25 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Truslen fra de fattige

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 21. januar, 2019, 15:00:26

Truslen fra de fattige

Verdens 26 rigeste ejer nu lige så meget som halvdelen af verdens befolkning. Det fremgår af den årlige rapport fra organisationen Oxfam. Sidste år var det 43 personer og i 2016 var det 62, der matchede den fattigste halvdel. Året før var det 80 personer.

De fattigste og den arbejdende befolkning vil ikke i længden finde sig i at blive berøvet mere år for år. De kan blive svære at regere.

Tendensen er tydelig og så absurd, at det er svært at forstå. Udviklingen hen mod et stadigt snævrere monopol af få rigmænd (for det er mænd, vi taler om) er ikke til at tage fejl af.

Sidste år øgede dollar-milliardærerne deres formue med 12 procent. Det svarer til over 16 milliarder kroner – om dagen. Opsparingen hos den fattigste halvdel faldt samtidig med 11 procent.

Det er en udvikling, der har taget fart siden 1990 over hele kloden. Siden da har den rigeste ene procent taget 27 øre for hver krone, der er skabt i værdi. De fattigste 50 procent har kun fået 12 øre.

1990 var netop året, hvor kapitalismen sejrede, og østblokken faldt. Konsekvenserne for uligheden har været slående. For selv om udbytningen af udviklingslandene fortsætter, er fattiggørelsen langt fra kun et problem i de fattige lande.

Antallet af food banks, der deler mad ud til fattige i Europa, er mangedoblet de sidste 10 år. Seks millioner europæere går hver dag i en food bank. Det er lavtløns-arbejdere, arbejdsløse, migranter og flygtninge, der står for skud.

I Storbritannien er andelen af mennesker, der er fattige, selv om de har et arbejde, oppe på 13,4 procent. Det svarer til fire millioner arbejdere. I Frankrig er de gule veste blevet et symbol på vreden i arbejderklassen, efter at købekraften er faldet de seneste seks år. Vi er vidne til et system, der ikke er levedygtigt.

De fattigste og den arbejdende befolkning vil ikke i længden finde sig i at blive berøvet mere år for år. Særligt ikke i en situation, hvor der bliver kamp om mad-, jord- og vandresurser. De kan blive svære at regere.

Det er den trussel, verdens rigeste vil diskutere meget alvorligt, når de mødes i Davos de kommende dage. Truslen fra de fattige.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...