11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

"Her er ikke kaos, men demokrati"

Liste N-kandidat i brexitland

"Her er ikke kaos, men demokrati"

Lave K. Broch fra Folkebevægelsen mod EU er taget til Storbritannien for at tage temperaturen på, hvordan det står til med brexit.

"Leave betyder Leave", lyder budskabet fra en vælger foran det britiske parlament.
FOTO: Adrian Dennis/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Her er ikke kaos, men politikere, der ikke vil acceptere en dårlig aftale.

Sådan lyder beretningen fra Lave K. Broch fra Folkebevægelsen mod EU, der i fredags tog til Storbritannien for at tage temperaturen på, hvordan det står til med brexit.

De britiske politikere siger ikke bare ja til en aftale mellem EU og deres premierminister. Det er ikke kaos. Det er demokrati.
Lave K. Broch, Folkebevægelsen mod EU

– Jeg har ikke oplevet det kaos, som danske politikere og medier forsøger at fremmane. Jeg har derimod mødt vælgere og politikere, der ikke vil sige ja til en dårlig aftale, fortæller Lave K. Broch til Arbejderen.

– Jeg har stor respekt for de britiske politikere. De er underlagt et stort pres. Men – uanset hvilket parti de kommer fra – har de sat sig ind i tingene. Det er ikke kaos. Det er demokrati.

Believe in Britain

Brexit fylder i gadebilledet. I gaderne kører røde dobbeltdækker busser rundt med store bannerreklamer med teksten "Believe in Britain" (Tro på Storbritannien). Afsenderen er den britiske Leave-bevægelse.

Udenfor det britiske parlament, der i går aftes efter Arbejderens deadline skulle stemme om Theresa Mays aftale, har der over flere dage været demonstrationer for, at afstemningsresultatet skal respekteres.

– Den brede modstand mod EU er tydelig herovre. Både udenfor og inde i parlamentet, fortæller Lave K. Broch.

Han har holdt møder med den konservative Lee Rotherham, der var aktiv i Leave-kampagnen, Jenny Jones, medlem af Overhuset for The Green Party, med Kelvin Hopkins, uafhængigt medlem af det britiske Underhus og tidligere medlem af Labour, Fariah Khan, der var aktiv i Leave-bevægelsen og John Boyd fra Campaign against Euro-federalism.

– Ens for dem alle er, at de ønsker at samarbejde med EU og resten af verden. Men ingen af dem ønsker EU's overherredømme. Deres fælles hovedargument er, at de ønsker mere demokrati, bedre relationer til andre lande og mere velfærd, siger Lave K. Broch.

EU's toldunion

Mange EU-modstandere ser det som et grundlæggende problem, at Mays aftale binder Storbritannien til EU's toldunion på ubestemt tid og dermed til at følge alle EU's regler på handelsområdet. 

Det betyder, at Storbritannien ikke kan indgå sine egne handelsaftaler. Og det betyder, at lande, der indgår handelsaftaler med EU, automatisk skal have adgang til det britiske marked, uden at Storbritannen automatisk får adgang til deres markeder, forklarer Lave K. Broch.

– For den almindelige brite betyder det fortsatte medlemskab af EU's toldunion tab af demokrati, og at Storbritannien vil få sværere ved at sælge sine varer i udlandet - og dermed tab af arbejdspladser. 

Han påpeger, at mange i Storbritannien har familie og relationer til eksempelvis Pakistan, Australien, New Zealand og Canada - og derfor ønsker at udbygge samarbejde og handel med disse lande.

– Meldingerne fra de vælgere og politikere, jeg har talt med, er forskellige. Nogle tror på, at det kan lade sig gøre at forhandle en bedre aftale på plads. Andre tror ikke, det kan lade sig gøre, og forudser, at Storbritannien ikke vil få en aftale, men følge reglerne i verdenshandelsorganisationen WTO.

– EU og May siger, at der ikke er alternativer til aftalen. Det passer ikke. Der findes altid alternativer. Dem, der forsøger at give indtryk af, at der er kaos i Storbritannien, er dem, der forsøger få briterne til at følge én bestemt fastlagt vej i halen af EU, lyder det fra Lave K. Broch.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jan. 2019 - 15:12   16. jan. 2019 - 09:47

Brexit

ml@arbejderen.dk
Lave Knud Broch
  • Født 1972
  • Førstesuppleant til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU og nummer to på Folkebevægelsen mod EU's liste N ved EU-parlamentsvalget i år
  • Har i ti år været medlem af Folkebevægelsen mod EU’s ledelse (1992-2003), og har derefter arbejdet som kampagnekoordinator for Folkebevægelsen i næsten 15 år
  • Medlem af Radikale Venstre
  • Blandt initiativtagerne til Radikalt EU-kritisk Netværk (www.radikaleukritik.dk) og EU-modstand fra midten (www.eumodstandframidten.dk)
  • Formand for FN-forbundets freds- og konfliktløsningsudvalg og bestyrelsesmedlem i FN-forbundet (www.fnforbundet.dk)
  • Uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, og officer af reserven i Beredskabsstyrelsen