og gas i Nordsøen.

Det her er en sejr for hele Danmark. Det viser, at folkelig modstand nytter.
Anne-Marie Kristensen, Skifergas Nej Tak

Regeringens beslutning betyder et nej til ansøgningen fra det hollandske selskab Nail Resources, som ville efterforske olie og gas på Lolland og Falster.

Beslutningen vækker glæde hos aktivisterne i netværket Nul Huller, der i et år har kæmpet mod planerne om at igangsætte en olie- og gasjagt på de to øer.

– Det er en sejr. Udsigten til et mareridt med boretårne og ødelagt natur på Lolland og Falster og andre steder i Danmark er nu aflyst, siger Frederik Schütt, aktiv i Nul Huller, til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: Glad demonstration mod oliejagt på Lolland

Sejr til folkeligt pres

Han giver ikke meget for, at regeringen nu forsøger at pudse sin glorie grøn.

– Det er først og fremmest en sejr til det folkelige pres. Vi har været meget på gaden og uddelt materiale. Det har øget folks bevidsthed. Olie og gas ses ikke længere som en kilde til rigdom, men en kilde til forurening og fortsatte klimaproblemer.

Energi-, forsynings- og klimaministeren indrømmer, at de lokale protester har gjort indtryk.

– Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi hver eneste gang, der har været givet de her tilladelser, har oplevet en meget stor lokal og folkelig modstand, indrømmer Lars Chr. Lilleholt overfor DR.

Reddet grundvand

Også i Nordjylland, hvor der i 428 dage blev aktioneret mod den franske energigigant Totals boring efter skifergas, er der glæde.

– Det her er en sejr for hele Danmark. Den folkelige modstand har reddet vores allesammens grundvand. Det viser, at folkelig modstand nytter. Det kan lykkes at sætte en anden dagsorden end regeringen og de store selskaber, når bare vi står sammen og mobiliserer en bred, folkelig modstand, siger Anne-Marie Kristensen til Arbejderen. 

Hun var aktiv i den lokale protestbevægelse Skifergas Nej Tak og bor 500 meter fra Totals tidligere boregrund. Hun og hendes mand stillede mark og et lokale i stuehuset til rådighed for skifergasmodstanderne og deres protestlejr Camp Total Protest.

Også miljøorganisationen Greenpeace glæder sig over regeringens tilbagetog og kaldet det "et lille stykke Danmarkshistorie".

–  Det er en stor sejr for befolkningen og de lokale miljøgrupper. Det er dog uforståeligt og kritisabelt, at regeringen ikke har draget den fulde konsekvens af sin erkendelse ved også at indstille enhver ny efterforskning i Nordsøen samt annonceret en begyndende nedlukning af Nordsøens olie- og gasfelter, siger klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace, Tarjei Haaland.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. feb. 2018 - 09:40   22. feb. 2018 - 14:49

Olie og gas

ml@arbejderen.dk
Skifergas i Danmark
  • Skifergas er en type naturgas, som ligger i gaslommer inde i skifersten dybt nede i undergrunden.

  • Det franske olieselskab Total E&P fik i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

  • Skifergas udvindes ved at bore lodret gennem grundvandslaget til skiferlaget, hvorefter der bores vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgassen.

  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages op til 18 gange - hver gang med det samme vandforbrug.

  • Kemikalieblandingen indeholder ifølge netværket "Skifergas nej tak" flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

  • Den 25. juni 2014 gav et flertal i Frederikshavn Byråd Total tilladelse til at lave prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

  • Den 30. juli 2014 åbnede miljøaktivister en protestlejr mod boringerne få hundrede meter fra det sted, hvor prøveboringerne skal gennemføres. Lejren blev lukket den 30. september 2015, da Total havde stoppet deres boring.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.