Bryd med budgetloven
SENESTE LEDERE
- 1 af 224
- næste ›
Bryd med budgetloven
Det var den tidligere socialdemokratisk ledte regering, som frivilligt valgte at tilslutte Danmark EU's finanspagt. Gennem budgetloven indskrev man pagten i dansk lovgivning. Det betød, at EU direkte sætter loftet for et eventuelt underskud på de offentlige budgetter.
Disse rammer accepteres af alle EU-partierne i det danske Folketing og har været et fælles afsæt for nedskæringer på den kollektive velfærd og fyringer af offentligt ansatte, blandt andet gennem økonomiaftalerne med kommuner og regioner.
På grund af den forbedrede danske økonomi har EU – siden lovens vedtagelse – lempet sine krav Danmark. Loftet for underskuddet på de offentlige finanser (det såkaldte saldokrav) er lempet fra 0,5 procent til én procent. Men tallet er ikke tilsvarende justeret i budgetloven.
Hvorfor skal EU overhovedet blandes ind i den danske finanslov?
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har for LO beregnet, at EU's ændrede krav betyder, at der er plads til at udvide det offentlige forbrug med 11 milliarder kroner uden at bryde finanspagtens bestemmelser.
I det kommende finansår skal budgetloven revideres. Derfor foreslår LO, at den ændres således, at loftet for de offentlige udgifter løbende beregnes på baggrund af de aktuelle krav fra EU til Danmark. Det vil muliggøre, at man kan udvide de offentlige aktiviteter til det EU-fastlagte loft.
På den korte bane kan LO's forslag skabe en udvidet ramme for øget offentlig aktivitet. Men grundlæggende lader LO et helt afgørende spørgsmål stå ubesvaret:
Hvorfor skal EU overhovedet blandes ind i den danske finanslov? Hvorfor skal EU lægge rammerne for de offentlige udgifter og komme med anbefalinger om alt fra efterløn, dagpenge og de offentligt ansattes løn til indretningen af den offentlige sektor?
Med henvisning til budgetloven vasker politikerne hænderne, når der skæres ned. Deponeringen af Danmarks økonomiske handlefrihed i EU er en alvorlig indskrænkning af selvbestemmelsesretten og demokratiet, som har fået meget store konsekvenser i lande, hvor kapitalismens krise har slået hårdere igennem, end den har i Danmark. Derfor må budgetloven bekæmpes.
Nyeste artikler
30. apr. 2021 - 06:00 Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
29. apr. 2021 - 06:15 Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
28. apr. 2021 - 06:45 Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
27. apr. 2021 - 14:28 Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
27. apr. 2021 - 14:08 Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
27. apr. 2021 - 13:43 Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
27. apr. 2021 - 12:34 Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...