23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU's fiskeriaftale blåstempler overfiskeri

Ignorerer eksperter

EU's fiskeriaftale blåstempler overfiskeri

EU's nye kvoteaftale sætter torsk, sild, makrel og en række andre pressede fiskearter under yderligere pres. EU ignorerer de internationale eksperter, der eksempelvis opfordrer til at stoppe al torskefiskeri i Kattegat.

Fiskerikontrol af et stort fiskefartøj i Nordsøen. EU har netop fastsat kvoterne for de næste tre måneder. Stik imod anbefalingerne fra eksperterne i Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), fortsætter EU med at tolerere overfiskning.
FOTO: Jan van de Vel/EC
1 af 1

Fiskebestande som sild og torsk i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat går en usikker skæbne i møde. Sådan lyder advarslen fra netværket Our Fish, der holder et vågent øje med EU's fiskeripolitik.

Problemet med at fiske mere nu, end de enkelte fiskebestande kan klare på sigt, er, at det kan betyde, at bestandene forsvinder.
Berit Asmussen, Our Fish

EU har vedtaget kvoter for, hvor mange ton fisk der må fanges indenfor en række fiskebestande i EU's farvande. Den fiskeriaftale, som EU's fiskeriministre er blevet enige om for årets tre første måneder, betyder overfiskeri af ikke mindre end 30 forskellige fiskebestande, ifølge Our Fish.

Dermed går EU stik imod de videnskabelige anbefalinger fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), der hvert år rådgiver EU om, hvor mange fisk det er bæredygtigt at fange.

Blåstempler rovdrift på torsk

EU's fiskeriministre giver med den nye aftale eksempelvis grønt lys til, at der fortsat kan fanges 123 ton torsk i Kattegat.

Det er stik imod anbefalingen fra de internationale ICES-eksperter, der vurderer, at der slet ikke skal fanges torsk i Kattegat, fordi torsken er stærkt presset.

Eksperterne i ICES anbefaler en nul-kvote for 2021, fordi de "ikke har kunnet identificere et niveau, der ville kunne sikre samtidig genopbygning af bestanden".

Det vækker vrede hos Our Fish, at EU går stik imod anbefalingerne fra de internationale eksperter og blåstempler overfiskeri:

– Problemet med at fiske mere nu, end de enkelte fiskebestande kan klare på sigt, er, at det kan betyde, at bestandene forsvinder – og dermed fiskernes levebrød på den lange bane. Det er samtidig et problem for os alle, hvis overfiskeri skubber i forvejen hårdt belastede naturområder helt derud, hvor de ikke længere kan hjælpe os med at optage og gemme på den CO2 og varme, som klimaforandringerne skaber, siger Berit Asmussen.

Hun uddyber:

– De enkelte fiskebestande har hver deres rolle i forhold til hinanden og i forhold til de naturområder i havet, som de lever i og påvirker. Samtidig spiller havet – og havets sundhed – en central rolle i hele Jordens naturlige systemer, blandt andet klimaet. Dén helhed bliver vores beslutningstagere, inklusive fiskeriministrene, nødt til at tage alvorligt.

Hun fortsætter:

– Fiskeriminister Rasmus Prehn og de andre fiskeriministre i EU skyder forbi skiven, når de ikke sætter kvoterne på de niveauer, som forskerne råder dem til. Det modarbejder alle internationale aftaler om at få et bæredygtigt fiskeri og sunde havområder.

Andre arter trues

Det er ikke kun torsken, der bliver sat under pres af EU's fiskeripolitik. EU's fiskeriministre har – på grund af brexit – besluttet at videreføre de gamle 2020-kvoter til foreløbig marts i år.

Det gælder eksempelvis også makrel i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.

Herudover har EU besluttet at videreføre kvoten for sild. Det betyder, at der potentielt kan blive fanget over 1000 ton sild alene i årets første tre måneder. Det er langt over den nul-kvote for bestanden, som eksperterne i ICES anbefaler.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jan. 2021 - 07:15   29. jan. 2021 - 09:41

Fiskeri

ml@arbejderen.dk