22 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

COP25 – årets vigtigste topmøde

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 28. november, 2019, 13:42:57

COP25 – årets vigtigste topmøde

På mandag starter FN's klimatopmøde COP25 i Madrid. Det er på sin plads at betragte det som årets vigtigste topmøde. Milliarder af menneskers fremtid bliver påvirket af topmødets beslutninger og af, om landene efterfølgende lever op til aftalerne.

Presset af unges stærke bølge af klimaaktivisme har klimaproblemerne fået en vis politisk opmærksomhed. Men politikerne lægger slet ikke op til beslutninger, som løser problemer og afværger katastroferne.

Det er det kapitalistiske, profitstyrede produktionssystem, der ikke er bæredygtigt, og som skal laves om.

FN's miljøprogram UNEP har op til topmødet fremlagt en rapport, som er både lysende klar og rystende alvorlig. Mens politikerne snakker om at nå målet om at holde den globale temperaturstigning under 2 grader – og helst under 1,5 grader, så viser UNEP's tal, at verden har kurs mod en temperaturstigning på mellem 3,4 og 3,9 grader inden år 2100.

Klimaeksperterne har i mere end ti år gentaget, at selv med en temperaturstigning på 1,5-2 grader, så vil hundredvis af millioner mennesker især i fattige lande lide nød, og mange vil blive nødt til at flygte fra oversvømmelser eller tørker, som vil ødelægge levevilkårene.

Med den klimaindsats, som landene i dag har besluttet at gennemføre, vil vi imidlertid ifølge UNEP opleve en dobbelt så høj temperaturstigning, og hvis det bliver virkelighed, så tælles ofrene ikke i millioner, men i milliarder.

Trods politikernes mange løfter om at fokusere på at løse klimaproblemerne, skære ned på CO2-udledningerne, investere i vedvarende energi og støtte klimatilpasning i fattige lande, så kan vi se, at viljen til i praksis at gøre det nødvendige stadig mangler.

På trods af målsætninger om at reducere udledningen af drivhusgasser så stiger udledningen.

På trods af al snak om at investere i vedvarende energi så investeres der stadig massivt i infrastruktur til brug af kul, olie og gas. Det er investeringer, som rækker halve århundreder ind i den fremtid, hvor afbrænding af fossil energi skulle være fortid.

Og løfterne til fattige lande om at stille 100 millioner dollars til rådighed om året til omstilling og klimatilpasning er lige så luftige som den atmosfære, der er overfyldt med CO2.

Vi kan konkludere, at det er viljen, der mangler. For pengene er der. Sidste år brugte verdens lande 12.129 milliarder kroner på militære udgifter, NATO-landene cirka halvdelen.

Med blot 5 procent af dette beløb ville løftet til verdens fattige lande om penge til omstilling og tilpasning kunne opfyldes.

Pengene, som skal til for at løse klimaproblemerne, kan uden problemer tages fra de militære budgetter.

Vi skal lægge maksimalt pres på politikerne og kræve løsninger af dem her og nu. Men vi må ikke nære illusioner om, hvad de vil og kan. For det er det kapitalistiske, profitstyrede produktionssystem, der ikke er bæredygtigt, og som skal laves om.

Parolen fra COP15 i København for præcis 10 år siden siger det hele i én sætning: Systemforandring – ikke klimaforandring. Eller det kan siges med ordene: Red klimaet, ikke kapitalismen.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...