Når forældre i morgen går på gaden i mindst 57 byer landet over, sker det med håb om, at råbet om flere pædagoger til færre børn i børnehaver og vuggestuer kan høres inde bag murene på Christiansborg.
Det er først og fremmest en kommunal opgave at sikre ordentlig kvalitet og normeringer.
Mai Mercado, minister
– Det er nødvendigt at rette op på det omsorgssvigt, der sker i daginstitutionerne dagligt. Derfor skal politikerne på Christiansborg på banen, så der kan komme flere penge ud i kommunerne. Minimumsnormeringer skal være med til at sikre en vis kvalitet, og det er vel ikke for meget forlangt, siger Marie Blønd fra København til Arbejderen.
>>LÆS OGSÅ: Forældre kræver bedre omsorg for deres børn
Hun er talsperson og en af initiativtagerne til lørdagens aktionsdag. Initiativet har på rekordtid vundet opbakning fra tusinder af forældre, hvoraf mange af dem på lørdag for første gang i deres liv deltager i en demonstration. Sammen kræver de bedre normeringer, der kan komme både børn og personale til gode.
Opråb til Folketinget
Spørgsmålet er om forældrene kan råbe Folketingspolitikerne op.
Den konservative børne- og socialminister Mai Mercado siger til Arbejderen, at hun har stor respekt for forældrenes initiativ og opfordrer alle til at bakke op lokalt.
– Selvom jeg ikke er enig i midlet om statsfastsatte minimumsnormeringer, så er vi enige om målet. Jeg vil også gerne have, at børn kommer højt op på den politiske dagsorden.
Ministeren mener, at det først og fremmest er en kommunal opgave at sikre ordentlig kvalitet og normeringer.
– Kommunerne er dem, der bedst kender sine borgere og de lokale behov og muligheder. Det skal og kan vi ikke regulere fra Christiansborg, siger Mai Mercado.
Heller ikke hos regeringspartiet Venstre skal forældrene vente opbakning. I sidste måned stemte partiet i Folketinget imod et forslag om minimumsnormeringer, og den holdning ændrer den voksende forældrebevægelse ikke ved, siger børneordfører Anni Matthiesen (V) til DR Nyheder:
– Vi er simpelthen nervøse for, at vi kommer til at proppe en bestemt model ned i halsen på alle. For så risikerer vi i stedet at bruge endnu mere tid på bureaukrati og regler.
Forslaget var stillet af SF, der stemte for sammen med Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Ud over Venstre stemte de Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokratiet imod.
På baggrund af forældreaktiviteterne og forældrenes fortællinger om, hvordan de oplever dage, hvor de ikke har det godt med at aflevere deres børn, har Mai Mercado inviteret til ekstraordinært møde den 10. april.
– Her bliver det eneste punkt en drøftelse af, hvordan vi får afdækket børns konkrete hverdag i dagtilbuddene. Jeg er glad for, at BUPL, FOA, FOLA, KL og andre vigtige aktører på området har takket ja til invitationen. Vi skal undgå talkrig. Det er ingen tjent med, siger ministeren til Arbejderen.
Økonomiforhandlinger forude
Om et par måneder begynder de årlige økonomiforhandlinger mellem Kommunernes Landsforening (KL) og finansministeriet. I KL bakker formand for Børne- og undervisningsudvalget Thomas Gyldal Petersen op om forældrenes krav om flere penge til kommunerne. Men forudsætningen for at støtte kravet om mere personale er, at der følger penge med.
– En minimumsnormering er en teknisk løsning, og hvis ikke den følges af penge, er det bare et budskab til kommunerne om at finde en løsning inden for den ramme, der i forvejen er for snæver, siger udvalgsformanden og tilføjer, at alternativt skal penge tages fra for eksempel de ældre eller folkeskolen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278