05 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Konkurs på friplejehjem rammer 50 beboere

Kommunen tager over

Konkurs på friplejehjem rammer 50 beboere

Friplejehjemmet Munke Mose i Odense er mandag morgen gået konkurs. Friplejehjemmets personale er fritstillet, og i stedet er kommunens plejepersonale rykket ind. FOA frygter for konsekvenserne, hvis Folketinget tvinger kommunerne til at konkurrenceudsætte et større antal plejecentre.

– Over 50 konkurser taler sit eget sprog. Vi har set kommuner spekulere i at lade private tage sig af ældreplejen for at spare penge. Politikerne på Christiansborg bør tænke sig om, inden de tvinger kommunerne til privatisereringer, mener Thomas Enghausen fra FOA.
FOTO: FOA
1 af 1

Mandag morgen blev Friplejehjemmet Munke Mose i Odense erklæret konkurs. Friplejehjemmets personale blev sendt hjem op ad formiddagen, og de 50 beboeres omsorg og pleje overtaget af omkring 40 ansatte fra Odense Kommune.

Politikerne på Christiansborg bør kigge på erfaringerne, inden man kaster sig ud i at tvangsprivatisere en del af ældreplejen.
Thomas Enghausen, FOA

– Det her er ikke en sjov situation for hverken beboere eller friplejehjemmets medarbejdere. Odense Kommune har nu en stor opgave i at sikre, at der sker en tryg og god hverdag for beboerne, siger rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen Søren Windell til Fyens Stiftstidende.

Konkursen er kulminationen på et kaotisk år for friplejehjemmet, der efter en større renovering ikke formåede at rette op på økonomien. Friplejehjemmet har også fået kritik fra Styrelsen for Patientsikkerhed for blandt andet rod i medicinhåndteringen og problemer med de sygeplejefaglige vurderinger.

FOA er bekymret

Konkursen vækker bekymring i fagforbundet FOA, der organiserer social- og sundhedsansatte.

– Det er frygteligt for både de ældre, der stilles i en meget usikker situation, hvor de risikerer at skulle flytte væk fra vante rammer og personale, og for medarbejderne, der nu står uden job, siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

Konkursen kommer i en tid, hvor Venstre har kaldt til kamp for mere frit valg på plejehjemsområdet.

Thomas Enghausen frygter, hvis kommunerne tvinges til at konkurrenceudsætte et større antal plejecentre, at vi kommer til at se en udvikling, som vi har set på hjemmeplejeområdet:

– Over 50 konkurser taler sit eget sprog. Vi har set kommuner spekulere i at lade private tage sig af ældreplejen for at spare penge. Politikerne på Christiansborg bør kigge på erfaringerne, inden man kaster sig ud i at tvangsprivatisere en del af ældreplejen.

Kommunen hænger på regningen

Konkursen i Odense viser efter Thomas Enghausens mening nogle af de problemer, der følger med, når velfærdsopgaver konkurrenceudsættes:

– Det er kommunen, der har pligt til at sikre plejehjemspladserne til beboerne, så det er dem, der i sidste ende hænger på regningen, når konkursen rammer.

– Samtidig viser det også den usikkerhed, der er, når så borgernære opgaver som pleje og praktisk hjælp løses af private. Som borger er du afhængig af hjælpen og skal kunne stole på, at den også er der i morgen.

– Som medarbejder kan du på samme måde fra den ene dag til den anden miste dit arbejde, siger Thomas Enghausen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. sep. 2020 - 15:10   29. sep. 2020 - 10:12

Privatisering

noc@arbejderen.dk