30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sygehuse fyrer op mod 500 ansatte

Skrappe spareplaner

Sygehuse fyrer op mod 500 ansatte

Der forberedes lige nu massefyringer på sygehusene i flere af landets regioner. Værst er det i Region Sjælland, hvor der er varslet over 300 fyringer.

FOTO: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
1 af 1

Op mod 500 ansatte på landets sygehuse risikerer at blive fyret, viser en rundspørge fagforbundet 3F har lavet. Dertil kommer nedlæggelse af mange ubesatte stillinger.

Der er stor bekymring, uro og modløshed blandt vores medlemmer.
Helle Dirksen, DSR

Værst ser det ud i Region Sjælland. Her er der nedskæringer på 184 millioner kroner i 2019. Regionen har varslet fyring af over 300 ansatte fra mange forskellige faggrupper. Dertil kommer nedlæggelse af knap 300 ubesatte stillinger.

Samlet set betyder det, at der bliver omkring 600 færre ansatte på regionens sygehuse til næste år.

Stort arbejdspres

– Det er slet ikke til at se, hvordan dem, der bliver tilbage, skal kunne nå alle opgaver. Allerede i dag er arbejdspresset mange steder enormt, siger Helle Dirksen, formand for Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland. 

I alt bliver der nedlagt over 180 sygeplejerskejob på regionens sygehuse. 86 risikerer at blive fyret. Tallet kan blive mindre. Regionen arbejder på at forhindre fyringer gennem omplaceringer.

– Der er stor bekymring, uro og modløshed blandt vores medlemmer. Situationen er helt kafkask. Vi har i årevis snakket med regionen om, at der mangler sygeplejersker. Alligevel går man ud og fyrer så mange, siger Helle Dirksen.

Også blandt lægesekretærerne er der stor bekymring. Ud af 1100 fuldtidsansatte lægesekretærer på alle sygehuse i Region Sjælland står mellem 65 og 70 til at blive opsagt, mens omkring 35 ubesatte stillinger derudover vil blive nedlagt. 

Det kommer efter, at der i løbet af de sidste to år er blevet nedlagt 63 fuldtidsstillinger for lægesekretærer, oplyser Michael Rosenberg, formand for HK Kommunal Sjælland.

– Både vores tillidsfolk og medlemmer er meget frustrerede. De forstår ikke, at der skal spares så meget. I forvejen er arbejdsmiljøet meget presset, siger Michael Rosenberg.

Fagforeningen har ikke fået en officiel begrundelse for de store nedskæringer blandt lægesekretærerne, men det ligger i kortene, at det hænger sammen med indførelsen af it-systemet Sundhedsplatformen sidste efterår. Her overtager lægerne en del af de indtastningsopgaver, som lægesekretærerne tidligere har lavet. 

>> LÆS OGSÅ: Overlæger klager over it-system

Her knap et år efter indførelsen af Sundhedsplatformen er produktiviteten på afdelingerne stadig ikke oppe på samme niveau som tidligere, forklarer Michael Rosenberg.

Opråb til politikere

Lægesekretærer og andre faggrupper planlægger et opråb til politikerne, når de mødes til regionsrådsmøde den 5. november.

Også i landets øvrige regioner bliver der nedlagt stillinger og fyret ansatte. I Region Hovedstaden vil 67 blive berørt af fyringerne. Kontorpersonale og lægesekretærer bliver hårdest ramt, viser 3F's rundspørge. 

I Region Midtjylland bliver der nedlagt 141 stillinger og 75 i Region Nordjylland. Det vides endnu ikke hvor mange af dem, der skal findes gennem direkte fyringer. I Region Syddanmark rammer nedskæringerne primært administrationen.

Samlet set sparer regionerne godt en milliard kroner på næste års budgetter, viser en gennemgang af budgetterne, som FOA har lavet. Nedskæringerne skyldes blandt andet stigende udgifter til ny dyr medicin og flere komplicerede behandlinger.

>> LÆS OGSÅ: Udsigt til sparerunder og fyringer på sygehuse

– Vi hører hele tiden politikerne tale om et styrket sundhedsvæsen, men sandheden er, at økonomiaftalen mellem regeringen og regionerne ikke engang kan bevare status quo, siger Helena Mikkelsen, forbundssekretær i FOA.

>> LÆS OGSÅ: Sygehuse skal stadig effektivisere

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. okt. 2018 - 08:21   17. dec. 2018 - 10:43

Budget 2019

ur@arbejderen.dk