28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Max et bad om ugen

Corydons nulvækst rammer ældre:

Max et bad om ugen

Vi nærmer os grænsen for, at der er tale om en sundhedsrisiko med de voldsomme nedskæringer i hjemmehjælpen til ældre, siger Olav Felbo fra Ældre Sagen. Med finansloven er der lagt op til nye nedskæringer.

FOTO: Bille
1 af 1

Højst et enkelt bad om ugen. Og 30-45 minutters hjemmehjælp til rengøring hver tredje eller fjerde uge.

Det er nogle af de forslag til nedskæringer, som kommunalpolitikerne i Nyborg Kommune diskuterer i øjeblikket. Forslagene er en del af et omfattende sparekatalog, som kommunens embedsmænd har lavet. I alt skal Nyborg finde nedskæringer for 38 millioner kroner på budgettet for næste år, hvis kommunen skal holde sig indenfor rammerne af den økonomiaftale, regeringen lavede med Kommunernes Landsforening tidligere på året. 

Ældre Sagen forudser, at vi næste år vil se mange flere af den slags nedskæringer på hjemmehjælpen til ældre, på grund af den nulvækst som regeringen kræver af kommunerne. Det fremgår af regeringens forslag til finanslov, at væksten i kommunernes velfærdsservice højest må være på 0,1 procent til næste år.

- Der er ingen tvivl om, at vi vil se yderligere servicenedsættelser ikke mindst på den praktiske hjemmehjælp. Mange kommuner forsøger at benytte sig af rehabilitering og forebyggelse for at gøre de ældre mere selvhjulpne. Men der er grænser for, hvor meget man kan træne sig ud af. Det er et stort problem, at kommunerne er blevet lagt økonomisk i benlås, siger Olav Felbo fra Ældre Sagen til Arbejderen.

Sundhedsrisiko

Kommunerne har skåret kraftigt på hjemmehjælpen til rengøring og indkøb gennem de seneste år. Fra 2008 til 2011 faldt antallet af ældre, som får hjælp til rengøring, fra 90.322 til 81.017. Og antallet af minutter, som den enkelte får tildelt til rengøringshjælp, er i samme periode faldet med omkring ti procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

 

Vi er nået ned på et niveau, som vi tidligere troede var umuligt. I en række kommuner er niveauet ved at nærme sig grænsen for, at der er tale om en sundhedsrisiko.
Olav Felbo, Ældre Sagen

- Vi er nået ned på et niveau, som vi tidligere troede var umuligt. I en række kommuner er niveauet ved at nærme sig grænsen for, at der er tale om en sundhedsrisiko, så snavset og uhygiejnisk er det i de ældres hjem. Hvis man sammenligner med politikernes norm for rengøring af deres egne kontorer, er der tale om en skærende kontrast, understreger Olav Felbo. 

Ældre Sagen oplever, at mens politikerne i mange år har skåret ned på hjemmehjælpen til rengøring, begynder de nu også at høvle af hjælpen til personlig pleje.

- Tidligere argumenterede man ellers med, at det var nødvendigt at skære i den praktiske hjælp for at redde den personlige pleje. Men nu skærer kommunerne også her. Så er man virkelig inde i kernen af velfærdsydelser, mener Olav Felbo. 

Anne Baastrup, socialordfører for SF, afviser at forholde sig til Ældre Sagens bekymring og de konkrete spareforslag fra Nyborg.

- Der er jo kun tale om forslag fra administrative medarbejdere, som tænker helt ud af boksen. Jeg vil vente og se, til budgettet er vedtaget. Det overlader  jeg til Nyborg Kommunalbestyrelse at finde ud af, siger Anne Baastrup til Arbejderen.

Men betyder regeringens krav om nulvækst i finansloven ikke, at kommunerne er nødt til at skære ned?

- Det er ikke nulvækst, men 0,1 procent vækst, vi lægger op til i finansloven. Og forhandlingerne om finansloven er jo ikke afsluttet endnu. Jeg afventer de endelige budgetter og den endelige finanslov, før jeg vil udtale mig, siger Anne Baastrup.

Ekspert i kommunal økonomi, professor Poul Erik Mouritzen fra Syddansk Universitet, mener, at regeringens krav om højst 0,1 procent vækst vil betyde nedskæringer.

- Med 0,1 procent vækst vil kommunerne kunne bruge de samme penge til næste år som i år. Men der vil komme nedskæringer, fordi kommunerne skal have frigjort penge til områder, som kræver flere udgifter, siger Poul Erik Mouritzen.

Frygt for sanktioner

De foreløbige udmeldinger fra kommunerne tyder også på, at der bliver lagt meget stramme budgetter for næste år. Det ser ud til, at kommunernes serviceudgifter vil komme til at ligge 1,5 milliarder kroner under det loft, der er aftalt med regeringen.

- Kommunerne er bange for at blive ramt af sanktioner, hvis de bruger for mange penge. Derfor holder man igen mange steder. Sanktionen betyder, at man hvert år lægger sig under den aftalte ramme, og dermed har vi en nedadgående spiral, hvor kommunerne hvert år skærer i budgettet, siger formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Nielsen.

VK-regeringen indførte i 2011 regler for hårde økonomiske straffe til kommuner, som ikke holder sig inden for de aftalte økonomiske rammer. Med den budgetlov, som den nuværende regering fik vedtaget tidligere på året, bliver disse skrappe krav lovfæstet og får lige en tand ekstra. 

Det voldsomme pres på kommunerne for at skære ned på velfærden er en trussel mod retssikkerheden, mener Ældre Sagen. De ser kommuner, som tager hjælpen fra ældre alene med henvisning til økonomien. For eksempel tog Køge Kommune i 2010 hjælpen fra flere ældre, uden at de havde fået det bedre. Begrundelsen var alene, at der skulle spares. Det fik Ældre Sagen til at slæbe kommunen for retten. Senest den 24. oktober afsiger Østre Landsret dom i sagen.

- Det er en meget principiel sag. De ældre har fået tildelt deres hjælp efter en grundig visitering. De skal kunne regne med, at beslutningen ikke bagefter kan omgøres alene med henvisning til kommunens økonomi. Taber vi sagen, vil det være endnu et skridt i retning af, at kommunerne får fuldstændig ret til at skalte og valte med folks hjælp, understreger Olav Felbo. 

Han har ikke den store forventning til, at den hjemmehjælpskommission, som regeringen nedsatte tidligere på året, vil bremse udviklingen. 

- Det er selvfølgelig en mulighed for at gøre opmærksom på problemerne. Men kommissoriet for kommissionen understreger, at der ikke må stilles forslag om flere penge til området, siger Olav Felbo.

Fagforbundet FOA, som organiserer mange af de ansatte i hjemmeplejen, frygter, at kommunerne er ved helt at afskaffe den praktiske hjemmehjælp til ældre. 

- Vi hører politikere i kommunerne betegne hjemmehjælpen til praktiske opgaver som en gratis rengøringshjælp, der ikke er råd til. De italesætter det, så det bliver lettere at skære hjælpen væk. Men der er jo ikke tale om noget, alle ældre automatisk har ret til, når de har en vis alder. Der er tale om en visiteret ydelse, som gives til ældre, der er helbredsmæssigt svækkede, erklærer Karen Stæhr, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

FOA og Ældre Sagen står overfor nye udfordringer i 2014, hvor budgetloven vil træde i kraft. Dermed er der lagt op til endnu strammere budgetter i kommunerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. aug. 2012 - 16:47   03. sep. 2012 - 21:49

Finanslov 2013

ur@arbejderen.dk
Det siger finansloven

Realvæksten i det offentlige forbrug, som blandt andet går til velfærdsservice i kommuner og regioner, må kun vokse med 0,1 procent i 2013. 

I år vokser det offentlige forbrug med 1,5 procent.

Færre får praktisk hjælp

Udviklingen i antal danskere der modtager hjemmehjælp til rengøring og indkøb uden at få hjælp til personlig pleje:

2008: 90.322

2009: 90.180

2010: 86.702

2011: 81.017


Udviklingen i antal indbyggere i Køge Kommune der modtager hjemmehjælp til rengøring og indkøb uden at få hjælp til personlig pleje:

2008: 1041

2009: 974

2010: 833

2011: 811