Gennem den sidste uge har unge klimaaktivister fra bevægelsen FridaysForFuture besat Christiansborg Slotsplads. De har gennem et væld af aktioner og happenings forsøgt at råbe regeringen op og få den til at holde sine klimaløfter.
Vi har været her foran Christians-borg i en hel uge døgnet rundt i al slags vejr. Men der har ikke været meget omtale i medierne.
Nomi Mering Slotorub, klimaaktivist
– Vi er vrede, vi er kede af det, og vi er skuffede. Mette Frederiksen har brudt et klimaløfte, som hun gav hele den danske befolkning for et år siden. Hun har ikke kun svigtet ungdommen, men hun har også svigtet alle dem, der satte et kryds ved hendes navn til folketingsvalget i forventningen om, at hun ville sikre en grøn omstilling af Danmark, sagde Sasha Søndergaard-Hearn, koordinator i FridaysForFuture, i forbindelse med opstarten på den ugelange besættelse.
De unges vrede skyldes ikke mindst udtalelserne fra statsministeren på Grønt Erhvervsforum, hvor hun erklærede, at målet om 70 procent nedsættelse af CO2-udledningen i 2030 ikke kan nås med de kendte teknologiske løsninger, men er afhængig af udvikling af ny teknologi.
– Mette Frederiksen siger i virkeligheden, at regeringen ikke vil gøre, hvad der skal til nu for at sikre målet om 70 procents reduktion i 2030. Regeringen vil vente på, at der er ny teknologi, der kan løse problemet. De siger, at ellers bliver det for dyrt, men det vil også koste dyrt, når der ikke sker noget. Det vil koste liv og dårligere vilkår for mange mennesker, sagde Naja Hønholdt, der går i 9. klasse på Zahles Skole, til Arbejderen, da besættelsen startede op tirsdag den 29. september klokken 8 om morgenen.
Ringe mediedækning
Siden da er der sket en masse på slotspladsen. Der har været aktion mod madspild, tøjbytning, workshop om hvordan man holder en god brandtale, bannermaling, lysoptog de fleste aftener, oplæsning af forskellige forfattere, aktion med begravelse af Jorden og meget andet.
– Ugen er gået virkelig godt, selvom vi godt kunne have ønsket os lidt flere deltagere og noget mere medieomtale. Det er jo en stor aktion, hvor vi har været her foran Christiansborg i en hel uge døgnet rundt i al slags vejr, både regn, der var ved at skylle vores telt væk midt om natten, og voldsom blæst. Men der har ikke været meget omtale i medierne, siger Nomi Mering Slotorub, der er 14 år, går i 9. klasse på Det Frie Gymnasiums grundskole og har været så meget med i besættelsen som overhovedet muligt.
– Arbejderen var her den første dag, og der har været lidt i TV2 News og i Berlingske, men ellers har der stort set ikke været noget i medierne. Det er vildt så lidt, der bliver gjort ud af en sådan ret stor ting. Vi har taget fri fra skole og brugt hverdage, aftener og weekender for at råbe politikerne op. Det er lidt frustrerende, at medierne ikke interesserer sig mere for det, tilføjer hun.
Et væld af aktiviteter
Den aktion, der har tiltrukket flest deltagere i løbet af ugen, er begravelsen af Jorden i fredags. Her blev gennemført en symbolsk begravelse, og aktivisterne lå døde rundt omkring på pladsen.
– Det var en meget tankevækkende aktion, og fedt at så mange bakkede den op. For mig var det ugens højdepunkt, konstaterer Nomi Mering Slotorub.
Hun fremhæver også den støtte, klimaaktivisterne har fået af flere forfattere. Både Carsten Jensen og Esther Kjeldahl er mødt frem og har læst op for aktivisterne for at vise deres opbakning til besættelsen.
I løbet af ugen har der også været oplæg fra en kunstner om kunstens rolle i klimakampen og en bioetiker.
Aktivisterne har fået både positive og negative reaktioner fra forbipasserende. Det er også lykkedes at få snakket med enkelte politikere, for eksempel Socialdemokratiets klimaordfører Anne Paulin.
– Men hun snakkede nu meget udenom og forholdt sig ikke rigtigt til det, vi laver, siger Nomi Mering Slotorub.
Hun mener, at den ugelange besættelse har været med til at gøre en forskel på trods af den ringe mediedækning.
– Vi har vist, hvad vi mener. Jeg tror, at det gør en forskel og er med til at presse politikerne, så de indser, at de er nødt til at gøre mere, end de gør nu.
I løet af ugen har FridaysForFuture også lavet aktioner i Aarhus, Aalborg og Skanderborg.
Stor demonstration og skolestrejke
I dag, hvor Folketinget åbner, bliver der skruet op for fuldt blus på klimaprotesterne. FridaysForFuture arrangerer sammen med tre andre klimabevægelser demonstration på Christiansborg Slotsplads fra klokken 10.30 til 12.30. De opfordrer alle til at deltage.
Elever på Det Frie Gymnasium har besluttet at blokere indgangene til både grundskolen og gymnasiet her til morgen. De vil strejke for at kunne deltage i demonstrationen foran Christiansborg.
Indgangene er blokeret fra 7.30 til klokken 9.50, hvor eleverne går i samlet flok ind til Christiansborg.
– Vi står midt i en klimakrise, så når Mette Frederiksen går ud og siger, at hun vil vente med at handle på klimakrisen, til vi får bedre teknologier, har vi intet andet valg end at sige fra. Det gør vi så i dag ved at strejke, siger Jelva Illeris Schultz, 16 år og elev på Det Frie Gymnasium.
I løbet af dagen vil der også blive aktioneret og demonstreret foran Christiansborg mod højere pensionsalder, for minimumsnormeringer nu i daginstitutionerne, for fred og en række andre krav.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278