12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kapitalismens pris

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Lørdag, 25. august, 2012, 19:57:58

Kapitalismens pris

»Vi står midt i et opgør med årtiers socialdemokratisk inspireret lighedsmageri. Det er slut nu. Uligheden er der. Og uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet. Vi skal bare sikre, at dynamikken også kommer de dårligst stillede til gode.«

Ovenstående citat fra daværende socialminister Eva Kjer Hansen (V), sagt i 2005, er historisk. Det samme er den vækst i uligheden, VK har stået for op gennem nullerne. Det er kun godt, for så får vi vækst og dynamik, mener den nyliberale tænketank Cepos og dens disciple i Liberal Alliance.

Men skaber større ulighed dynamik og vækst i samfundet? Og vil uligheden derfor i sidste ende være til gavn for dem, uligheden ellers ser ud til at gå ud over? Den amerikanske nobelpristager i økonomi, Joseph Stiglitz, har i sin nye bog, »The Price of Inequality« (»Ulighedens pris«), undersøgt påstanden.

I USA har den nyliberale politik siden Reagan-tiden øget uligheden voldsomt. For 25 år siden stod den rigeste procent af amerikanerne for 12 procent af indkomsten og 33 procent af formuerne i USA. I dag tager den rigeste procent næsten en fjerdedel af indkomst-puljen og kontrollerer 40 procent af formuerne.

Skaber større ulighed dynamik og vækst i samfundet? I USA er den sammenpugede kapital blevet brugt på uproduktiv spekulation.

Men denne kapitalkoncentration har ikke skabt vækst og velstand for hele USA, understreger Stiglitz. Den sammenpugede kapital er i stedet i høj grad blevet brugt på uproduktiv spekulation – blandt andet fordi almindelige arbejdende amerikaneres købekraft er vokset ulige mindre, og ikke har været stor nok til at aftage den vareproduktion, den store koncentration af kapital ellers gør muligt. Finansmarkedernes uundgåelige sammenbrud har ikke ændret billedet. Regningen herfor er betalt af de amerikanske skatteydere, og uligheden er under krisen vokset yderligere.

Dertil har den amerikanske myte om avisdrengen, der kan arbejde sig helt til tops, lidt endegyldigt skibbrud på virkelighedens kyst. USA’s rige lader både rigdom og samfundskontrol gå i arv, ligesom jord gik i arv hos middelalderens adel, påpeger Stiglitz.

Han foreslår, at USA’s rigeste indser deres egeninteresse i at gå med til at lægge kapitalen under større kontrol, og afgive noget af deres rigdom til fællesskabet – for eksempel ved at bære en større skattebyrde. Ellers bryder hele deres fundament, det kapitalistiske USA, sammen, advarer han. Det viser noget om kapitalismens krise, når det er det er bedste bud fra en af verdens førende økonomer.

Og herhjemme? Her vil finansminister Bjarne Corydon på mandag fremlægge en finanslov, som viser overfor finansmarkederne, at Danmark er en sikker investering. Her er der nemlig heller ikke planer om at ændre grundlæggende på uligheden.

Det er en del af kapitalismens pris. Vil vi fortsat betale den?

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...