08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Transportlobby kræver opgør med den danske model

Har stævnet den danske stat

Transportlobby kræver opgør med den danske model

Brancheorganisationen ITD har stævnet den danske stat og kræver beskyttelse mod konflikt. Hvis ITD vinder sagen, kan det føre til et "wild west"-arbejdsmarked, advarer 3F.

Lobbyorganisationen ITD, der organiserer 800 transportfirmaer, har sagsøgt den danske stat. ITD kræver, at staten beskytter dem mod konflikt, fordi de har tegnet overenskomst med Krifa.
FOTO: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Hvis den danske transportlobby ITD vinder den retssag, den har anlagt mod den danske stat, risikerer vi at få et "wild-west"-arbejdsmarked herhjemme, advarer 3F.

– Det kan betyde, at der opstår et wild-west-arbejdsmarked, hvis vi får forbud mod at kræve overenskomst hos vognmænd, der har lavet deres egen lille arbejdsgiverforening og indgået overenskomster på discountvilkår med små eller store grupper af medarbejdere, forklarer næstformand i 3F's Transportgruppe, Flemming Overgaard, til Arbejderen.

Det kan betyde, at der opstår et wild-west-arbejdsmarked.
Flemming Overgaard, 3F's Transportgruppe

ITD, Brancheorganisationen for den danske vejgodstransport repræsenterer cirka 800 firmaer i den danske vejgodstransport. ITD har oprettet sin egen arbejdsgiverforening og indgået overenskomster med den gule, kristelige fagforretning Krifa.

Ifølge 3F er ITD's og Krifas overenskomst langt ringere, både i forhold til løn og arbejdsvilkår, end de overenskomster, som 3F Transport har indgået med arbejdsgiverorganisationerne Transportens Arbejdsgivere og Dansk Transport og Logistik.

– Hvis ITD får medhold, bliver konsekvensen, at der kan opstå stribevis af små og store arbejdsgiverforeninger, der hver for sig presser lønnen og undergraver de landsdækkende, toneangivende overenskomster. ITD kræver, at staten forhindrer 3F Transport i at bruge værktøjerne i den danske model til at udbrede, håndhæve og forbedre overenskomster og arbejdsvilkår på transportområdet, forklarer Flemming Overgaard.

Kræver statsbeskyttelse mod konflikt

ITD ønsker ikke at stille op til et interview om retssagen.

Men på sin hjemmeside forklarer ITD, hvad der er formålet med retssagen: "Konflikter, der iværksættes med henblik på at få et medlem af ITD Arbejdsgiver til at tiltræde en bestemt overenskomst, skal være ulovlige, og staten skal beskytte medlemmernes ret til ikke at være medlem af en bestemt forening", skriver ITD blandt andet.

– Vi vil have fuld beskyttelse af vores medlemmer, der jo har forpligtet sig til at overholde vores overenskomst. De skal være beskyttet mod konflikt på lige fod med arbejdsgivere, der har tegnet en overenskomst med et LO-forbund. Vi stævner staten for ikke at beskytte vores medlemmers negative foreningsfrihed, og vi er parate til – om nødvendigt – at gå hele vejen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, siger bestyrelsesformand i ITD Arbejdsgiver, Gert Jakobsen, ifølge en pressemeddelelse.

Frihed til gode løn- og arbejdsvilkår 

Men sagen handler slet ikke om "foreningsfrihed", mener 3F.

– ITD og alle andre har naturligvis ret til at oprette foreninger og lave aftaler og vedtægter. Men 3F Transport har naturligvis også ret til ikke uden videre at acceptere, at forskellige nye foreninger opstår og laver nye overenskomster med det formål at dumpe lønnen eller forringe arbejdsvilkår på anden vis – med henblik på at spare penge eller opnå en konkurrencefordel, siger Flemming Overgaard fra 3F's Transportgruppe. 

– Det vil presse hele transportområdet og gå ud over de ansatte, der arbejder på og aflønnes efter den nye overenskomst. Derfor forsøger 3F Transport efter bedste evne at dække så mange transportvirksomheder med 3F Transports overenskomst. Det er det, ITD reagerer imod med sin stævning mod staten.

 3F undrer sig over ITD's stævning.

– Enhver har ret til at anlægge en retssag, også ITD. Men jeg forstår ikke ITD’s hensigt. For hverken 3F eller andre har forsøgt at forhindre ITD i at oprette en forening. Eller vognmænd i at være medlemmer af ITD’s arbejdsgiverforening. Derfor handler sagen ikke om foreningsfrihed. Der er ingen, der anfægter foreningsfriheden. Det 3F Transport gør er at beskytte og udbrede vores overenskomster – og dermed friheden til at opnå gode løn- og arbejdsvilkår for ansatte på transportområdet, uden at nye arbejdsgivere derved får frihed til at trykke lønnen, mener Flemming Overgaard.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jun. 2019 - 12:27   28. jun. 2019 - 13:06

Overenskomst

ml@arbejderen.dk