"Vi vil ha' retfærdig klimalov! l er ikke glemt! Det er ik' for sjov!"
Trafikstøjen fra de mange biler på H.C.Andersens Boulevard bliver overdøvet af råbene fra 4000 børn og unge.
Arbejderen er taget til klimademonstration på Rådhuspladsen i København. Rådhusklokkernes tolv slag er startskuddet til den klimademonstration, som de unge har strejket fra skole for at deltage i.
Det er fedt at være her på Rådhuspladsen og kunne råbe budskabet ud sammen med en masse andre unge.
Magna Mailand, HF Efterslægten og Agnes Lykke, Virum Gymnasium
Det er fire måneder siden, de har demonstreret sidst. De har glædet sig til denne dag:
"Vi vil ha' klimaretfærdighed! Hvordan? For alle! Hvornår? Nu!", råber de i kor.
De er godt forberedt. De har slagordene på plads, og man kan høre, at det hverken er første eller sidste gang, de unge hæver stemmen på Rådhuspladsen.
De kører på CO2-venlige løbehjul og har CO2-venlige genbrugspapskilte med klare budskaber til politikeren: "Når i fucker klimaet, så dropper vi skemaet!"
Når ikke de råber slagord, danser de afrikansk dans for klimaet og bliver undervist i klimaforandringerne fra scenen.
Siden den sidste klimastrejke i maj har Danmark – efter en valgkamp hvor klimaet stod centralt – fået en ny regering. Mange af klimaaktivisterne var aktive i valgkampen for at sætte klimaet på dagsordenen – og de har ikke tænkt sig at stoppe deres kamp, bare fordi der er kommet en ny regering.
De unge er ikke imponerede af den klimapolitik, som den nye regering har ført hidtil. Regeringen overvejer netop nu at give fire store internationale energiselskaber ret til at udvinde olie og gas i Nordsøen helt frem til år 2055.
>> LÆS OGSÅ: Regeringen overvejer ny olie- og gasjagt i Nordsøen
De unge er ikke i tvivl om, hvad de tænker om den ide: "Olien skal blive i jorden", råber de i retning af Christiansborg.
Maler jordkloder og "Act Now"
Til venstre for scenen sidder fire piger og farvelægger en jordklode.
– Vi har deltaget i de andre klimademonstrationer. Vi har farvelagt næsten 100 jordkloder. Vores plan er at sætte alle jordkloderne sammen til et mønster, der bare bliver større og større for hver demonstration, fortæller de unge piger til Arbejderen.
Få meter derfra står 16-årige Frederik Gregersen fra Gefion Gymnasium.
Han er i gang med at få malet et "Act Now" (Handling Nu) på sin læderjakke.
– Jeg vil gerne være med til at sprede budskabet om, at der skal ske noget nu! Vi bliver nødt til at "Act Now". Politikerne taler meget, men gør reelt ikke noget, fortæller han og peger på den nye bagside, hans jakke har fået.
Det begynder at regne. Der er ikke meget læ på den store plads. Men det lader de unge sig ikke slå ud af. De bryder i stedet ud i et: "Alle dem der hopper – de vil ha en fremtid", så de kan få varmen.
Blandt dem, der har travlt med at hoppe, er 70 elever fra den samme folkeskole.
– Vi strejker og tager til demonstration for at forsøge at få opmærksomhed. Politikerne skal vågne op. Det er ikke nok at tale om klimaproblemerne. De skal handle, fortæller en flok piger fra 8. og 9. klasse på Skolen ved Sundet på Amager.
Samme budskab lyder fra Magna Mailand fra Efterslægten HF og Agnes Lykke fra Virum Gymnasium:
– Vi er her for at redde klimaet. Det er en vigtig sag, som vi gerne vil bakke op om. Det kræver en forandring af hele vores samfund. Politikerne skal tage klimaet alvorligt og sætte det øverst på dagsordenen. Det handler i bund og grund om at redde verden. Det er fedt at være her på Rådhuspladsen og kunne råbe budskabet ud sammen med en masse andre unge, fortæller de to unge kvinder.
Men nu har de ikke tid til at snakke mere… For rapperen Asger B. har indtaget scenen. Og ham skal de høre. Han synger om klimakrisen og om børn og unge, der laver civil ulydighed – til stor jubel ude på pladsen.
"Gør dig klar til klimakamp. Det her er sidste chanc'!
"Der er noget galt i Danmark. La' os kom' afsted! Du ved, hva' der ska' til"
De unge kan allerede teksten. De synger med, kaster håndtegn, vipper deres skilte op og ned og har svært ved at stå stille.
De mange klimastrejker er organiseret af FridaysForFuture, der har oprettet en YouTube-kanal, hvor du kan se videoer fra de mange klimaprotester.
Klima på skoleskemaet
Imellem demonstrationerne arbejder klimaaktivister for at holde fokus på klimakrisen, og hvad der skal til for at løse den.
En af de aktive er Mads Tudvad. Han er fuldtidsaktivist i Den Grønne Studenterbevægelse og aktiv i lærernetværket Teachers For Future Denmark.
– I øjeblikket er vi 25 aktive lærerstuderende og færdiguddannede skolelærere i København og Aarhus i netværket. Målet er at få et fællesskab op at stå, hvor vi kan udveksle undervisningsmateriale og erfaringer i at formidle klimaforandringer og bæredygtige grønne løsninger til eleverne, fortæller Mads Tudvad til Arbejderen.
– Vi debatterer eksempelvis, hvordan vi kan understøtte de unges kamp og skabe handlekraft og skabe en stemning af, at vi kan gøre noget sammen – og samtidig undgå at skabe angst hos de unge og pålægge dem et ansvar for klima, som i virkeligheden er de voksnes.
Han deltager i Danmarks Lærerforenings kongres den 1.-3. oktober.
– Jeg stiller blandt andet forslag om, at Danmarks Lærerforening skal være en aktiv medspiller i den grønne omstilling og kæmpe for en grønnere folkeskole, fortæller Mads Tudvad.
Dagens klimastrejker og klimademonstrationer er startskuddet for en uge med en lang række aktiviteter – debatmøder, fællesspisninger, aktioner og happenings.
Ugen kulminerer næste fredag med BreakForClimate, hvor de voksne får mulighed for at bakke op om klimaprotesterne, når 350 Klimabevægelsen og en række andre klimabevægelser i Danmark opfordrer "de voksne" til at holde frokostpause for klimaet – BreakForClimate – fra klokken 12 til 14 over hele landet.
Danmarks Lærerforening har netop skrevet ud til deres medlemmer og opfordrer dem til at bruge to timer af skoledagen til at undervise i klimaet og klimaforandringerne.
>> LÆS OGSÅ: Grøn uge med strejker og aktioner for klimaet
Ikke alene
De unge på Rådhuspladsen i København er ikke alene med deres klimaopråb. I 20 byer over hele Danmark klimastrejker børn og unge i dag. I Aalborg, Odense, Viborg, Silkeborg og mange andre byer.
Også i udlandet er der klimastrejker og klimademonstrationer. Den danske klimastrejke er en del af en international bevægelse. Over de kommende syv dage vil der være 5225 strejker og protester i ikke mindre end 156 lande.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278