05 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dagpengesystemet skal genoprettes

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 23. januar, 2020, 14:36:12

Dagpengesystemet skal genoprettes

Dagpengesystemet er igen kommet på den politiske dagsorden. Det er der mange gode grunde til, da det over år er blevet voldsomt forringet, og der er stort behov for genopretning.

Siden 2010 har således over 100.000 mistet dagpengeretten på grund af højere krav til optjening og kortere periode, man kan få udbetalt dagpenge. Mange er endt helt uden forsørgelse. 

Med den nuværende arbejdsløshed er dagpengesystemet en gedigen overskudsforretning for statskassen.

Samtidig er dagpengenes dækning blevet voldsomt udhulet. I 1980 udgjorde dagpengesatsen 63 procent af gennemsnitslønnen i industrien. I 2025 vil den kun udgøre 44 procent.

Udhulingen sker, fordi dagpengesatsen ikke længere følger lønudviklingen. Fagbevægelsens Hovedorganisation har beregnet, at hvis dagpengeniveauet havde fulgt lønudviklingen siden midt 90’erne, ville en arbejdsløs i dag få 3400 kroner mere i dagpenge om måneden.

Udviklingen har åbnet en ladeport for private løsninger. I dag har 400.000 danskere tegnet en ekstra lønforsikring. Enten via en kollektiv ordning eller en individuel forsikring.

Senest har vi set ASE tilbyde en lønforsikring for samme pris som i a-kassen – men vel at mærke med en langt højere ydelse ved ledighed. Det kan lade sig gøre, fordi forsikringen kun tilbydes til faggrupper med meget lav ledighed.

Udviklingen bekymrer med god grund fagbevægelsen. Den solidariske ordning bliver undergravet, hvis de bedst stillede vælger private løsninger. Samtidig er frygten for arbejdsløshed blevet en barsk realitet for mange og udøver også et pres mod lønnen.

Dansk Metal, HK, 3F og FOA har hen over julen ført en kampagne for at få sat en stopper for udhulingen af dagpengesystemet. Den er nu blevet grebet på Christiansborg, hvor en række partier (Enhedslisten, SF, Radikale, Alternativet og Dansk Folkeparti) nu kræver, at regeringen sætter sig til forhandlingsbordet.

Regeringen udtrykker stor forståelse for problemet, men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger samtidig meget klart, at der ikke er råd. Det vil nemlig koste "et meget stort milliardbeløb", hvis dagpengene skal forhøjes.

Det er imidlertid en sandhed med modifikationer. Regeringens definition af, hvad der er råd til, hænger nemlig ikke sammen med, hvad der er i statskassen, men hvad EU's stramme budgetregler tillader. Hvis regeringen droppede EU's finanspagt og skrottede budgetloven, kunne den disponere anderledes frit.

Faktisk er der også gode økonomiske grunde til at hæve dagpengeniveauet. Med den nuværende arbejdsløshed er dagpengesystemet en gedigen overskudsforretning for statskassen. Og jo flere, som er medlem af en a-kasse, jo større er overskuddet.

Det viser beregninger, som blev foretaget sidste år under daværende finansminister Kristian Jensen. Faktisk skal vi op på en ledighed på 6,2 procent, før statskassen begynder at betale til dagpengesystemet. 

Der er altså masser af gode grunde til at få genoprettet dagpengesystemet. Spørgsmålet er, om regeringen vil.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...