Den fagligt aktive murersvend, Walther Bardino og hans lille familie i husbåden på kajplads nummer 22 ved Krudtløbsvej i København har ikke tænkt sig at opgive kampen for deres hjem.
Vi føler os uretfærdigt behandlet. Det handler om vores hjem. Derfor er vi klar til at gå hele vejen.
Walther Bardino
Efter at have holdt et møde med deres advokat i denne uge har familien besluttet at anke dommen fra Københavns Byret tidligere på måneden, der giver byggemilliardæren Mogens de Linde ret i, at han kan opsige den fagligt aktive murer.
Walther Bardino og hans familie blev i 2017 opsagt af byggemilliardæren Mogens de Linde, der ejer den kajplads, hvor familiens husbåd ligger. Den fagligt aktive murersvend mener, at opsigelsen bunder i organisationsforfølgelse.
Opsigelsen kom, efter at 3F havde rejst en række faglige sager mod en underleverandør på et af Mogens de Lindes byggerier. Det resulterede i, at firmaet måtte betale flere hundrede tusinde kroner i bod for brud på blandt andet arbejdstidsregler.
Ser det som forfølgelse af fagligt aktiv
Walther Bardino mener, at opsigelsen er ulovlig, fordi han ikke har misligholdt lejemålet eller undladt at betale sin leje. Han mener, at opsigelsen er udtryk for forfølgelse af ham som fagligt aktiv, og er derfor blevet boende.
– Vi føler os uretfærdigt behandlet. Det handler om vores hjem. Derfor er vi klar til at gå hele vejen, fortæller Walther Bardino til Arbejderen.
– Der er ingen grund til at give op. Jeg håber på, at ankesagen betyder, at vi fortsat kan skabe opmærksomhed omkring sagen. Bare fordi man er rig, skal man selvfølgelig ikke kunne smide en fagligt aktiv ud fra hans hjem, tilføjer han.
I Københavns Byret lød dommerens ord således den 14. juli:
"Thi kendes for ret. Walther Bardino Munding tilpligtes at anerkende Byggeselskab Mogens de Linde A/S opsigelse af den 29. marts 2017, og at Walther Bardino Munding skal fjerne fartøjet Katsimbalis og alle hans eventuelle øvrige ejendele fra kajplads nr. 22".
Men Walther Bardino og hans lille familie har tænkt sig at kæmpe til det sidste for deres hjem.
– Jeg håber på, at Østre Landsret vil se på sagen med friske øjne og tage stilling til, om Mogens de Linde ejer retten over vandet. Det forholdt byretten sig slet ikke til. Og så håber jeg, at vi med retssagen kan sætte fokus på, at husbådsmiljøets rettigheder stort set er ikke-eksisterende, siger Walther Bardino.
Opsagt efter 3F-besøg
Historien starter i 2016, hvor 3F besøger en byggeplads, hvor byggemilliardæren Mogens de Linde er ved at opføre nye luksuslejligheder.
>> LÆS OGSÅ: Milliardær får kamp til stregen i strid om husbåd
Byggeriet bliver udført af underentreprenøren Atene Byg, der er ejet af Mogens de Lindes søn, Mikkel de Linde.
Byggepladsen ligger ikke langt fra Walther Bardinos husbåd, og da Walther genkender 3F'erne, inviterer han dem indenfor på husbåden til en kop kaffe. De takker nej tak og går videre. Men Mikkel de Linde går lige bag de to fagforeningsfolk og hører kaffeinvitationen.
Den faglige sag ender med, at Atene Byg må indgå et forlig med 3F og betale 248.000 kroner for brud på blandt andet arbejdstidsregler.
Wather Bardino mener, at Mogens de Lindes opsigelse af hans kajplads er en direkte konsekvens af den faglige sag. Han har indtil nu nægtet at acceptere opsigelsen og er blevet boende på kajpladsen. Det fik Mogens de Linde til at slæbe Walther Bardino i retten.
>> LÆS OGSÅ: Rigmand slæder fagligt aktiv og hans familie i retten
Opsigelsen risikerer at få store konsekvenser for Walther Bardino og hans familie. Det er meget svært at finde kajpladser til husbåde i København.
Desuden er det i området omkring kajpladsen, at den lille familie har etableret sig og har deres liv. Familiens datter er lige startet i den nærliggende skole, og Walther Bardino arbejder i området.
Walther er ikke alene
Walter Bardino og hans familie står ikke alene i kampen mod byggemilliardæren.
Andre fagligt aktive er klar til at støtte op.
– Når man jager folk og deres familie fra deres hjem og velvære for at være fagligt aktive, så overskrider man en grænse. Vi er som fagligt aktive vant til, at vi kan blive blacklistet og jaget i vort arbejdsliv. Men når man på grund af faglig aktivitet jager folk udenfor deres faglige virke, så bryder man en uskreven regel, der siger, at man holder det private og arbejde/faglig aktivitet adskilt, siger Christian Nielsen til Arbejderen.
Han er fagligt aktiv i Murer og Murerarbejdsmændenes Klub i København og blandt initiativtagerne til solidaritetsarbejdet med Walther.
– Derfor vil vi naturligvis bakke op om Walther. Først og fremmest vil vi som fagligt aktivt fællesskab i større grad holde øje med Mogens de Lindes byggeaktiviteter. Og vi vil lægge maksimalt pres på, at regler på de pladser, hvor han er involveret, bliver overholdt. Vi er ikke interesserede i den udvikling, som Mogens de Linde lægger for dagen med at angribe folk i privaten, uddyber Christian Nielsen.
Du kan bakke op om familiens kamp mod milliardæren og læse mere om sagen på Facebook.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278