26 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hårde domme til Paludan-moddemonstranter

Fængsel og udvisning til vrede unge

Hårde domme til Paludan-moddemonstranter

Unge, der blev provokeret af Rasmus Paludans krænkelser af Koranen og tilsvininger af "kriminelle" og folk, der bor i "ghettoer", får hårde fængsels- og udvisningsdomme.

Der falder hårde domme i Københavns Byret og andre domstole over unge, der er blevet provokeret af Rasmus Paludans tilsvininger af muslimer og folk, der bor i almene boliger.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Hadprædikanten Rasmus Paludans tilsvininger af arbejdsløse, muslimer og beboere i "ghettoområder" og afbrændinger og hans sparken til Koranen har skabt vrede og frustration hos mange mennesker.

Op til folketingsvalget besøgte Paludan blandt andet almene boligområder for at kalde folk for "samfundstabere", "ludere", "lortemuslimer", "homomuslimer" og "kriminelle".

På Nørrebro i København den 14. april opstod der uroligheder, da Paludan stillede sig op midt på Blågårds Plads og kastede rundt med Koranen, som han kaldte for "den store luderbog".

Nu bliver flere af de unge, der har deltaget i protesterne mod Rasmus Paludan, idømt hårde fængsels- og udvisningsdomme – og flere domme er på vej.

I tirsdags den 9. juli blev en 26-årig mand idømt et års ubetinget fængsel for at have kastet en stol, to træpæle og to brosten mod betjente.

Den 21. juni blev en 17-årig dreng idømt otte måneders ubetinget fængsel samt en advarsel i medfør af udlændingeloven for vold for at have kastet et romerlys, en sten og et glasskår mod politiet – uden at ramme.

Myndighederne burde have taget deres pligt til at gribe ind præventivt meget mere alvorligt.
Bjørn Elmquist, Retspolitisk Forening

Syv personer sidder fortsat varetægtsfængslet i sagen om den 14. april. Københavns Politi oplyser til Arbejderen, at man mener, at det er nødvendigt at spærre de unge inde – foreløbig nu i op til to måneder – "af hensyn til retshåndhævelsen".

Der er store forskelle på, hvordan de forskellige politikredse tackler sagerne.

– Der er vældig stor forskel på, hvordan man griber det an i de forskellige rets- og politikredse. Jeg har haft Paludan-sager i Slagelse, hvor der gik et år, før folk kom i retten – ingen blev varetægtsfængslet og fik i øvrigt straffe på mellem fire og seks måneder. I København derimod varetægtsfængsler man alle, der har været med – herunder ustraffede familiefædre med fast arbejde med videre – og det ser ud til, at niveauet ligger en del højere i København, siger forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen, der har ført de fleste sager for Paludan-moddemonstranter, til Arbejderen.

Også domme fra Viborg, Slagelse og Albertslund

Det er ikke kun unge fra Nørrebro, der kan se frem til lange fængselsstraffe. Flere andre steder i landet gik unge på gaden for at protestere, når Rasmus Paludan kom til deres by.

Dagen efter – den 15. april – ville Paludan til Albertslund. 250 unge mennesker mødte op for at protestere. Vestegnens Politi endte med at aflyse Paludans happening af sikkerhedsmæssige årsager, og Rasmus Paludan dukkede aldrig op.

Tre personer blev anholdt. En af dem – en 17-årig ung mand – blev den 22. maj ved retten i Glostrup idømt otte måneders fængsel for grov forstyrrelse af den offentlige orden og forsøg på brandstiftelse.

Den 25. juni blev en 24-årig flygtning fra Syrien idømt 60 dage i fængsel og udvises efterfølgende for at have ramt Paludan med en sten på siden af hovedet.

Omkring 100 personer var mødt frem for at protestere mod Paludan. En af dem var den nu dømte 24-årige syriske flygtning, der bor i Viborg. Stram Kurs var på pletten med videokamera og optog episoden. Få sekunder efter var Paludan klar igen og fortsatte sin hadtale.

Episoden fandt sted ved Ellekonebakken i Viborg den 13. april i år, hvor Stram Kurs brændte "den store luderbog" og "den pædofiles håndbog" af. Han kaldte profeten Muhammed for et "pædofilt svin" og "en morder, der godt kan lige at blive kneppet i røven af grise".

Paludan var også i Slagelse i juli sidste år. Også her var der protester. I slutningen af maj blev en 18-årig mand idømt fire måneders fængsel for at have kastet et kanonslag. I Slagelse optog Stram Kurs en video af deres leder foran Nordbyen, som han beskriver som "en kriminel ghetto med mange samfundstabere".

Myndighederne burde have grebet ind

Formanden for Retspolitisk Forening kalder dommene for "ubærlige" og mener, at de danske myndigheder kunne have gjort meget mere for at gribe ind overfor Paludan og forebygget, at urolighederne kunne finde sted.

Han mener, at myndighederne burde have sat grænser for Paludans ytringsfrihed.

Ifølge Den Europæiske Menneskeretskonvention har enhver ret til frit at ytre sig – men menneskeretten slår samtidig fast, at retten til at ytre sig kan begrænses – blandt andet af hensyn til den offentlige ro og orden og den offentlige tryghed.

– Myndighederne burde have taget deres pligt til at gribe ind præventivt meget mere alvorligt. Paludan kalder muslimer og folk, der bor i ghettoer, for "tabere" og "kriminelle". Det kan han have ret til som led i en politisk debat. Men spørgsmålet er, om han skal have ret til at fremsætte sit budskab til enhver tid og på ethvert sted, siger formand for Retspolitisk Forening Bjørn Elmquist til Arbejderen.

Han uddyber:

– Myndighederne burde have grebet ind i tide og sikret sig, at Paludans provokationer aldrig havde fundet sted. Det havde ikke været ulovligt at begrænse Paludans ytringsfrihed. Nu kører maskineriet, og myndighederne ligger, som de har redt, og rejser tiltaler mod en masse unge mennesker. Paludan har ageret som agent provocateur, der helt bevidst har forsøgt at fremprovokere optøjer, der ellers ikke havde fundet sted. Paludan provokerer helt bevidst en masse mennesker. Det kræver et stort psykisk overskud ikke at lade sig provokere og ikke "bide på krogen".

– Min erfaring som advokat igennem årtier er, at mange, især udsatte grupper, ikke har et stort overskud. Derfor burde myndighederne have beskyttet dem og set situationen i sin helhed og ikke kun som et spørgsmål om Paludans ytringsfrihed. Myndighederne burde have åbnet øjnene og ikke tilladt eller beskyttet Paludans provokationer. Så havde vi undgået en masse anholdelser, domme, udvisninger og pletter på straffeattesten og udgifter til samfundet for millioner til politibeskyttelse.

Den danske straffelov åbner op for, at enhver lovligt kan forsvare sig mod Paludans angreb.

– Hvis man bliver udsat for et fysisk eller psykisk angreb – eller er i fare for at blive det – kan man lovligt forsøge at forhindre handlingen i at blive gennemført. Paludan kom med en række angreb på muslimer og andre og kastede rundt med Koranen og afbrændte Koranen. Disse angreb giver enhver ret til nødværge. Lovgivningen åbner samtidig op for en række formildende omstændigheder. Hvis en ung demonstrant bliver ophidset og går for langt og overtræder straffeloven, så er det en formildende omstændighed, at Paludan har udsat folk for psykiske angreb, forklarer Bjørn Elmquist.

Også Politiforbundet var godt trætte af Paludans konfrontationer:

– Det er skræmmende, at vi lever i en tid, hvor det at lave så meget larm og fremprovokere konfrontation er blevet et redskab i sig selv, udtalte formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt.

I adskillige Stram Kurs-videoer på YouTube kan man høre partiets stifter, Rasmus Paludan, true etniske danske "tilbagestående samfundstabere", og "politiske parasitter" med steder, som er "lukkede".

I videoen "Danmark for danskere" fra den 5. august 2018 tordner Rasmus Paludan:

"Og så er der selvfølgeligt problemet med de tilbagestående samfundstabere af dansk etnisk oprindelse, som ikke har nogen uddannelse, som har begrænsede kognetive evner, som stemmer på Enhedslisten, eller De Radikale – sådan nogle, som står bag mig – og der vil jeg bare sige, at det må man selvfølgeligt vurdere farligheden af, og i visse tilfælde må de fjernes fra samfundet til steder i Danmark, som er aflukkede, hvor de ikke kan skade andre mennesker".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jul. 2019 - 16:06   21. jul. 2019 - 18:49

Højrefløj

ml@arbejderen.dk