Et borgerforslag om afviste asylbørns rettigheder nåede onsdag 50.000 underskrifter. Det oplyser hovedforslagstiller Tone Olaf Nielsen fra Folkebevægelsen for asylbørns fremtid.
Borgerforslaget er et forsøg på i det mindste at sætte en tidsgrænse for, hvor længe et barn kan bo i centrene.
Tone Olaf Nielsen, hovedforslagstiller
Forslaget er stillet med henblik på at forbedre vilkårene for de børn, der befinder sig på Center Avnstrup og Udrejsecenter Sjælsmark. Ifølge foreningen drejer det sig pt. om cirka 130 børn, der bor der på ubestemt tid, fordi deres forældre har fået afslag på asyl men ikke vil eller kan rejse hjem, og politiet i årevis ikke har kunnet udsende dem.
– Borgerforslaget er et forsøg på i det mindste at sætte en tidsgrænse for, hvor længe et barn kan bo i centrene og forbedre deres levevilkår, mens de bor der, siger Tone Olaf Nielsen.
Født i Danmark
Mange af børnene er født i Danmark eller har tilbragt det meste af deres liv i skiftende danske asylcentre. De taler dansk og har primær tilknytning til Danmark. "Nu henlever de en barndom i undtagelsestilstand, som åbenlyst tilsidesætter børnenes tarv," skriver foreningen som begrundelse for at rejse borgerforslaget.
For nylig konkluderede Røde Kors i en undersøgelse, at 61 procent af børnene på udrejsecentret Sjælsmark sandsynligvis kan opfylde kriterierne for en livsvarig, psykiatrisk lidelse, som for manges vedkommende er påført dem her i landet, mens de har ventet i asylsystemet.
>>LÆS OGSÅ: Politikere er uenige om børnene på Sjælsmark
Med henvisning til FN’s børnekonvention har Folkebevægelsen for asylbørns fremtid stillet forslag om at:
-
Alle afviste familier, som politiet ikke har kunnet udsende i 18 måneder efter endelig afslag, skal tildeles midlertidig opholdstilladelse for 2 år ad gangen.
-
Alle afviste børn skal garanteres optagelse i folkeskolen og ret til mad lavet af deres forældre indtil udsendelse eller opholdstilladelse er mulig.
Ifølge Folketingets Administration vil borgerforslaget sandsynligvis blive behandlet i oktober.
>>LÆS OGSÅ: Familie i fastlåst situation på Sjælsmark
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278