I går aftes tikkede der en sms ind på Winnie Axelsens telefon, og formanden for HK Kommunal Hovedstaden kunne læse, at Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) i Københavns Kommune har trukket varslede fyringer af tre tillidsvalgte tilbage.
Jeg kan ikke leve med, at der breder sig et indtryk af, at vi prøver at komme af med vores tillidsfolk på et usagligt grundlag.
Tobias Børner Stax, administrerende direktør i BUF
– Jeg er da super glad over sådan en melding. Det er glædeligt, at direktøren for forvaltningen, der er personaleansvarlig, har sat foden ned og forhindret, at tillidsvalgte bliver fyret som led i kommunale besparelser, siger Winnie Axelsen til Arbejderen.
Hun mener nemlig ikke, at besparelser er saglig begrundelse for at fyre tillidsrepræsentanter.
– Ifølge alle aftaler skal tillidsvalgte være de sidste blandt ligemænd, der prikkes i forbindelse med sparerunder. Men det var der overhovedet ikke tale om i dette tilfælde, siger Winnie Axelsen.
BUF skal i 2020 spare syv millioner kroner. Året efter 12 millioner og efterfølgende 16 millioner kroner årligt på administrationen. Det fik forvaltningen til at varsle 15 ansatte fyret og blandt dem en tillidsrepræsentantsuppleant for HK'erne, en tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant, begge fra DJØF.
Angreb på den danske model
Reaktionen fra en samlet front af faglige organisationer kom da også prompte. I et brev fra medarbejderrepræsentanter fra Børne- og Ungdomsforvaltningens HovedMED i Københavns Kommune kalder de forvaltningens ageren for et angreb på den danske model.
De skriver videre: "Vi kræver, at BUF trækker afskedigelserne tilbage med øjeblikkeligt varsel, og sker det ikke straks fra direktionens side, vil vi opfordre børne- og ungdomsborgmesteren og overborgmesteren til at gå ind i sagen."
Det hører med til historien, at tillidsrepræsentanten fra DJØF også sidder i Børne- og Ungdomsforvaltningens HovedMED og i Københavns Kommunes centrale samarbejdsorgan CSO.

Københavns Kommune har 43.000 ansatte, og BUF alene beskæftiger 18.000 personer. Derfor er der ifølge tillidsrepræsentanterne i forvaltningens HovedMED ikke "udsigt til arbejdsmangel i Københavns Kommune, uanset hvilken faggruppe og jobfunktion vi taler om, og slet ikke for tillidsfolk."
Tillidsrepræsentanterne er enige med Winnie Axelsen i, at der ikke er en legitim begrundelse for at fyre tillidsvalgte, da der i "den aktuelle sag ikke er tale om at lukke en hel arbejdsplads eller afdeling og fjerne alle dens arbejdsopgaver."
Ændrer beslutning efter fagligt pres
Tobias Børner Stax, administrerende direktør i Børne- og Ungdomsforvaltningen, indrømmer, at reaktionerne fra de faglige organisationer har gjort indtryk, og at det er dem, der får ham til at trække i bremsen.
– Jeg kan som øverste ansvarlig for personalet selvfølgelig ikke leve med, at der breder sig et indtryk af, at vi prøver at komme af med vores tillidsfolk på et usagligt grundlag. Det har aldrig været tilfældet, men nu trækker vi varslet og starter dialogen med de faglige organisationer på det grundlag, udtaler Tobias Børner Stax til Arbejderen.
Mariagerfjord Kommune fyrede seks tillidsvalgte
Andre kommuner har brugt nedskæringer som anledning til at forsøge at skille sig af med tillidsvalgte. I januar måned stod de nordjyske fagforeninger skulder ved skulder, da politikerne i Mariagerfjord Kommune varslede fyringer af 42 ansatte, heraf seks tillidsrepræsentanter.
>>LÆS OGSÅ: Fagforeninger slår ring om fyrede tillidsfolk
Via forhandlinger lykkedes det at omplacere to af de seks fyringsvarslede. To andre tog imod en fratrædelsesaftale.
– Hvad angår den sidste af vores tillidsvalgte, så lykkedes det ikke at få kommunen til at trække fyringen tilbage. På ønske fra vores medlem endte det med, at vi indgik et forlig med kommunen, fortæller Katharina Antonsen, formand HK Kommunal Nordjylland, til Arbejderen.
Mariagerfjord Kommune trak fyringen af den sidste og sjette tillidsrepræsentant tilbage. 14 dage senere blev vedkommende, der er medlem af Danmarks Lærerforening, fyret, men på grund af længerevarende sygdom.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278