Rådet for Socialt Udsatte har henvendt sig skriftligt til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og social- og indenrigsminister Astrid Krag for at sikre, at de socialt udsatte, som har psykiatriske lidelser, får tilgodeset deres særlige behov i en 10-årig psykiatriplan, som er på vej.
Jeg forstår ikke, at vi ikke har en opsøgende indsats, der sikrer, at den her gruppe kontaktes der, hvor de er.
Vibe Klarup, Rådet for Socialt Udsatte
Vibe Klarup er formand for Rådet for Socialt Udsatte. Hun fortæller til Arbejderen, at mindst halvdelen af landets hjemløse har psykiatriske lidelser.
– De har typisk flere, komplekse behandlingsbehov og har svært ved at passe ind i det nuværende behandlingssystem. Derfor får de ikke den nødvendige behandling og hjælp, men modtager i stedet mange akutte, mindre, men dyre indlæggelser.
Ekspertgrupper
Regeringen har nedsat fire ekspertgrupper, som repræsenterer hvert deres område af psykiatrien, til at hjælpe regeringen med at udforme den kommende 10-årsplan. Grupperne, der forventes at afslutte deres arbejde i løbet af foråret, skal bidrage til at skabe et overblik over den samlede psykiatri, og deres arbejde skal danne grundlag for de videre drøftelser om, i hvilken rækkefølge udfordringerne skal løses, og hvordan de løses bedst.
Rådet for Socialt Udsatte er imidlertid ikke med i nogen af grupperne og mener ikke, at de socialt udsattes behov bliver tilgodeset. I brevet til Magnus Heunicke og Astrid Krag foreslår de, at der udpeges en femte gruppe, som skal sikre, at de socialt udsatte ikke bliver glemt.
>> LÆS OGSÅ: Patienter, fagfolk og lokale politikere enige om fremtidens psykiatri
Vibe Klarup mener, at den femte ekspertgruppe skal bestå af forskere og andre eksperter med særlig viden om de psykisk syge socialt udsatte borgere:
– Mange socialt udsatte bliver afvist til en behandling. Nogle afvises i psykiatrien, fordi de har misbrugsproblemer, og andre afvises i misbrugsbehandlingen, fordi de har en psykose eller andet.
Rådsformanden forklarer videre, at de hjemløse ofte har mistillid til behandlingssystemet og ikke forventer at få en ordentlig behandling:
– De er måske indlagt med en akut psykose, men de underliggende fysiske helbredsproblemer udredes ikke.
En del af problemet kan være, at de ofte kan have svært ved at kommunikere med personalet om problemerne, fortæller Vibe Klarup og fortsætter:
– Mange socialt udsatte lever et kaotisk liv og har brug for en samlet indsats for at undgå alvorlig lidelse og alt for tidlig død. Jeg forstår ikke, at vi ikke har en opsøgende indsats, der sikrer, at den her gruppe kontaktes der, hvor de er, så de kan få den hjælp, som de har brug for.
>> LÆS OGSÅ: Husk den sociale indsats i den kommende psykiatriplan
Brug for udredninger og mere viden
Ifølge Vibe Klarup kræver den rigtige behandling den rigtige udredning, men behandlingssystemet kommer sjældent så langt med hjælpen til de socialt udsatte, at de får gennemført en udredning.
Et andet problem er, at den udredning, som finder sted, i højere grad tager udgangspunkt i et system, som man skal passe ind i, end det omvendte. Der er en silotænkning i, hvordan man bliver udredt, og hvilke behov man kan komme frem til i udredningen. Man tager udgangspunkt i at finde en diagnose, og så er der en bestemt behandling, som er i fokus, og så kan andre lige så alvorlige problemer blive tilsidesat. Forudsætningen for, at det bliver ændret, er mere viden på området, mener Vibe Klarup og uddyber:
– Vi ønsker, at der bliver lavet nogle analyser, som viser, hvordan de typiske udfordringer i sundhedssystemet for denne her gruppe ser ud. Hvilke udfordringer er det, at de socialt udsatte møder konkret? Der er brug for at se på nogle forskellige profiler eller sygdomsforløb, som kan hjælpe os til at blive klogere på, hvad der sker, når de møder systemet.
Forventer at blive hørt
Rådet for Socialt Udsatte har ikke fået svar fra regeringen endnu, men Vibe Klarup "har en berettiget forventning om at blive hørt".
– Jeg forventer, at de socialt udsattes særlige udfordringer tages med. Hvis det mål kan nås på anden måde end ved at nedsætte en femte ekspertgruppe, så er det okay.
>> LÆS OGSÅ: Sammenhold fik ansatte og brugere på coronaramt herberg igennem krisen
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278