Folkepensionen bliver halveret. Prisen på gas stiger med 40 procent fra maj. Sådan lyder nogle af foreslagene i den nye ukrainske regerings omfattende nedskæringspakke.
Regeringen kom til magten i februar, efter at et flertal i parlamentet afsatte præsident Viktor Januvovitj i strid med Ukraines forfatning. Den nye regering, som ikke er folkevalgt, bliver støttet af EU og USA.
Nu kan plyndringen af Ukraine for alvor begynde.
Paul Craig Roberts, økonom
Regeringens krav er dikteret af vestlige banker og Den Internationale Valutafond, IMF, til gengæld for et milliardlån på op til 13 milliarder euro.
Ukraines udlandsgæld er i dag på 102 milliarder euro. Den kortfristede gæld er på 65 milliarder euro, som skal betales indenfor en kort årrække.
I denne uge forklarede Ukraines premierminister Arseniy Yatsenyuk sparekuren i en tale i parlamentet, der herefter godkendte den.
– Landet er på randen af økonomisk og finansiel konkurs. Hvis disse reformer ikke accepteres, forudser vi nedgang på 10 procent af bruttonationalproduktet, sagde han i parlamentet ifølge det ukrainske dagblad Kiev Post.
Reformerne betyder også højere skatter og højere priser på alkohol. Således stiger en øl fra 8 hryvna til 8,5 hryvna, mens vodka stiger fra 32 til 35 hryvna. Det bliver også dyrere at ryge.
– Hvis nogen har bedre idé, så lad regeringen det vide. Vi siger blot – ryg og drik mindre og dyrk i stedet mere sport, sagde Yatsenyuk.
Regeringen accepterer kravene
Regeringen selv har indrømmet, at det er IMF, der kræver modydelser for lånet på 13 milliarder euro. IMF kræver for eksempel, at Ukraines statsbudget bliver skåret ned med 20 til 30 procent. Dét indebærer drastiske nedskæringer i sociale programmer, lavere løn til offentligt ansatte. Desuden skal staten privatisere flere af sine virksomheder.
IMF kræver også "udfasning" af alle tilskud til energi, og at Ukraines valuta hryvna flyder frit på verdensmarkedet. I dag ligger kursen på hryvna på 47,79 kroner.
– Vi har intet andet valg end at acceptere IMF's tilbud, sagde premierminister Yatsenyuk den 27. marts.
Ikke et rigtigt lån
I øvrigt kommer ikke én euro ud af de 13 milliarder euro direkte i hænderne på finansministeren i Ukraine. De går til europæiske og amerikanske banker, der gennem de seneste år har lånt Ukraine masser af penge.
Ukraines samlede udlandsgæld er i dag på 102 milliarder euro, og den kortfristede gæld er som tidligere nævnt 65 milliarder euro.
Det, som IMF har krævet, er, at de 13 milliarder euro går til at nedskrive gælden til bankerne, afslører økonomen Michel Chossudovsky, der har nærlæst Ukraines aftale med IMF. Han er tillige redaktør af den anti-imperialistiske netportal Global Research.
Bank for International Settlements (BIS) oplyser, at alene europæiske banker har for mere end 16,7 milliarder euro udestående i lån til Ukraine, skriver det tyske magasin Der Spiegel.
Nye tider til Ukraine
Også den internationalt kendte økonom og tidligere vicefinansminister i USA, Paul Craig Roberts, er dybt kritisk overfor IMF's aftale med Ukraine.
"Nu kan plyndringen begynde. Lånet pålægger skrap nøjsomhed for det ukrainske folk, så regeringen kan spare penge sammen og tilbagebetale IMF", konstaterer han i en artikel på den venstreorienterede og USA-baserede netportal dissidentvoice.org.
Michel Chossudovsky advarer.
"Det uudtalte mål bag IMF's indgreb er at destabilisere suveræne regeringer og bogstaveligt talt bryde hele nationale økonomier op. Det sker gennem manipulation af centrale politiske makroøkonomiske instrumenter og ved at tilpasse landets valuta til de globale finansmarkeder", skriver han.
Michel Chossudovsky vurderer, at forandringen for Ukraine først og frememst består i, at Ukraines "oligarker" – det vil sige stenrige personer – nu aktivt samarbejder med investorer i EU og USA om at sælge endnu mere ud af "en betydelig del af Ukraines offentlige sektor".
Han beklager, at titusinder af mennesker, der i månedsvis protesterede på Maidan-pladsen i Kiev for et nyt liv, er blevet "manipuleret".
"Folk protesterede, fordi deres levestandard var kollapset som følge af de skiftende regeringers nyliberale politikker – herunder præsident Janukovitj'. Men nu varsler EU og IMF's politik i Ukraine en ny tid med mere økonomisk ødelæggelse", skriver økonomen på Global Research.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278