Flere hundrede mennesker deltog mandag aften i en fakkeldemonstration mod yderligere byggeri på Amager Fælled.
Bebyggelsen er er markant indgreb i Amager Fælled som et stort naturområde og på biodiversiteten.
Knud Erik Hansen, Danmarks Naturfredningsforening
Protesten fandt sted foran vandrehjemmet på Amager Fælled, hvor By & Havn samme aften præsenterede vinderforslaget af arkitektkonkurrencen i forhold til et nyt byggeri på Lærkesletten på Amager Fælled. Deltagerne i præsentationsmødet blev modtaget med sang og råb imod det planlagte byggeri.
By & Havn beskriver vinderforslaget fra arkitektfirmaet Henning Larsen Architects med disse ord på sin hjemmeside:
"Tre ’landsbyer’ omkranset af natur og med hver deres lokale gadekær skal udgøre det kommende Vejlands Kvarter på Amager i København. Vinderprojektet sætter ny og original standard for at flette bebyggelse og natur sammen."
Skader biodiversiteten
En helt anden opfattelse har Amager Fælleds Venner, der stod bag demonstrationen mandag.
"Nybyggeriet vil fylde et område på størrelse med 27 fodboldbaner og skal huse omkring 4000 mennesker. Dermed vil endnu en stor bid af Amager Fælleds natur forsvinde – en natur, der har hårdt brug for plads for at kunne opretholde et minimumslevegrundlag for rigtig mange arter", konstaterede foreningen i indkaldelsen til demonstrationen.
En lignende kritik kommer fra Danmarks Naturfredningsforening.
– Vinderprojektet snylter på Amager Fælleds natur og gør skade på den. Vi har brug for store naturområder i København. Store områder er nødvendige for at have en god biodiversitet. Bebyggelsen er er markant indgreb i Amager Fælled som et stort naturområde og på biodiversiteten. Men ikke nok med det. Selve vinderprojektet er ikke et projekt, der søger at lægge sig diskret ind i Amager Fælled. Det breder sig i stedet ud over hele byggefeltet. Det er langtfra et projekt med et begrænset fodaftryk, siger Knud Erik Hansen, der er næstformand i Danmarks Naturfredningsforening København, i en pressemeddelelse.
Han henviser konkret til dyr som nattergalen, lærken, viben og vandsalamanderen, der i dag lever på Lærkesletten og er vigtige for biodiversiteten i København.
Affredning ved lov
Byggeriet på Lærkesletten er kun blevet muligt, fordi området ved lov er blevet affredet af et flertal i Folketinget. Det samme er sket med områderne Selinevej Nord på Kalvebod Fælled og Stejlepladsen i Sydhavnen, hvor der også er voldsomme beboerprotester mod planerne om byggeri.
>> LÆS OGSÅ: Københavns Kommune vil bygge på Stejlepladsen
Argumentet for affredningerne var, at de tre grønne områder skulle sælges og dermed sikre statens og Københavns Kommunes byudviklingsselskab By & Havn 1,9 milliarder kroner, der skal bruges til at finansiere metrobyggeriet.
Knud Erik Hansen understreger, at affredningen skete i strid med naturbeskyttelseslovens regler.
Oprindelig var planen at bygge på den såkaldte Strandeng på Amager Fælled og ad den vej skaffe milliarderne til metrobyggeriet. Den plan blev droppe efter omfattende protester. Men overborgmester Frank Jensen og kompagni fastholdt, at der skal bygges på en del af Fælleden. Som et led i budgetaftalen for 2019 for Københavns Kommune blev det besluttet i stedet for Strandengen at bygge på de tre nu affredede områder.
Beboerne på Amager og i Sydhavnen har siden protesteret voldsomt mod denne beslutning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278