03 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommune i kampfly-samarbejde med våbenfirmaer

Offentligt-privat samarbejde

Kommune i kampfly-samarbejde med våbenfirmaer

Haderslev Kommune har oprettet et nyt kampfly-center i samarbejde med to våbenfirmaer. Kommunen håber på, at lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner vil være med.

Haderslevs borgmester Hans Peter Geil afprøvede i sidste uge Lockheed Martins F-35 kampfly-simulator, som er opstillet i byen.
FOTO: Camilla Hansen
1 af 1

For første gang nogensinde indgår en kommune i Danmark nu et offentligt-privat samarbejde med våbenindustrien.

Haderslev skal ikke være kendt på at være en militær kommune, der samarbejder med våbenindustrien.
Svend Brandt, Enhedslisten

Det er Haderslev Kommune, som i samarbejde med det danske våbenfirma IFAD og det amerikanske våbenfirma CUBIC, den 29. juni åbner et nyt kampflycenter, ACE Denmark.

Baggrunden er, at dansk militær fra 2021 til 2026 får leveret 27 nye F-35 kampfly (Joint Strike Fighter), som får base på Flyvestation Skrydstrup i Haderslev Kommune.

Begge de involverede våbenfirmaer udvikler træningssystemer til F-35  kampflyene.

Vil samle ekspertise

Målet er at "understøtte og samle udviklng og ekspertise indenfor forsvarsindustrien", forklarer Haderslevs borgmester, Hans Peter Geil.

– Dette særlige samarbejde cementerer Haderslevs rolle som en kommune, hvor forsvaret har en stærk repræsentation, siger han.

Borgmesteren håber på, at lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner vil være en del af det nye kampflycenter.

– Med ACE Denmark har vi skabt en platform, hvor lokale erhvervsdrivende, uddannelsesinstitutioner, myndigheder og eksperter kan mødes for i fællesskab at udvikle den samlede forsvarsindustri, til gavn for vækst, udvikling og beskæftigelse i hele kommunen, lyder det fra Hans Peter Geil.

Også uddannelsesinstitutioner skal være en del af Haderslevs nye kampfly-satsning. Allerede fra næste år åbner en flymekanikeruddannelse på Hansenberg Tekniske Skole i Kolding, så de unge i området kan bliver uddannet i at vedligeholde de nye kampfly.

Håber på NATO-kampflybase

Haderslevs borgmester arbejder samtidig målrettet på at få NATO til at åbne en kampfly-kommandocentral på den militære flyvestation Fighter Wing Skrydstrup, der ligger i kommunen.

– I løbet af en kort årrække vil der være 600 F-35 kampfly i Europa, som piloterne skal træne i. I dag tager piloterne til USA for at træne. Det er langt billigere at lade piloterne blive i Europa. Derfor forsøger vi, at få en NATO-kommandocentral til Haderslev, fortæller borgmesteren til Arbejderen.

Målet er, at op mod 80 kampfly fra Storbritannien, Holland, Norge og Polen skal træne og deltage i NATO-øvelser i dansk luftrum over Nordsøen, 55 kilometer fra Haderslev.

Beslutningen om at oprette kampflycentret og samarbejde med våbenindustrien blev taget på et lukket møde i kommunens økonomiudvalg for halvandet år siden. Kommunen har afsat seks millioner kroner de næste fire år til at oprette centret.

Borgmesteren har været yderst aktiv for at få igangsat det nye projekt. Han har blandt andet været i USA, og kommunen har ansat en konsulent til at stable kampflycentret på benene.

Hellere vindmøller end kampfly

Enhedslisten i Haderslev mener, at kommunen hellere skulle satse på grøn energi.

– Haderslev skal ikke være kendt på at være en militær kommune, der samarbejder med våbenindustrien. Vi skal ikke være med til at fremme udviklingen og driften af nye kampfly. I stedet for at satse på militære arbejdspladser, skal vi hellere satse på grøn energi, siger Enhedslistens medlem af Haderslev Byråd, Svend Brandt, til Arbejderen. 

– Vi har højtuddannede specialarbejdere i området, der kan være med til at sætte gang i vindmølleindustrien og sikre den nødvendige grønne omstilling. Det er kun få år siden, at LM Glasfiber lukkede ned for sin lokale produktion af dele til vindmøller, og 1500 mand blev fyret, fortæller Svend Brandt.

Men kommunen gør, hvad den kan, for at sælge kampflycentret til lokalbefolkningen. 

I sidste uge fik Haderslev besøg af producenten bag F-35 kampfly, Lockheed Martin, der havde opstillet en simulator, så børn og unge mellem 15 og 30 år kunne prøve at være jagerpiloter og flyve Danmarks nye kampfly.

Begivenheden er et led i dansk militærs rekruttering af nye jagerpiloter, oplyser Haderslev Kommune på sin hjemmeside. Kun danske statsborgere kunne dog prøve flyet. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jun. 2018 - 07:00   14. jun. 2018 - 07:10

Våbenindustri

ml@arbejderen.dk
F-35-kampfly
  • Et stort flertal i Folketinget vedtog i juni 2016 at købe 27 Joint Strike Fighter – de såkaldte F-35-kampfly. Kun Enhedslisten, Alternativet og SF stemte imod.
  • I December 2017 blev pengene til indkøbet bevilget.
  • Den amerikanske våbengigant Lockheed Martin skal levere de 27 nye kampfly.
  • Flyene koster i indkøb over 16 milliarder danske kroner, men prisen bliver langt højerere. Den samlede regning over de kommende 30 år forventes at blive på mindst 56,4 milliarder kroner.
  • Læs mere på Arbejderens temaside her.
Kampfly-center i Haderslev
  • Juni 2018 opretter Haderslev Kommune sammen med det danske våbenfirma IFAD og det amerikanske våbenfirma CUBIC – der begge udvikler træningssystemer til de nye F-35  kampfly – et nyt kampflycenter, ACE Denmark.

  • Det er første gang nogensinde, at en kommune i Danmark indgår et offentligt-privat samarbejde med våbenindustrien.

  • Baggrunden er, at dansk militær fra 2021 til 2026 får leveret 27 nye F-35 kampfly (Joint Strike Fighter). Som en del af det seneste forsvarsforlig har forligspartierne besluttet, at de nye kampfly får base på Flyvestation Skrydstrup i Haderslev Kommune.

  • Målet er, at lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner vil være en del af det nye kampflycenter, der skal "understøtte og samle udviklng og ekspertise indenfor forsvarsindustrien".