I 2019 steg verdens udgifter til oprustning og militær med 3,6 procent – til svimlende 1917 milliarder dollar. Det er den største stigning i ti år.
Det viser en opgørelse udarbejdet af det svenske fredsforskningsinstitut SIPRI, som også viser, at især USA og NATO driver verdens samlede militære udgifter i vejret.
I 2019 voksede USA's udgifter til militæret med 5,3 procent – til 732 milliarder dollar. Det svarer til 38 procent af verdens samlede militære udgifter.
NATO-lande opruster
I Europa er det især NATO-landene Tyskland, Bulgarien og Rumænien, som opruster: Tysklands udgifter til militær blev øget med ti procent i 2019 – til 49,3 milliarder dollar.
I Østeuropa opruster NATO-landene også: Bulgarien har mere end fordoblet sit militære budget for at få råd til at købe nye kampfly. Og Rumænien har øget sit militære budget med 17 procent.
NATO's 29 medlemslande brugte sammenlagt 1035 milliarder dollar på militæret i 2019.
Til sammenligning brugte Rusland i 2019 65 milliarder dollar på militæret – cirka 1/16 af, hvad NATO-landene bruger tilsammen.
"Invester i sundhed, ikke militær"
Det internationale fredsnetværk International Peace Bureau har søsat en underskriftsindsamling, der skal lægge pres på verdens ledere for at få dem til at investere i sundhed i stedet for militær.
"Der er brug for færre soldater, kampfly, kampvogne og transportfly og flere læger, ambulancer og hospitaler. I årtier er der prioriteret forkert. Militæret har beslaglagt en kæmpe del af de offentlige ressourcer for at give en falsk sikkerhed, der intet har at gøre med menneskers behov og ret til sundhed, uddannelse og bolig og andre sociale serviceydelser", skriver International Peace Bureau blandt andet på sin kampagneside.
Underskrifterne vil blive overrakt til FN's Generalforsamlings næste samling den 15. september.
Frem til den 9. maj afholder en række fredsorganisationer "Globale dage mod oprustning".
Mandag den 27. april afholder en række fredsorganisationer webinarer for at sætte fokus på den militære oprustning rundt om i verden.
Foreløbig er der arrangeret webinarer i: Seoul, Sydney, Berlin, Barcelona, Washington D.C., Buenos Aires, Rosario, Montevideo og Cucutá.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278