24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU-anklagemyndighed skal bekæmpe svindel

Skal stoppe misbrug

EU-anklagemyndighed skal bekæmpe svindel

Fra 2020 får EU sin egen anklagemyndighed. I første omgang skal den efterforske og rejse tiltale i sager, der omhandler EU's finansielle interesser.

I år 2020 får EU sin egen anklagemyndighed, der skal kunne retsforfølge borgerne i EU's medlemsstater.
FOTO: European Communities
1 af 1

Kun en lille del af den økonomiske svindel i EU bliver opklaret, viser en yderst kritisk rapport fra EU's revisionsret. 

Mindst 65 milliarder kroner er i perioden 2002 til 2016 blevet misbrugt i EU-systemet i et sådant omfang, at de skal tilbagebetales. Men kun en brøkdel er betalt tilbage.

 EU er altid startet i det små og har derefter udvidet sine kompetencer til flere og flere områder. 
Thomas Elholm, juraprofessor

For EU-kommissionen er løsningen på problemet den nyoprettede Europæiske Anklagemyndighed (EPPO):

"Den Europæiske Anklagemyndighed forventes at være garant for en mere sammenhængende og effektiv politik med hensyn til retsforfølgning af lovovertrædelser, der har en negativ effekt på EU-budgettet, hvilket forventes at føre til et større antal sager og deraf følgende domfældelser".

EU's anklagemyndighed blev søsat i 2017 af 16 EU-lande. Der var ikke enighed i EU om at oprette anklagemyndigheden. Men EU's traktat åbner op for, at en gruppe lande kan gå forrest og drive unionsudviklingen fremad i et såkaldt "forstærket samarbejde". I dag er 20 EU-lande med i EU's anklagemyndighed.

Danmark er ikke en del af anklagemyndigheden som følge af retsforbeholdet.

Vil brede sig

EU's nye anklagemyndighed får ret til at efterforske og retsforfølge borgerne i de enkelte medlemsstater. I første omgang skal anklagemyndigheden dog kun efterforske og rejse tiltale i sager mod borgere og virksomheder, der er mistænkt for at "skade EU's finansielle interesser". 

Konkret skal EU's kunne efterforske og retsforfølge forbrydelser, der skader EU-budgettet, eksempelvis svig, korruption, hvidvask af penge og grænseoverskridende momssvig.

Thomas Elholm, juraprofessor på Juridisk Institut på Syddansk Universitet, forudser, at anklagemyndigheden med tiden ikke vil nøjes med blot at forfølge EU-svindlere, men vil udvide sine kompetencer til at også at retsforfølge de såkaldte "eurocrimes", der er opremset i EU-forfatningens artikel 83, der skal sikre "minimumsharmonisering af strafbare handlinger og strafferammer".

– EU er altid startet i det små - og har derefter udvidet sine kompetencer til flere og flere områder. Det vil undre mig, hvis det ikke også kommer til at ske med anklagemyndigheden. Det ligger i kortene, at den her anklagemyndighed med tiden vil tage sig af flere og flere kriminalitetsområder, siger Thomas Elholm til Arbejderen.

Han ser oprettelsen af en EU-anklagemyndighed en milepæl i EU's udvikling som stat med egen strafferet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. jan. 2019 - 07:00   30. jan. 2019 - 09:43

Unionen

ml@arbejderen.dk