Studerende og ansatte på gymnasier, erhvervsskoler, seminarier, universiteter og en række andre uddannelser gennemførte i går en landsdækkende aktionsdag mod det såkaldte omprioriteringsbidrag, der siden 2016 hvert år har skåret to procent af uddannelsesernes budgetter.
Nedskæringerne betyder mindre tid til feedback, evalueringer og vejledning.
Sana Mahin Doost, Uddannelsesalliancen
I København dannede demonstranter en menneskekæde foran Christiansborg. Med sig havde de skilte, der viste de forskellige konsekvenser af nedskæringerne.
Bag aktionsdagen stod Uddannelsesalliancen, der består af 40 forskellige uddannelsesorganisationer.
>>LÆS OGSÅ: Stop regeringens puljetyranni
– Ude på skolerne oplever eleverne, hvordan nedskæringerne konkret betyder mindre tid til feedback, evalueringer og vejledning i hverdagen og flere elever i klasserne. Det går især ud over de svageste elever, forklarer talsperson for Uddannelsesalliancen og forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, (DSF) Sana Mahin Doost.
Konsekvenserne
Igennem hele dagen har elever og studerende og deres undervisere protesteret mod omprioriteringsbidraget ved at lave opslag på Twitter, der viser, hvilke konsekvenser de årlige nedskæringer har for den enkelte og for samfundet.
I Nordjylland deltog sygeplejerske- og pædagogstudernde i Thisted, Hjørring og Aalborg i aktionen. På UCN i de tre byer lavede studerende plancher om konsekvenserne af de fortsatte nedskæringer på uddannelsesområdet, som de efterfølgende fotograferede og lagde på de sociale medier.
– Vi laver simpelthen en shitstorm mod Kristian jensen (finansministeren, red.), udtaler Jeanette Jensen, der er sygeplejestuderende, til Nordjyske Stiftstidende.
Hun frygter, at der med de bebudede sparekrav vil være endnu flere, som dumper deres eksamen, at flere dropper ud af studiet, at underviserne på uddannelserne bliver mere stresssede og, at undervisningen bliver mere digital, end den er i forvejen.
– På universiteterne betyder nedskæringerne flere forelæsninger uden mulighed for at spørge ordentligt ind og stille spørgsmål til det, man er i tvivl om. På erhvervsskolerne betyder nedskæringerne forældet værktøj og gamle undervisningsmaterialer. På gymnasierne bliver der fyret lærere, fortæller DSF's forkvinde Sana Mahin Doost.
Vil ikke spilles ud mod hinanden
I sidste måned skrev 13 nordsjællandske gymnasielle uddannelser et åbent brev til regeringen for at advare om, at omprioriteringsbidraget vil resultere i, at lærere vil blive fyret.
>>LÆS OGSÅ: Uddannelserne får sparekniven
Omprioriteringsbidraget betyder, at uddannelsessystemet i perioden 2016 til 2022 i alt har 15 milliarder kroner mindre at gøre godt med i forhold til, før bidraget blev indført i 2015.
Alene Københavns Universitet har mistet / står til at miste i alt cirka 930 millioner kroner til uddannelse af de studerende i perioden 2016-2022. Professionshøjskolerne, der varetager uddannelsen af blandt andet sygeplejersker og lærere, får 2,6 milliarder kroner mindre at drive uddannelser for i samme periode.
Omprioriteringsbidraget skulle oprindeligt været stoppet i 2020, men regeringen har besluttet, at det skal fortsætte i 2022 og fremefter – altså uden udløbsdato.
Med gårsdagens aktioner ønsker Uddannelsesalliancen at vise, at elever og studerende og ansatte står sammen på tværs af uddannelserne.
– Vi vil vise, at vi ikke vil lade os splitte. Regeringen skal ikke tro, at den kan lave en intern omfordeling og tage penge fra erhvervsskolerne og give til gymnaiserne. Vi er solidariske og vil ikke være med til at omfordele penge, understreger Sana Mahin Doost.
Finansministeren i samråd
Efter aktionen gik de unge i samlet flok og iført ens "Stop nedskæringerne på uddannelse" t-shirts til samråd i Folketinget. Her skulle finansminister Kristian Jensen (V) svare på, hvorfor regeringen fortsætter med at skære ned på uddannelserne. Samrådet fandt sted efter deadline på Arbejderen.
76 procent af vælgerne er modstandere af omprioriteringsbidraget, mens kun 13 procent bakker op, viser en meningsmåling, som Gallup har foretaget for Magisterbladet. Både Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten vil droppe omprioriteringsbidraget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278