23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dramatisk stigning i arbejdsløshed

Større end under finanskrisen

Dramatisk stigning i arbejdsløshed

Antallet af arbejdsløse er under coronakrisen steget med 49.400 til 152.800 fuldtidspersoner, hvilket svarer til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Mange flere forventes at miste jobbet, når hjælpepakkerne stopper.

Især de ufaglærte job rammes hårdt, når arbejdsløsheden stiger.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

35.500 personer. Så mange blev arbejdsløse i april, hvis man omregner til "fuldtidspersoner", viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen i april på 35.500 personer overstiger alt, hvad vi tidligere har set.
Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister

Sammen med den store stigning i marts er antallet af arbejdsløse nu foreløbigt under coronakrisen steget med 49.400 til 152.800 fuldtidspersoner. Det svarer til 5,4 procent af arbejdsstyrken.

– Krisen slår nu som forventet for alvor igennem i de officielle ledighedstal. Stigningen i april på 35.500 overstiger alt, hvad vi tidligere har set, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

– Det er desværre ikke overraskende, fordi coronaudbruddet har lukket dele af Danmark ned, helt på linje med store dele af verden, og det har medført en markant stigning i antallet af fyringer.

Han påpeger, at stigningen i arbejdsløshed langt overstiger de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen.

Hjælpepakker

Mette Hørdum Larsen, økonom i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, påpeger, at ledigheden er steget historisk hurtigt under coronakrisen. Og at det kunne have set langt værre ud, hvis der ikke var landet en aftale om lønkompensation.

– At der på nuværende tidspunkt er blevet udbetalt kompensation for over 200.000 lønmodtagere, siger noget om, hvor afgørende det har været, at der blev handlet hurtigt i midten af marts. Desværre har det ikke kunnet fastholde alle i arbejde, siger FH-økonomen.

Regeringen har allerede bebudet, at den vil forlænge hjælpepakkerne henover sommeren, således at de udløber først i august. Men Peter Hummelgaard påpeger samtidig, at vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne, som samlet beløber sig til 400 milliarder kroner, udløber.

– Derfor arbejder regeringen også på initiativer, der skal få gang i arbejdsmarkedet og økonomien igen, så flest muligt kan komme hurtigt tilbage i job, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

Ifølge tal fra STAR, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, er der 20 procent færre nyopslåede job under krisen sammenlignet med gennemsnittet målt de foregående fem år.

Ufaglærte rammes

Især de ufaglærte job rammes hårdt, når arbejdsløsheden stiger. 

En analyse fra AE-rådet viser, at den samlede beskæftigelse i dag er mere end en kvart million højere end i 1990. Samtidig er antallet af ufaglærte job faldet med mere end 400.000. Jobbene er især forsvundet i krisetider, og ofte er tabet af de ufaglærte job permanent.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jun. 2020 - 14:00   04. jun. 2020 - 12:26

Coronakrise

bi@arbejderen.dk