På fredag i næste uge tager klimabevægelsen hul på en uge med strejker og aktioner over hele landet.
– Det er en vigtig uge. Vi vil forsøge at sætte en folkelig ramme for klimatopmødet, der starter den 23. september. Med strejker og demonstrationer vil vi fra Danmark og en lang række andre lande sende et signal til verdens ledere om at tage klimaproblemerne alvorligt og handle nu, siger fuldtidsaktivist i Den Grønne Studenterbevægelse Ariel Storm til Arbejderen.
Med strejker og demonstrationer vil vi fra Danmark og en lang række andre lande sende et signal til verdens ledere om at tage klimaproblemerne alvorligt.
Ariel Storm, Den Grønne Studenterbevægelse
Fredag den 20. september klokken 12 til 16 afholdes klimademonstrationer og klimamøder i en række byer – foreløbig har unge i 17 byer meldt ud, at der vil blive klimastrejke i deres by: København, Aarhus, Aalborg, Roskilde, Esbjerg, Haderslev, Hillerød, Nibe, Odense, Ribe, Rønne, Silkeborg, Skanderborg, Svendborg, Vejle, Viborg og Middelfart. Alle steder under overskriften: "Ungdommen kræver klimahandling!"
– Vi håber, at klimastrejkerne vil brede sig de kommende dage. Hvis du er ung og bekymret for klimaet, så bak op om strejker og demonstrationer. Hvis der ikke bliver strejket i din by, så find sammen med nogle venner og tilmeld din skole på klimastrejke.org eller skriv til FridaysForFuture eller Den Grønne Studenterbevægelse, opfordrer Ariel Storm.
"Tag udfordringerne alvorligt"
Du kan også løbende følge med i, hvilke skoler og uddannelser der strejker og demonstrerer på Klimastrejke.org og på FridaysForFuture's facebookgruppe. Klimastrejkerne og demonstrationerne er organiseret af en række grønne organisationer og FridaysForFuture-bevægelsen i Danmark.
"Ved at strejke fra skole og studier for at gå på gaden fremsætter vi unge et krav til verdens ledere og de ældre generationer om at tage klimaforandringerne alvorligt nu", skriver FridaysForFuture blandt andet på deres hjemmeside.
– Jeg er i gang med at overbevise mine klassekammerater om, at de skal strejke og tage med til demonstration foran vores lokale rådhus i Skanderborg. Her vil være taler, musik, bannermaling, og man kan skrive et klimabrev til byrådspolitikerne, fortæller Laura Vinstrup til Arbejderen. Hun er gymnasieelev på Skanderborg HTX og aktiv i FridaysForFuture i Skanderborg.
Aktiviteter for klimaet
Klimastrejkerne er blot startskuddet på en uge i klimaets tegn.
Dagen efter klimastrejkerne går Xtinction Rebellion Ungdom på gaden i København under overskriften "Er Vi Den Sidste Generation?"
Den 23. september starter FN's Klimatopmøde. Samme dag laver Greenpeace en bannerworkshop i København og inviterer unge til at skrive klimabreve til deres forældre. I Aarhus afholder Den Grønne Studenterbevægelse morgendemonstration for klimaet.
Den 25. september er der foredrag i Aalborg med Daniel Rye om klimaflygtninge.
#BreakForClimate
Det er ikke kun de unge, der blæser til kamp for klimaet i næste uge. Også "de voksne" bakker op om klimaaktiviteterne og budskaberne til verdens ledere om klimahandling nu.
Fredag den 27. september klokken 12 til 14 holder en række arbejdspladser Break for Climate – pause for klimaet.
Arbejderen er blandt de arbejdspladser, der foreløbig bakker op om klimafrokostpausen. Også Merkur Andelskasse har givet alle deres ansatte fri fra klokken 12 til 14.
Kødstrejke
Også miljøorganisationen NOAH bakker op om klimaugen.
NOAH er sammen med andre miljøbevægelser i fuld gang med at organisere aktiviteter i klimaugen.
– Vi er blandt andet med til at arrangere en kødstrejke tirsdag den 24. september og en aktion mod udvidelsen af Københavns Lufthavn, som arrangeres af Bevar Jordforbindelsen, onsdag. Aktionen starter ved Nørreport Station den 25. september klokken 16.30. Alle, der vil være med, er velkomne til informations- og forberedelsesmøde onsdag den 18. september klokken 17, fortæller researcher og aktivist for klima- & energiretfærdighed hos NOAH Jacob Sørensen til Arbejderen.
Han uddyber:
– I Danmark bliver 50 procent af vores land brugt til landbrugsdyr eller til foder til dyrene. Det er et voldsomt spild af land, og det ødelægger skov og natur, som er vigtig for biodiversitet og for kampen for at bremse klimakrisen. Lad os sammen vise Landbrug & Fødevarer, at vi ønsker et andet Danmark, der omstiller for at afværge klimakatastrofen. Den nye rapport fra FN’s Klimapanel, "Climate Change and Land Use", viser, at vi både skal producere og spise mindre kød til fordel for plantebaseret mad, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at bremse klimakrisen.
– Kød- og mælkeindustrien skal blive mindre, hvis vi skal skære 70 procent af Danmarks udledning af drivhusgasser i 2030. Lige nu står landbruget for 21 procent af Danmarks samlede udslip – de 19 procent stammer alene fra vores køer og svin, siger Jacob Sørensen.
Klimaaktivisterne vil klæde sig ud som køer, grise og grøntsager for at synliggøre de konsekvenser, kød- og mælkeindustrien har, og de fordele, der er ved at skifte til mere grønt – både på tallerkenen og på markerne. Du kan kontakte NOAH, hvis du vil være med til aktionen og have et kostume på. Du kan også bare dukke op med din yndlingsgrøntsag i hånden.
Del af international bevægelse
Det er ikke kun i Danmark, at især unge går på gaden. Verden over ventes millioner at udvandre fra arbejdspladser, skoler og hjem for at kræve klimahandling.
I marts og i maj i år samledes tusindvis af elever og studerende til klimastrejker og protester over hele landet. 25.000 unge var på gaden i 37 byer i Danmark, Grønland og Færøerne, og der afholdtes over 40 strejker i mere end 120 lande i resten af verden.
Denne gang er der strejker i ikke mindre end 150 ud af verdens cirka 200 lande.
>> LÆS OGSÅ: 25.000 unge på gaden for klimaet
Jeg vil være med!
Hvis du vil bakke op om klimaaktionsugen, så tag en snak med dine medstuderende eller kollegaer. Du kan klikke dig ind på de forskellige links til aktiviteter og tilmelde dig – og eventuelt også din skole eller arbejdsplads.
Hvis du vil arrangere en klimastrejke på din skole den 20. september, så skriv til Klimastrejke.org eller FridaysForFuture.
Hvis du vil holde frokostpause for klimaet den 27. september, så giv gerne 350 Klimabevægelsen i Danmark et praj via dette link.
Der er allerede en masse elever og studerende, der har gjort sig erfaringer med at strejke og arrangere demonstrationer. På Klimastrejke.org kan du finde gode tips til, hvordan du arrangerer en strejke, og hvilke rettigheder elever der strejker har.
På Klimabevægelsen.dk kan du blandt andet hente en folder om klimabevægelsen eller en sang om Parisaftalen – alt sammen lige til at printe ud og tage med til klimastrejke. Her finder du også layout til at lave badges og skilte "Lukket på grund af klimakrise" – lige til at hænge på døren til din skole.
Artiklen kan downloades og printes i PDF her
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278