23 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

På tide, Danish Crown!

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 04. december, 2020, 12:48:02

På tide, Danish Crown!

Fra den 1. januar er det ikke længere tilladt for slagterier i Tyskland at bruge såkaldt kolonnearbejdskraft.

Det har den tyske regering nu endelig besluttet. Og det er, som Fødevareforbundet NNF påpeger, en kæmpe sejr for europæiske lønmodtagere.

Det er værd at bemærke, at Danish Crown er ejet af de landmænd og storbønder, som vi i den sidste tid har set deltage i traktordemonstrationer forskellige steder i landet.

Både fagbevægelsen i Tyskland og Danmark har i mange år kritiseret den udbredte brug af lavtlønnede østeuropæiske "kolonnearbejdere", som har arbejdet og boet under slavelignende forhold.

De østeuropæiske arbejdere er blevet rekrutteret i deres hjemland af en "mellemmand" eller "underentreprenør", som har stået for både løn, transport og boligforhold og har udlejet dem som kolonnearbejdskraft til slagterierne. 

Og det er vel at mærke sket til en løn, som har ligget langt under det generelle tyske lønniveau. Det har betydet, at den tyske kødindustri i næsten to årtier har kunnet slagte og forarbejde kød langt billigere, end man har kunnet i Danmark og i de andre tyske nabolande.

Mange har beskrevet de elendige forhold, som de østeuropæiske slagteriarbejdere er blevet budt. De har ofte været indkvarteret i barakker eller faldefærdige huse, hvor de har boet tæt sammen. Herfra er de blevet transporteret i busser til slagterierne, hvor de har arbejdet til få euro i timen – og hvor der også har været eksempler med både dummebøder og tæsk. Flere steder har de arbejdet 12 timer om dagen seks dage om ugen.

De elendige bolig- og arbejdsforhold resulterede tidligere på året i, at flere slagterier blev hårdt ramt af corona og måtte lukke i lange perioder. Men coronaen ramte ikke kun slagterierne, men hele kommuner, som også måtte lukke ned. 

Coronapandemien synliggjorde for alvor, hvilke forhold den tyske kødindustri byder sine ansatte, og hvilke konsekvenser det har – ikke kun for slagteriarbejderne, men for hele samfundet. Og det var åbenbart det, som skulle til.

Ifølge det danske fødevareforbund NNF bliver det fra 1. januar 2021 forbudt at bruge kolonnearbejdere på slagterierne. Tyske og udenlandske slagteriarbejdere skal ansættes på kontrakt, der skal følge de aftalte løn- og ansættelsesforhold. Kun maksimalt otte procent af de beskæftigede må være løsarbejdere, og de skal vel at mærke have samme løn- og ansættelsesvilkår som resten af de ansatte. Samtidig forøger de tyske myndigheder kontrollen med den tyske kødindustri. Og er der snyd, bliver bøderne fordoblet.

De lave slagteriomkostninger i Tyskland har ad flere omgange fået den danske slagterigigant Danish Crown til at nedlægge danske slagterier og opkøbe og udvide tyske slagterier. Samtidig har de danske slagtegriseproducenter omlagt deres produktion fra slagtegrise til smågrise beregnet til eksport.

>> LÆS OGSÅ: Stop kød-mafiaens svineri

I en dansk sammenhæng er det nok værd at bemærke, at Danish Crown er ejet af de landmænd og storbønder, som vi i den sidste tid har set deltage i traktordemonstrationer forskellige steder i landet.

Landmænd som alt for villigt har accepteret og deltaget i det ræs mod bunden, som den tyske slagteribranche er gået i spidsen for.

Landmænd som synes, det er synd for minkavlerne, men åbenbart ikke synd for østeuropæiske slagteriarbejdere, som i årevis er blevet behandlet som slaver.

Det er på tide, den tyske regering greb ind. Det burde den have gjort for lang tid siden. På tide, Danish Crown!

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...