15 ungdomsforbund og elev- og studenterorganisationer kræver en genstartspakke til ungdommen.
De unge har udarbejdet et fælles forslag – "Ung Genstart" – til, hvordan ungdommen kan sikres job, bolig, offentlig transport, samt at flere udsatte unge får en uddannelse.
Vi ser kraftige stigninger i ungdomsarbejdsløshed, studerende der optager store mængder af SU-gæld, uddannelser der har stået næsten stille i et helt semester.
Ung Genstart
De unges krav kommer, efter at flere og flere unge får større og større SU-gæld, fordi de er blevet fyret fra deres fritidsjob på grund af coronakrisen. Krisen har samtidig ført til, at de unge er blevet smidt ud af deres praktikplads, og ungdomsarbejdsløsheden stiger.
"Coronakrisen er på vej til at udvikle sig til en historisk stor økonomisk krise. Vi ser kraftige stigninger i ungdomsarbejdsløshed, studerende der optager store mængder af SU-gæld, uddannelser der har stået næsten stille i et helt semester, alt imens tunge skyer hviler over vores fremtidsmuligheder", indleder de 15 ungdomsorganisationer deres forslag til en genstartspakke for ungdommen", skriver de unge blandt andet i planen "Ung Genstart".
Tilsammen repræsenterer de 15 organisationer bag planen over 480.000 unge, der spænder bredt fra både elever, studerende og lærlinge.
– Vi frygter, at unge ligesom i 2008 skal rammes hårdest af den økonomiske krise. Det må ikke ske. Derfor foreslår vi denne genstartspakke, siger Martin Mejlgaard, som er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Byg boliger – skab praktikpladser
Blandt forslagene er at bygge flere ungdomsboliger, samtidig med at der bliver skabt flere lærepladser.
– Det er vigtigt, at vi ikke taber en hel generation af unge på grund af coronakrisen. Noget af det vigtigste i udspillet er at bekæmpe ungdomsarbejdsløshed. Det er et problem, der altid har været der, og coronakrisen har kun forværret det. Vi kan allerede nu se, at der er indgået langt færre uddannelsesaftaler i år i forhold til samme tid sidste år, siger formand for HK Ungdom Danmark Michelle Pedersen til Arbejderen.
Hun uddyber:
– Det er et kæmpe problem, at virksomhederne ikke lever op til deres ansvar og ansætter elever, da vi ved, at der kommer mangel på faglært arbejdskraft i fremtiden. Det hjælper ikke, at virksomhederne om fem år kommer og skriger på faglært arbejdskraft, fordi man ikke har løftet det uddannelsesansvar, man havde, i tide.
Unge skal have bedre økonomi
Mange unge er afhængige af kollektiv transport. Men priserne på kollektiv transport er steget med mellem 55 og 70 procent siden 2001, mens priserne på en bil reelt er faldet.
Derfor foreslår de 15 ungdomsorganisationer at give en grøn transportcheck til alle elever, lærlinge og studerende over 16 år, der vælger at tage cykel eller offentlig transport til uddannelses- eller praktikstedet.
– Vi skal holde hånden under unges økonomi og sikre job, bolig og uddannelse. Så vi sikrer, at ungdommen ikke bliver sat systematisk bagud på grund af coronakrisen, understreger formand for Danske Studerendes Fællesråd Johan Hedegaard Jørgensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278