30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Minister vil straffe kommuner for skattestigning

Mister del af bloktilskud

Minister vil straffe kommuner for skattestigning

Økonomisk trængte kommuner, der står midt i store sparerunder, bliver nu ramt af regeringens økonomiske sanktioner, fordi de har hævet skatten.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille er vred og forundret over de kommunale skattestigninger.
FOTO: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
1 af 1

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille er klar til at straffe kommunerne økonomisk, fordi der samlet set bliver tale om en kommunal skattestigning til næste år.

Kommunernes faktiske udgifter hænger ikke sammen med de bevillinger, regeringen har givet.
Thomas Enghausen, FOA

10 kommuner sænker skatten med i alt 121 millioner kroner, mens seks kommuner sætter skatten op med 190 millioner. Samlet set er der altså tale om en skattestigning på 69 millioner kroner for alle kommuner. Det svarer til under 0,03 procent af de samlede kommunale skatteindtægter.

– Kommunerne vil nu blive mødt af en økonomisk sanktion. Regeringen vil desuden i forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2019 søge tilslutning til, at den statslige bundskat nedsættes med et beløb, der svarer til den kommunale skatteforhøjelse, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille i en pressemeddelelse.

Økonomisk gulerod

I økonomiaftalen for 2019 mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) står der, at skatterne samlet set ikke må stige. Kommunerne opfordres i stedet til at sænke skatten og bliver lovet et økonomisk tilskud, hvis de følger opfordringen. Men det har altså kun 10 kommuner gjort.

Efter massivt pres fra KL har en række kommuner droppet planlagte skattestigninger. Det gælder blandt andet Odense, Kolding, Halsnæs og Kalundborg. 

De seks kommuner, der har fastholdt skattestigninger, står alle i en meget svær økonomisk situation og gennemfører samtidig store nedskæringer. Det drejer sig om Norddjurs, Gribskov, Frederikssund, Mariagerfjord, Kerteminde og Bornholm.

– Forløbet omkring budgetlægningen viser, at kommunernes faktiske udgifter i en situation med et stigende antal børn og ældre ikke hænger sammen med de bevillinger, regeringen har givet, siger Thomas Enghausen, næstformand for FOA.

>> LÆS OGSÅ: Velfærd sat på skrump

En gennemgang, FOA har lavet, viser, at alle 98 kommuner samlet set sparer omkring 2,5 milliarder kroner til næste år. For at undgå endnu større besparelser har de seks kommuner valgt at sætte skatten op.

Lovfæstet sanktion

Det er lovfæstet, at kommunerne bliver straffet økonomisk, hvis de samlet set ikke overholder regeringens rammer for de kommunale skatter. Den såkaldte "Lov om skattesanktion" blev vedtaget i 2008 for at sikre, at kommunerne overholdt Fogh-regeringens skattestop.

Ifølge loven skal de kommuner, der nu sætter skatterne op, betale 75 procent af de 69 millioner kroner som skatterne stiger med i 2019. Det bliver trukket fra deres bloktilskud. De efterfølgende tre år vil de også miste en del af deres bloktilskud.

Frederikssund Kommune bliver dog undtaget fra modregning, da kommunen tidligere har sat skatten ned.

De sidste 25 procent af de 69 millioner kroner bliver trukket fra alle kommuners bloktilskud i 2019.

Med skattereglerne og den øvrige stramme budgetstyring af kommunerne kan man reelt ikke længere tale om et kommunalt selvstyre, mener Birgitte Conradsen, næstformand for BUPL.

– Regeringen skubber hele tiden ansvaret over på kommunerne og siger, at de har selvstyre og kan gøre, som de vil. Men når de sætter skatten op eller overskrider de økonomiske rammer bliver de straffet økonomisk, siger Birgitte Conradsen.

Hun henviser til det selvmodsigende i, at samtidig med at regeringen afsætter en milliard kroner over de næste fire år til udsatte børn, er kommunerne så økonomisk pressede, at omkring hver anden af dem skærer ned på børneområdet. 

>> LÆS OGSÅ: Regeringen lover bedre velfærd, mens kommunerne sparer

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. okt. 2018 - 08:35   17. okt. 2018 - 08:40

Budget 2019

ur@arbejderen.dk