Godt 700 mennesker deltog lørdag den 4. maj i fakkeltoget i København for at mindes befrielsen i 1945.
Arrangementet var lavet af 4. Maj-Initiativet på Vesterbro.
Vi bygger bro mellem den historiske kamp og den fortsatte kamp mod højreradikale- og populistiske strømninger.
Eli, Revolutionære Antifascister
Der var sørget for internationalt islæt, idet Damien Parrot fra De Gule Veste i Bordeaux holdt den første tale.
—Det er en stor ære at stå her på jeres befrielsesdag, sagde franskmanden, der selv trak tråde til Frankrigs egen befrielse.
Han forklarede, at De Gule Veste i dag bliver ved i Frankrig og fortsætter kampen for frihed, demokrati og et stop for nyliberale nedskæringer.
— Det er næsten seks måneder siden, at De Gule Vestes bevægelse begyndte i Frankrig, og lige siden er den ikke ophørt med at ryste de, der metodisk tilintegør vort land og vor republik, sagde han og sendte en svada til de politikere, der udfører EU’s ordrer.
Franskmanden holdt sin tale i den karakteristiske gule vest, som er blevet symbolet på kampen. I øvrigt bad Arbejdermuseet i København om Damien Parrots gule vest til kommende udstillingsbrug.
Mod EU og frihedsbudskab
Herefter holdt Lave Knud Broch fra Folkebevægelsen mod EU tale og advarede mod opbygningen af en EU-hær.
Fakkeltoget gik traditionen tro gennem Istedgade og stoppede op foran Stjerne Radio, der under krigen var et af modstandsgruppen Holger Danskes hovedkvarterer. Her blev holdt tale om folkestrejken i 1944 mod den tyske værnemagt og dets danske håndlangere.
Her lød også frihedsbudskabet som det blev afspillet af BBC den 4. maj.
– Kampen fortsætter selvfølgelig. Ingen racisme, nazisme og fremmedhad i dag. Aldrig mere 9. april, lød det fra konferencieren.
Emil Nørholm var en af de københavnere, der spontant sluttede sig til fakkeltoget undervejs.
— Jeg så faklerne og måtte være med. Det så spændende ud, men det er også vigtigt at gå med for at mindes de folk, der kæmpede dengang, sagde han til Arbejderen.
Clara Kragelund ved siden af var enig:
— Min farmor, der lige er død, levede under krigen og har fortalt en del. Derfor er jeg med for at holde minderne levende, sagde hun.
Forbind kampen
På Otto Krabbes Plads sluttede fakkeltoget med en tale af Revolutionære Antifascister.
— Det, at vi er samlet her i dag er en sejr i sig selv. Det er et smukt sammenhold, vi har. Vi bygger bro mellem den historiske kamp, vi mindes i dag, og den fortsatte kamp, vi kæmper mod højreradikale- og populistiske strømninger, sagde Eli fra Revolutionære Antifascister til stort bifald fra forsamlingen under de blomstrende mirabelletræer.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278