Mere end 100 beboere i Birkeparken i Vollsmose, Odense, har via deres advokat sendt en stak klager til Ligebehandlingsnævnet.
Nævnets begrundelse kan ende med at være en bombe under hele ghettolovgivningen.
Niels-Erik Hansen, advokat
Beboerne føler sig nemlig udsat for diskrimination, fordi deres etniske baggrund bliver brugt som argument for at smide dem ud af deres lejligheder og rive deres hjem ned, så området kan gøres mere "attraktivt".
Beboerne og deres advokat mener, at ghettolovgivningen og den "Helhedsplan Vollsmose", som boligselskabet og kommunen har vedtaget og fået godkendt i ministeriet, er diskriminerende.
Diskriminerende plan og lovgivning
– Hele ghettolovgivningen bygger på, at lejligheder skal sælges eller rives ned på baggrund af beboernes ikke-vestlige oprindelse. Hvis mere end 50 procent af beboerne i et alment boligområde på ghettolisten har ikke-vestlig baggrund, så bliver området sat på den hårde ghettoliste, der skal skære andelen af almene boliger ned med 60 procent. Det er diskrimination, siger beboernes advokat Niels-Erik Hansen til Arbejderen.
Han uddyber:
– Boligselskabet og Odense Kommune har fået godkendt en plan, der slår fast, at 1000 boliger skal rives ned for at ændre beboersammensætningen i området. Mine klienter er ikke kriminelle. De er danske statsborgere med dansk og ikke-vestlig baggrund. Nu vil boligselskabet og politikerne ændre beboersammensætningen i deres område, så der bliver færre med ikke-vestlig baggrund.
Vil skabe attraktivt miljø ved udelukkelse af 'fremmede'
Advokaten har indleveret den første klage til Ligebehandlingsnævnet:
"Samlet set er det herefter vores opfattelse, at klager er udsat for direkte forskelsbehandling – hun skal miste hendes bolig, fordi hun er uønsket i området. Det reale formål med Helhedsplanen er at reducere antallet af beboere med ikke vestlig baggrund, herunder klager. Ingen af de tre modparter har (eksplicit) tilkendegivet, at dette ikke er formålet. Man har skrevet, at formålet er at skabe et 'attraktivt område', hvilket fuldt ud svarer til, at indehaverne af et diskotek vil skabe et attraktivt miljø for gæsterne ved at udelukke 'de fremmede'.", skriver advokaten blandt andet til nævnet.
– Argumentet for, at min klient skal sparkes ud af hendes lejlighed, er, at området skal gøres 'attraktivt' – altså med færre med anden etnisk baggrund. Hele formålet med ghettolovgivningen og de lokale planer er at modvirke parallelsamfund, hvor der bor mange med ikke-vestlig baggrund, forklarer Niels-Erik Hansen.
Ligebehandlingsnævnet er ikke en domstol, der kan kende ghettolovgivningen ulovlig. Men nævnet kan komme med en udtalelse og give beboerne en erstatning.
– Jeg håber på, at hvis vi vinder de mange sager, så vil boligselskabet, kommunen og ministeriet droppe planerne om at rive lejlighederne ned. Hvis beboerne får ret i, at der er tale om diskrimination, kan de få en erstatning. Men nævnets begrundelse kan ende med at være en bombe under hele ghettolovgivningen.
Flere sager på vej
FN's Komité for Økonomiske, Sociale og Kulturelle Rettigheder kaldte i november ghettoloven for "diskriminerende".
>> LÆS OGSÅ: FN retter kras kritik af ghettopakken
Ud af de cirka 200 lejemål i Birkeparken i Vollsmose har mere end 100 skrevet under på en fuldmagt til at føre sagen.
– Det er en flot opbakning og vidner om, at beboerne føler sig diskrimineret og vil have afprøvet lovligheden af ghettolovgivningen. Sagen er principiel, og hvis Ligebehandlingsnævnet giver mine klienter medhold, kan det være en bombe under udmøntningen af ghettoloven, siger Niels-Erik Hansen.
Inden længe går aktive fra boligbevægelsen Almen Modstand i gang med at samle underskrifter i Bøgeparken, der også ligger i Vollsmose og huser nogle af de 1000 lejligheder, der skal rives ned.
Ingen vil være ansvarlig
Advokaten har både sat boligselskabet FAB, Odense Kommune og Transport- og Boligministeriet på anklagebænken i Ligebehandlingsnævnet.
Men ingen af de tre anklagede – boligselskabet, kommunen og ministeriet – vil vedkende sig ansvaret for, at beboerne skal smides ud af deres hjem, og for, at 1000 lejligheder rives ned.
Ligebehandlingsnævnet har bedt de tre anklagede parter om at komme med en udtalelse om deres syn på klagerne.
– Boligministeriet har skrevet tilbage, at de ikke mener, at de er en del af sagen. Boligselskabet og kommunen skriver, at det er ministeriet, der er ansvarlig. Så nu kører aben rundt, fortæller beboernes advokat Niels-Erik Hansen.
Artiklen kan downloades og printes i PDF her
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278