22 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Klimabevægelse: Der venter en krise som overgår corona

Savner samme handlekraft

Klimabevægelse: Der venter en krise som overgår corona

Klimakrisen er på den lange bane langt mere alvorlig end coronakrisen, der formentlig ebber ud indenfor et par måneder, mener klimaaktivister, som efterlyser samme beslutsomhed, når det kommer til klimaforandringer.

FOTO: Pixabay/Pexels.com
1 af 1

Når vi som samfund kan handle så beslutsomt i en krisesituation, som vi har gjort i skyggen af coronaepidemien, hvorfor så ikke når det gælder klimakrisen?

Det er da tankevækkende, at man både nu under coronakrisen og tidligere under finanskrisen kan udvise en handlekraft, som vi i den grad savner i forhold til klimakrisen.

Det spørgsmål stilles mellem linjerne i et tweet, hvor den svenske klimaaktivist Greta Thunberg drager en parallel mellem coronakrisen og klimakrisen.

"Vi kan ikke løse en krise uden at behandle den som en krise, og vi må stå sammen bag eksperter og videnskaben. Dette gælder selvfølgelig for alle kriser", opfordrer Greta Thunberg på Twitter.

Også Extinction Rebellion Danmark bruger lejligheden til at sætte fokus på, at Danmark og verden faktisk også står midt i en krise, der er endnu større end coronavirus.

– Corona er et klasseeksempel på to ting: 1) At vi lever i et sårbart økosystem, hvor uforsigtighed et sted kan forårsage et nedbrud af ressourcer verden over. At vores samfund er bygget på forsyningskæder, der er skrøbelige, styret af autoritære mekanismer og fulde af ressoucespild. 2) At vi som samfund i lyset af kriser er i stand til at handle hurtigt med respekt for hinanden og vores fælles overlevelse, mener Nynne Juul fra Extinction Rebellion Danmark.

Hun understreger, at coronakrisen er alvorlig. Men på sigt udgør klima- og miljøkrisen en endnu større krise end Corona, advarer hun:

– Indenfor en overskuelig fremtid kigger vi på et totalt samfundskollaps, hvor alle ressourcer bliver sat på spidsen med sundhedstrusler, økonomisk krak, sult og fattigdom som resultat. Også her går det i første omgang ud over samfundets i forvejen udsatte borgere, men vil i sidste ende ramme os alle. Vi ser allerede konsekvenserne af dette, når Cape Town står uden vand, når Australien bekæmper altopslugende brande i månedsvis, eller når vi i Danmark mister store mængder mad, fordi landbruget ikke kan klare hverken tørke eller oversvømmelse, konstaterer Nynne Juul og fortsætter:

– Statsminister Mette Frederiksen bør – ligesom hun har gjort i forbindelse med coronatruslen – også tage hånd om borgerne og fortælle sandheden og erklære klima- og miljønødstilstand og tage de nødvendige tiltag for, at vi i fællesskab kan løfte opgaven mod en bæredygtig fremtid for de kommende generationer. Det vil kræve en massiv omlægning af infrastruktur, energiproduktion, fødevareproduktion, økonomi med videre. Men vi har lige set, at vi er i stand til denne slags omlægninger, og det er derfor også muligt i lyset af en endnu større trussel, som ligeledes hænger over os nu og her.

Må ikke overskygge

Det er John Holten-Andersen fra NOAH enig i:

– Klimakrisen er på den lange bane langt mere alvorlig end coronakrisen, der formentlig ebber ud indenfor et par måneder. Men: Begge kriser er udtryk for vores helt vanvittigt hovmodige forhold til vort naturgrundlag. Klimakrisen betyder allerede flere dødsfald end corona, især i den tredje verden – og så vil den jo kun blive værre over tid. Og ja, det er da tankevækkende, at man både nu under coronakrisen og tidligere under finanskrisen kan udvise en handlekraft, som vi i den grad savner i forhold til klimakrisen, siger John Holten-Andersen til Arbejderen.

Også i FN er man bevidste om, at coronavirussen ikke må overskygge fremtidens store udfordring.

Tirsdag fremlagde FN's generalsekretær en rapport fra Verdens Meteorologiske Organisation (WMO), der bekræfter, at det seneste årti (2010 til 2020) har været det varmeste nogensinde.

"Vi er i øjeblikket langt væk fra at nå enten de 1,5 grader eller 2-grader-mål, som Parisaftalen kræver", advarer FN's generalsekretær Antonio Guterres.

Kræver konstant handling

Under fremlæggelsen af klimarapporten slog FN's generalsekretær fast, at både coronakrisen og klimakrisen "begge kræver en målbevidst reaktion. Begge skal besejres". 

Han slog samtidig fast, at man ikke kan "bekæmpe klimaforandringer med en virus", og at vi skal ikke tillade, at kampen mod coronavirussen distraherer behovet for at overvinde klimaforandringer, ulighed og de mange andre udfordringer, verden står overfor:

Sygdom er midlertidig – men klimaforandringerne "vil være en del af os i årtier og kræver konstant handling", konstaterede FN's generalsekretær.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. mar. 2020 - 10:46   13. mar. 2020 - 14:11

Klimakrise

ml@arbejderen.dk
Få artiklen læst op