Det er tirsdag den 1. oktober – Folketingets åbningsdag. Indenfor på Christiansborg er der travlhed. De nyvalgte politikere møder ind til en ny sæson, pressen er mødt massivt frem og de ansatte har travlt med at gøre alt klar.
Det går for langsomt. Vi vil ha' en klar handleplan for minimumsnormeringer nu.
Kimmie Philipsen, mor
Men også udenfor Christiansborgs tykke mure er der livlig aktivitet. En lang række forskellige organisationer og bevægelser bruger åbningsdagen til at lægge pres på regeringen og kræve indfrielse af løfterne fra valgkampen.
Allerede fra morgenstunden tager en gruppe aktive fra forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen opstilling foran hovertrappen ind til Folketinget for at minde politikerne om deres krav om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.
Forældre i aktion
"Vi vil ha' minimumsnormering", synger de morgenfriske aktivister, der står med banner og skilte, der kræver en ambitiøs minimumsnormering.
Her er forældre med og uden børn og også flere bedsteforældre.
To af de fremmødte er Kimmie Philipsen og Sanne Holst, der begge har et barn i børnehave.
– Vi skal sørge for at vores børn har et godt børneliv og at vi passser på de voksne i daginstitutionerne, der knokler og gør, hvad de kan, men som er for få til at kunne gøre arbejdet ordentligt, siger Kimmie Philipsen.
– Det her er for vigtig en kamp til ikke at møde op. Vi forældre har det som en lus mellem to negle. Vi skal både være ude på arbejdsmarkedet og tjene penge, samtidig med at flere og flere af os har ondt i maven over at skulle aflevere vores barn i daginstitutionen, fordi vi kan se, at det ikke hænger sammen. Det er ikke fordi, pædagogerne ikke er dygtige, men der er ikke nok af dem, tilføjer Sanne Holst.
De to stiller sig ikke tilfredse med regeringens løfte om at der nok skal komme minimumsnormeringer.
– Det går for langsomt. Vi vil ha' en klar handleplan nu. Hvad mener regeringen med minimumsnormeringer og hvornår vil den indføre dem, spørger Kimmie Philipsen.
Politikere på skolebænken
Et stykke derfra har studerende fra Uddannelsesalliancen, der er en sammenslutning af omkring 40 uddannelsesorganisationer, indrettet et udendørs klasseværelse med rækker af stole og tavler. Her står Sofie Falck Villadsen og Emilie Esmann Andersen klar til at undervise politikerne.
– Vi vil sætte politikerne på skolebænken igen og have dem til at tage stilling til vores krav om at droppe uddannelsesloftet, bevare SU'en, stoppe nedskæringerne og investere i uddannelse, siger Sofie Falck Villadsen.
Uddannelsesalliancen er glad for regeringens udmelding om at den vil droppe de årlige nedskæringer på to procent på uddannelserne.
Men det er ikke nok, der er brug for genopretning efter mange års nedskæringer, understreger de to studerende.
– Der er sparet otte til ni milliarder på uddannelserne siden 2015. Det er virkelig mange penge. Nedskæringerne har forringet uddannelserne meget. Det er gået ud over både mængden af undervisning og kvaliteten, forklarer Emilie Esmann Andersen.
Et konkret eksempel på konsekvenserne af nedskæringerne er også at professionshøjskolen VIA University College i Midtjylland, der blandt andet uddanner sygeplejersker, lærere og pædagoger, har slukket for det varme vand for at spare penge.
– Især dem på sygeplejeskeuddannelsen brokker sig over det. Det handler jo også om hygiejne. Ellers mærker vi meget nedskæringerne ved, at vi får mindre og mindre undervisning, siger Sofie Falck Villadsen.
– Og mange steder foregår undervisningen over skype, fordi der mangler lærere, tilføjer Emilie Esmann Andersen.
De har en stak klistermærker med stjerner på, som bliver delt ud til de politikere, der kommer forbi og lover at støtte de studerendes krav.
Krav om bedre psykiatri
Senere på formiddagen er der fokus på kravet om bedre forhold for psykisk syge.
Netværksgruppen "Værdig psykiatri for Alle", der blev dannet i sommers, går i demonstration fra Hovedbanegården til Christiansborg, hvor de tager opstilling i slotsgården.
– 10 ud af 13 partier snakkede i valgkampen om at gøre noget for psykiatrien. Det er vigtigt, at vi viser dem, at vi stadig er her og presser på for at få spørgsmålet om psykiatrien ind i forhandlingerne om finanslov og psykiatriplan, siger Mikkel Rasmussen, der er overlæge og psykiater samt en af initiativtagerne til netværksgruppen.
Aktivisterne har mødt en del politikere. Også statsminister Mette Frederiksen er kommet forbi og erklæret sig parat til at gøre noget for psykiatrien, men uden at komme ed konkrete løfter.
"Værdig psykiatri for Alle" består af både patienter, pårørende og professionelle der er enige om at stå sammen og råbe højt om problemerne i psykiatrien.
Gruppen fortsætter kampen for en bedre psykiatri og planlægger blandt andet en større happening foran Christiansborg den 22. oktober sammen med andre interesseorganisationer, der støtter kravet om en værdig psykiatri.
Ude på slotspladsen har Fredsvagten som sædvanlig taget opstilling og taler mod krig og oprustning for de mange, der lægger vejen forbi deres stand.
Demo mod islamisering
Et stykke derfra deltager en gruppe mennesker i en demonstration for Danmark vendt mod den såkaldte islamisering af vores land.
"Dansk kultur skal være en bærende kraft i Danmark", står der på et banner. Flere af demonstranterne bærer danske flag og fra højtaleren lyder Kim Larsen med sangen "Dengang jeg var lille".
Det er en enkeltperson, der har indkaldt demonstrationen over Facebook, fordi han "gerne vil bevare dansk kultur og værdier".
En ung kvinde med indvandrerbaggrund, Amina Sardar, holder tale og advarer mod muslimenre, der ønsker at overtage Danmark. Hun afviser, at der foregår hetz mod muslimer i Danmark, men mener tværtimod at hetzen er rettet mod danske og ikke muslimer.
En del timer senere rykker en anden demonstration ind på slotspladsen med de stik modsatte holdninger. Det er en antiracistisk demonstration, der vender sig imod politibeskyttet hetz mod muslimer og kræver afskaffelse af ghetto-pakke og paradigmeskifte.
Antiracistisk demo
Fællesinitiativet mod Racisme og tre andre organisationer har taget initiativ til demonstrationen, der anbefales af en lang række organisationer. Demonstranterne er gået fra Københavns Rådhusplads.
– Den nye regering fastholder desværre næsten den samme stramme udlændingepolitik med paradimeskifte og fastholder også ghetto-loven. Vi vil aldrig acceptere en normalisering af racisme og diskrimination i vores land, som de to love er udtryk for, siger Lene Junker fra Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination, der er blandt talerne på demonstrationen.
Et stykke derfra har Rasmus Paludan taget opstilling sammen med nogle af sine meningsfæller. Med megafoner og musik forsøger de at forstyrre demonstrationen, men de bliver overdøvet af råbet: "Ingen racister i vores gader".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278