Den aktive klimabevægelse må aflyse aktioner og happenings på stribe på grund coronaepidemien.
Men selvom klimaaktivisterne ikke længere kan samles i større forsamlinger, så vil de ikke lade sig forhindre i fortsat at kæmpe for grøn omstilling og protestere mod politikernes mangel på handling overfor klimaforandringer.
Det er fortsat muligt at engagere sig i klimakampen, være aktiv og blive klogere.
Sofie Bruus Hansen, Den Grønne Studenterbevægelse
Fredag den 13. marts afholder Den Grønne Studenterbevægelse, Mellemfolkeligt Samvirke, Klimastrejke – FridaysForFuture, Greenpeace, 350 Klimabevægelsen og en række andre miljøbevægelser en virtuel klimastrejke.
Det var ventet, at flere tusinde unge ville have strejket i København og en række andre byer med krav om ambitiøs klimahandling og et nej til mere nordsøolie. Nu er den store demonstration blevet forvandlet til en virtuel klimatrejke med overskriften: "Klimakrisen er også en nødsituation".
#ClimateStrikeOnline
"Vi giver ikke op! Klimakrisen er også en nødsituation, og vi vil blive ved med at kræve en grøn, retfærdig fremtid. Udvindingen af mere Nordsøolie skal stoppes, og det skal vores klimaminister Dan Jørgensen forstå! Derfor har vi besluttet at lave en virtuel strejke", skriver de grønne organisationer blandt andet på begivenheden Virtuel Klimastrejke.
Du kan deltage i den virtuelle strejke ved at sende en video filmet vandret til: klimastrejkenkbh@gmail.com, hvor du siger: "Klimakrisen er også en nødsituation – drop olien, Dan".
Herudover opfordrer Klimastrejke – FridaysForFuture til at sende billeder af dig selv med et klimaprotestskilt og lægge det på de sociale medier under hashtagget #ClimateStrikeOnline.
Søg information!
Arbejderen har talt med flere miljø- og klimaorganisationer for at få nogle bud på, hvordan man kan være aktiv og få idéer til alternativ klimakamp, nu hvor man ikke kan samles i store grupper.
– I disse coronatider er det vigtigt, at vi passer på hinanden og følger Sundhedsministeriets anbefalinger. Det betyder, at de store, offentlige forsamlinger som for eksempelvis fredagens klimastrejke er blevet aflyst. Det skal dog ikke afholde os fra at kræve klimahandling, for trods corona er klimakrisen ikke blevet mindret kritisk. Tværtimod tyder Dan Jørgensens reaktion på Klimarådets rapport på, at der stadig er enormt meget brug for et folkeligt pres. Heldigvis er det fortsat muligt at engagere sig i klimakampen, være aktiv og blive klogere, siger Sofie Bruus Hansen fra Den Grønne Studenterbevægelse til Arbejderen.
Samme budskab lyder fra Extinction Rebellion:
– Du kan fortsat være aktiv via onlinekampagner, informationsmøder og aktivisme på nettet, siger Nynne Juul, der er aktiv i Extinction Rebellion Danmark til Arbejderen.
Hun uddyber:
– Alle kan deltage i den virtuelle klimastrejke. Herudover kan man søge information og styrke de strukturer, der gør, at vi er så meget stærkere, når vi skal skabe handling gennem aktioner, informationsmøder, kampagner med videre. I Extinction Rebellion fortsætter vi med at holde onlinemøder og arbejde mod "forårsoprøret", som vi forhåbentlig er i stand til at afvikle til maj sammen med resten af oprørsbølgen i verden. Herudover er dette en oplagt anledning til at søge information.
De danske miljø- og klimaorganisationers kreative tilgang er helt i tråd med Greta Thunbergs anbefalinger på Twitter om at "finde nye måder at skabe offentlig opmærksomhed på og være fortalere for forandring, uden at det involverer større forsamlinger".
Se en dokumentar eller gå til webinar
Der er mange måder at være aktiv på og samtidig undgå større forsamlinger.
Extinction Rebellion arrangerer en række onlineseminarer kaldet "Emapthy Café". Det næste seminar løber af stablen den 25. marts og handler om Ikke-voldelig direkte aktion.
Extinction Rebellion opfordrer også til at bruge tiden på at læse de mange idéer til ikke-voldelige aktionsmetoder i denne liste.
NOAH har deres egen kanal: NOAHKanalen på YouTube med en masse små klip om klimaet. Du kan blandt andet se en kort video om konsekvenserne af den globale opvarmning.
VICE har lavet en dokumentar om Greta Thunberg og skolestrejkerne.
Den Grønne Studenterbevægelse henviser til hjemmesiden Grøn Forskel.dk, der har samlet 15 dokumentarer om klimaet.
Hvis du har abonnement på streamingtjenesten Netflix, kan du også tjekke dokumentarerne: Chasing Coral, Terra, Et hav af plastik og How to change the world.
Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du skrive under på en række klima-borgerforslag. Du kan eksempelvis starte med Den Grønne Studenterbevægelses krav til byggesektoren.
Endelig kan du også skrive læserbreve og debatindlæg til din lokale avis eller til Arbejderen på debat@arbejderen.dk.
Endelig kan du gå på opdagelse i Arbejderens massive arkiv af klimaartikler. Få hele overblikket på Arbejderens tagsite.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278