07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nina Palesa Bonde er årets sveske

Ytringsfrihedspris

Nina Palesa Bonde er årets sveske

Skoleverdenens ytringsfrihedspris går i år til en dommerfuldmægtig, der var drivende i at skabe sammenhold under sidste års overenskomstkamp.

Nina Palesa Bonde fik en pose svesker i forbindelse med prisoverrækkelsen. Skuespiller Peter Larsen (th) stod for prisoverrækkelsen.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Dommerfuldmægtig Nina Palesa Bonde modtog i denne uge skoleverdenens ytringsfrihedspris "Årets Sveske". 

Nina Palesa Bonde skabte sammenhold mellem de forskellige faggrupper.

Normalt går prisen til en person, der har markeret sig direkte i debatten om folkeskolen, men Nina Palesa Bonde får prisen som tak for sin store og samlende indsats som aktivist under overenskomstforhandlingerne sidste år.

"Med Nina Palesa Bondes personlige mod til at stille sig i spidsen for den daglige demonstration og råbekoret foran Forligsen og med vedholdende fastholdelse af kravet om "En løsning for alle" følte man sig som lærer bakket op af de andre offentligt ansatte", hedder det i begrundelsen for indstillingen fra foreningen "Sveskens venner", der står bag den årlige prisuddeling.

Svesken på disken

Formålet med prisen er at få svesken på disken i folkeskoledebatten – at erstatte løgne, fortielser, sammensværgelser, lukkede fora og skjulte dagsordenen med det modsatte.

Årets sveske tilfalder en person eller gruppe, der på markant vis har fået svesken på disken i året der gik – med åbenhed om sin dagsorden, sine meningers mod og med forbindelse til folkeskolens virkelighed. 

Nina Palesa Bonde skabte sammenhold mellem de forskellige faggrupper, som kæmpede for bedre arbejdsbetingelser foran Forligsinstitutionen, forklarede formand for Undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening, Jeanette Sjøberg, i forbindelse med overrækkelse af Svesken.

– OK18 var sidste års største og vigtigste begivenhed. Ytringsfrihed er at sige, hvad man mener, hvilket Nina gjorde på alle mulige måder. Men den vigtigste funktion, hun havde foran Forligsinstitutionen, var, at hun sagde højt, hvad vi andre tænkte, sagde Jeanette Sjøberg.

– Hun begyndte at tale for os alle sammen, så der kom en samhørighed. Hun bandt os sammen ved at sige ting højt i stedet for, at alle tænkte hver sit, tilføjede hun.    

Sjette uddeling

Nina Palesa Bonde takkede varmt for prisen.

– Jeg er rørt. Det er jeg ikke kun, fordi jeg modtager denne fine pris, men fordi jeg genkender mange ansigter fra tiden foran Forligsinstitutionen. I er mennesker, som jeg har råbt, grædt og krammet med. Derfor er det ekstra rørende at modtage prisen foran jer, sagde hun.

Det er sjette år Årets Sveske bliver uddelt. 

Sveskens Venner blev dannet i 2013 af en gruppe tidligere og nuværende lærere. Det skete i protest mod det overgreb mod lærerne, som regeringen og de kommunale arbejdsgivere gennemførte i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. feb. 2019 - 13:40   22. feb. 2019 - 14:16

Ytringsfrihed

ur@arbejderen.dk