07 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Landets kommuner praktiserer fraværsstraffen vidt forskelligt

To ud af 67 kommuner inddrager børnechecken

Landets kommuner praktiserer fraværsstraffen vidt forskelligt

De nye regler om fraværsstraf ved fravær i folkeskolen på mere end 15 procent praktiseres forskelligt i kommunerne og giver plads til fortolkning.

Skolelederen skal indberette "ulovligt fravær" til kommunens sociale myndighed, som skal vurdere, om børnepengene skal trækkes, eller der skal foranstaltes på anden vis.
FOTO: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den såkaldte fraværsstraf, som kan medføre, at forældre bliver trukket i børnechecken, hvis deres børn har 15 procent "ulovligt" skolefravær eller mere i løbet af et kvartal, forstås og praktiseres forskelligt i de forskellige kommuner.

På Langeland er der for eksempel ingen familier, som vil blive trukket i børnepengene som følge af skolefravær i næstkommende kvartal, hvorimod 22 familier i Næstved må belave sig på at blive trukket. 

Nogle gange er det måske et barns mindste problem, at det ikke kommer i skole.
Lone Bjerregård, Langeland Kommune

"Fraværsstraffen" er en del af den ghettopakke, som den daværende VKLA-regering vedtog sidste år med støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Loven trådte i kraft den 1. august i år.

Børne- og Undervisningsministeriets betænkning, som udmønter, hvem der skal have inddraget børnechecken, kom dog først ved udgangen af oktober, og vejledningen kom i november.

To ud af 67 kommuner vil straffe

DR Fyn har lavet en rundspørge til landets kommuner om, hvor mange af dem der har varslet træk i børnechecken. Af 67 kommuner, som svarede, har to kommuner nu sendt besked til forældre om, at de bliver frataget børnechecken i første kvartal af 2020. De resterende 65 kommuner har ikke givet varsler. Dette skyldes enten, at de ikke har implementeret de ny bestemmelser endnu, eller at de ikke mener, at der er familier i kommunen, der skal trækkes.

Lone Bjerregård er centerchef for Læring og Trivsel i Langeland Kommune.

– Vi har valgt ikke at trække de pågældende familier i ydelse. I stedet er vi optaget af at sætte den rette foranstaltning i værk. Dette er konkret vurderet af lederen af familieafdelingen, fortæller hun til Arbejderen og tilføjer:

– Det er ikke klokkeklart for os, hvem loven er tiltænkt, men det er klokkeklart for mig at se på den konkrete udfordring – og nogle gange er det måske et barns mindste problem, at det ikke kommer i skole.

Thomas Carlsen er centerchef for Børn og Unge i Næstved Kommune, hvor 22 familier fratages børnechecken. Han fortæller til Arbejderen, at "tiden må vise, om de nye regler om fratræk i børnechecken fører noget godt med sig eller ej", og tilføjer:

– Det var tidligere en vurdering fra sag til sag, om fratræk i børnechecken havde en gavnlig effekt eller ej. Der er nu kommet præciseringer af, hvornår fravær er lovligt eller ulovligt, og jeg mener, at beslutningen om, hvornår børnechecken skal fratages, er klar. En stor del af dem, som ordningen omhandler, vil være børn, som vi kender i forvejen.

Skolelederne er ikke begejstrede

Bestemmelserne om fraværsstraffen går ud på, at hvis en elev har et "ulovligt fravær" på 15 procent eller mere i et kvartal, kan det føre til, at familiens børnepenge trækkes i det efterfølgende kvartal. Ulovligt fravær er fravær, som ikke er sygdom eller efter særlig tilladelse fra skolelederen.

Skolelederen skal indberette "ulovligt fravær" til kommunens sociale myndighed, som skal vurdere, om børnepengene skal trækkes, eller der skal foranstaltes på anden vis. I dag er børne- og ungeydelsen for 7-14-årige på 2.862 kroner i kvartalet.

Både Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening har været ude med kritik af de nye bestemmelser om fraværsstraf, som de mener kan ødelægge muligheden for, at man på skolerne kan have en ligeværdig dialog med udfordrede forældre om svære, familiære problemstillinger.

>>LÆS OGSÅ: Lov om fraværsstraf forventes at koste 289 millioner kroner

Tre skoleledere fra henholdsvis Aarhus, Odense og København har udtalt til Fagbladet Folkeskolen, at de selvfølgelig vil følge loven, men at det er en svær problematik, fordi det handler om elever, der trives dårligt, og familier, der generelt har "ondt i livet".

Holdningen hos de tre skoleledere er, at alle børn som udgangspunkt gerne vil møde stabilt i skolen, og at alle forældre gerne vil have, at børnene møder stabilt.

En af de tre skoleledere er Marck Gylling Tønnesen fra Dyvekeskolen på Amager. Han mener, at skærpelsen med underretning og eventuel fratagelse af børnechecken kan have en effekt, hvis det handler om en familie, der forlænger sommerferien med nogle uger. Han tilføjer til Fagbladet Folkeskolen:

– Men for de svageste familier vil det kun have den effekt, at det vil gøre hele deres situation værre, end den allerede er. Når det handler om børn, der har det rigtig svært, og familier med få ressourcer, så synes jeg altid, at man skal være varsom med at bruge straf.

Plads til fortolkning

I bekendtgørelsen om indberetning af ulovligt skolefravær står der, at "fravær på grund af sygdom, funktionsnedsættelse eller lignende" er "lovligt fravær", når "en elev på grund af smittefare eller af hensyn til elevens sundhed eller velfærd ikke kan møde frem til undervisningen."

Arbejderen har spurgt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), om hun mener, at reglerne er klare, og om, hvordan de for eksempel gælder for børn i læseklasser eller i klasser for ressourcesvage børn.

Vi har også spurgt ministeren, om det ikke er rigtigt, at der er stor forskel i kvaliteten af skolernes arbejde med skolefravær, og om bestemmelserne ikke risikerer at medføre, at forældre staffes for det, når børnene går på de mest betrængte skoler.

Ministeren havde ingen kommentarer til spørgsmålene på nuværende tidspunkt, lød svaret.

Reglerne om fraværsstraf gælder kun for folkeskolen, og børnechecken er således ikke i fare for de knap 20 procent, som går i fri- og privatskoler.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. dec. 2019 - 10:00   13. dec. 2019 - 12:32

Fraværsstraf

sb@arbejderen.dk
Lov om fravær i grundskolen

Retningslinjer for lov om fravær i grundskolen:

  • Fraværet registreres ved skoledagens start og fra 7. til 10. klassetrin desuden ved skoledagens afslutning.

  • 15 procent "ulovligt fravær" i et kvartal kan føre til, at børne- og ungdomsydelsen falder væk i det efterfølgende kvartal.

  • "Ulovligt fravær" er fravær uden tilladelse fra skolelederen.

  • Børn med sygdom, funktionsnedsættelse "eller lignende" vil kunne undtages.

  • Skolelederen træffer beslutning om, hvorvidt fravær skal indberettes ud fra en konkret vurdering.

  • Skolelederen bør være tilbageholdende med at give tilladelse til ekstraordinær frihed.

  • Hvis en elev har skolefravær på 10 procent eller mere inden for et kvartal, skal skolelederen underrette forældrene og varsle om de mulige økonomiske sanktioner.

  • Ulovligt fravær på 15 procent og derover indberettes til den sociale myndighed, som hører forældrene og børn over 12 år om eventuelle grunde til fraværet.

  • De sociale myndigheder vurderer, om der skal trækkes i børne- og ungdomsydelsen på grund af det ulovlige fravær.