08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

18 procent af vikarerne har ingen lærereksamen

Bekymrende udvikling i folkeskolen

18 procent af vikarerne har ingen lærereksamen

På 20 år er antallet af vikarer i folkeskolen uden uddannelse mere end fordoblet. Lærerforeningen er bekymret.

Arkivfoto.
FOTO: PN
1 af 1

Siden 1997 er andelen af undervisere i folkeskolen uden uddannelse mere end fordoblet. Det viser en undersøgelse, som tænketanken Kraka og konsulentfirmaet Deloitte har lavet.

Det er bedst for både elevernes sociale og faglige udvikling, at de undervises af uddannede lærere.
Dorte Lange, næstformand DLF. 

Andelen af ikke-uddannede undervisere er på 20 år vokset fra otte til 18 procent. Omregnet til årsværk er det en andel på 12 procent, skriver JyllandsPosten.

Udviklingen vækker bekymring i lærernes fagforbund.

– Det er bedst for både elevernes sociale og faglige udvikling, at de undervises af uddannede lærere, siger Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening (DLF), til JyllandsPosten.

Kigger man på uddannelsesniveauet, så har mere end halvdelen af de uuddannede ikke en uddannelse på et højere niveau end studentereksamen. De uuddannede bliver i stigende grad ansat som enten timevikarer eller i længerevarende vikariater.

Handler om penge

En af forklaringerne på udviklingen handler tilsyneladende om kommunernes økonomi. Der er nemlig penge at spare, hvis en syg lærer erstattes af en vikar uden uddannelse frem for af en vikar med bestået lærereksamen.

En vikar uden læreruddannelse skal have 52,23 kroner mindre i løn per time end en timelønnet vikar med læreruddannelse. På den måde har eksempelvis Frederiksberg Kommune sparet næsten tre millioner kroner på et år, skriver Folkeskolen.dk.

Kommunen brugte timelønnede vikarer uden læreruddannelse i 57.143 timer i skoleåret 2017-18 og læreruddannede timevikarer i kun 1.955 timer i samme periode. Det viser en opgørelse fra kommunens forvaltning. Heraf fremgår også, at 6,79 procent af kommunens månedslønnede lærere ikke har en læreruddannelse. Det svarer til knap 43 ud af 623 lærere. Af de 43 lærere er de 30 ansat i vikariater, kan man læse på Folkeskolen.dk.

Svært at rekruttere

Forvaltningens beregninger er bestilt af lærer Daniel Panduro, som sidder i Frederiksbergs kommunalbestyrelse for Enhedslisten.

Han mener, tallene viser, hvor vanskeligt det er at finde det nødvendige antal uddannede lærere til skolerne i kommunen.

– På de længere vikariater og i forhold til de faste stillinger har vi en stor udfordring i forhold til at rekruttere lærere, siger Daniel Panduro og fortsætter:

– Dette skyldes efter min overbevisning særligt, at vores nabokommune, København, i modsætning til Frederiksberg, har en arbejdstidsaftale og dermed kan tilbyde deres lærere bedre forhold foruden højere løn og et lavere undervisningstimetal.

Brug de arbejdsløse lærere

Formand for overenskomstudvalget i DLF, Gordon Ørskov Madsen, synes ikke, det er i orden at bruge ikke-uddannede lærere for at spare penge. På Folkeskolen.dk skriver han i en kommentar til en artikel om kommunernes stigende brug af vikarer uden lærereksamen, at det går ud over kvaliteten i undervisningen. Gordon Ørskov Madsen opfordrer konkret Frederiksberg Kommune til at bruge de 549 arbejdsløse lærere, der p.t. er i København og på Frederiksberg.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. aug. 2019 - 13:16   13. aug. 2019 - 15:18

Folkeskolen

noc@arbejderen.dk